Kirjoittaja Aihe: Elisa miniläppäri ja Ubuntu  (Luettu 4292 kertaa)

jjhuopa

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 14
    • Profiili
Elisa miniläppäri ja Ubuntu
« : 25.02.09 - klo:22.03 »
Tuli hankittua Elisan miniläppäri XP:llä ja tietenkin halusin siihen Ubuntun, joten ajattelin jakaa kokemukseni, jotta säästäisin aikaa muilta aloittelijoilta (kuten minä). Tee asennus kuitenkin omalla vastuullasi, en ota vastuuta jos jotain menee pieleen.

Elisa miniläppäristä on aika vaikea löytää kunnolla infoa: pakkauksen mukana ei tullut juuri mitään ohjekirjaa ja Elisa sivuillakin on aika minimaalisesti infoa. Tekniset tiedot löytyvät osoitteesta http://www.elisa.fi/asiakastuki/index.cfm?o=700.10&did=7334&faq=true ja ohjekirja osoittesta http://www.elisa.fi/elisa/docimages/attachment/tuki/Elisa_Minilappari.pdf . Ilmeisesti Elisa on brändännyt oman laitteen tästä vekottimesta: http://www.ecs.com.tw/ECSWebSite/Products/ProductsDetail.aspx?detailid=942&CategoryID=3&DetailName=Feature&MenuID=132&LanID=0, mutta tieto on peräisin Suomi24:sta joten en ole varma.

Ubuntun versioista päädyin Xubuntuun, koska se hieman kevyempi kuin Ubuntu. Halusin säästää XP:n mahdollisen Windowsin tarpeen vuoksi, joten päädyin tekemään kaksoinkäynnistyskokoonpanon. Helpoin tapa kokeilla Ubuntua on asentaa se Windowsin sisältä Wubi-sovelluksella, löytyy osoitteesta http://wubi-installer.org , mutta jos haluaa Ubuntun toimivan täydellä nopeudella on se asennettava omalle osiolleen. Elisa miniläppärissä ei ole CD/DVD-asemaa joten Ubuntu on asennettava muilla tavoin. Kokeilin usb-dvd-asemaa, mutta jostain syystä siltä Ubuntu CD:n käynnistäminen ei onnistunut vaikka olinkin muuttanut käynnistysasetuksen biosissa. Minulla on Ubuntu 8.10 pöytäkoneellani joten tein usb-creatorin avulla (löytyy Järjestelmä > Ylläpito) Xubuntu asennustikun gigan kokoiselle microsd-kortille (onnistuu toki tavalliselle usb-tikulle, mutta minun usb-tikkuni ei jostain syystä ollut yhteensopiva). Ensin on ladattava (X)ubuntu i386 .iso-levykuva koneelle, sitten laitetaan tikku usb-väylään tai kortinlukiaan ja sitten käynnistetään usb-creator, valitaan polku levykuvaan ja haluttu tikku ja sitten tehdään asennustikku. En käy asennusta sen tarkemmin läpi, sillä yleisiä asennusohjeita löytyy osoitteesta http://wiki.ubuntu-fi.org/Asentaminen. Mutta USB-tikulta/MSD-kortilta käynnistettäessä on mentävä BIOS:iin heti käynnistyksen jälkeen painamalla DEL:iä ja valittava BOOT välilehdessä 1st Boot Deviceksi kyseinen tikku/kortti. Kun halusin säästää XP:n, menin Windowsiin ja eheytin kovalevyn pariinkin kertaan varmuuden vuoksi, jotta osion koon muuttamisen aikana ei häviäisi tietoja. Eli Ubuntun asennuksen aikana on valittava ”Ohjattu – muuta osion kokoa ja käytä vapautuvaa tilaa” tai ”Osioi itse” kohdassa ”Levytilan valmistelu”. Itse valitsin Osioi itse ja supistin kovalevyn tilan puoleen ja tein Xubuntulle 2 gigaa pienemmän osion ja jätin kaksi gigaa swap-osiolle. Kovalevyllä on myös XP:n palautusosio, minkä jätin koskemattomaksi.

No niin, oletetaan että Ubuntu (tai minun tapauksessani Xubuntu) on asennettu ja käynnistetty. Ubuntu tuntuu tukevan laitteistoa ”out-of-the-box” aika hyvin, ainoastaan verkkoadapteri ja WLAN eivät toimineet. Otin Elisa miniläppärin kanssa hitaan mobiililaajakaistan matkakäyttöä varten, mikä toimi ilman virittelyä, kunhan laittoi sen päälle Fn + F2 nappiyhdistelmällä, syötti PIN-koodin, painoi verkkokuvaketta ja valitsi "Mobile Broadband” kohdasta Elisa (ekalla kerralla se on konfiguroitava). Sain läppärin päivitettyä Päivityksen hallinnalla mobiililaajakaistan kanssa noin tunnissa (384 kb/s). Vietin sitten muutaman päivän etsimällä Googlesta ohjeita ja kokeilemalla saadakseni verkkoadapterin ja WLAN:in toimimaan.

Verkkoadapteri

Elisa miniläppäri käyttää Realtekin RTL8101E piiriä, jonka ajuri on ladattivassa osoitteesta http://www.realtek.com.tw/downloads/downloadsView.aspx?Langid=1&PNid=14&PFid=7&Level=5&Conn=4&DownTypeID=3&GetDown=false (kohta LINUX driver for kernel 2.6.X and 2.4.X). Lataa se ja pura se kansioon esim. työpöydälle. Avaa pääte ja mene luomaasi kansioon. Suorita päätteessä seuraavat komennot (olin asentanut ensiksi build-essential paketin Synapticin kautta, mutta en ole varma onko se tarpeellinen):

# sudo -E make clean modules

# sudo make install

# sudo depmod -a

# sudo cp /etc/modprobe.d/blacklist /etc/modprobe.d/blacklist.backup

# echo "blacklist r8169" | sudo tee -a /etc/modprobe.d/blacklist

HUOM! Seuraavan komennon jälkeen en enää pystynyt käynnistämään uusimpaan linux ytimeen 2.6.27-11-genericiin, mutta GRUB:in kautta kun valitsin 2.6.27-7:n niin miniläppärini käynnistyi ja verkkoadapteri toimi. Toivottavasti tilanne muuttuu uudemmissa ytimissä tai Jaunty Jackalopessa, mutta jos haluat käynnistää ytimen 2.6.27-11 älä jatka. Mutta jos 2.6.27-7 kelpaa suorita vielä päätteessä:

# sudo update-initramfs -u

ja uudelleenkäynnistä Elisa miniläppäri ytimeen 2.6.27-7, nyt verkkoadapteri on toiminnassa! Muokkasin menu.lst:tä suorittamalla sudo mousepad /boot/grub/menu.lst ja laitoin #-merkin 2.6.27-11-generic kohtien eteen, jolloin miniläppäri käynnistyi 2.6.27-7:aan. Ydin 2.6.27-11-generic on kuitenkin tarpeellinen, älä poista!

WLAN

Löysin toimivan ajuripaketin osoitteesta http://boskastrona.ovh.org/index_en.html ja sieltä paketti linux-rtl8187se-modules-04coffee(at)2.6.27.7.11.deb (Intrepid), voi olla että tuolta sivulta joutuu etsimään ajuri uudelleen ytimen päivityksen jälkeen, mutta kenties joku uusi ydin tai Jaunty tukee Elisa miniläppärin Realtek RTL8187SE piiriä suoraan.. Lataa .deb paketti esim. työpöydälle ja kaksoisklikkaa sitä, asennuksen jälkeen langattomat verkot ovat käytettävissä verkkokuvakkeen kautta!

Muu laittoisto tuntuu toimivan hyvin (web-kamera joskus on hieman tökkinyt, mutta se voi johtua Skypestä tai laajakaistastani eikä Elisa miniläppäristä tai Ubuntusta). Poistin Synapticin kautta Abiwordin sekä Gnumericin, Evincen, Gnumericin, Orage-kalenterin ja Listenin ja laitoin tilalle Open Officen, Acroreadin, Thunderbirdin Lightning-lisäosan ja Rhythmboxin. Lisäksi asensin Skypen (pitää lisätä Medibuntu ohjelmalähde, ohje osoitteesta https://help.ubuntu.com/community/Medibuntu),Picasan (pitää lisätä Googlen ohjelmalähde, ohje osoitteessa http://www.google.com/linuxrepositories/ubuntu704.html), Real Player 11:n ja NTFS-configuration toolin (jotta pääsen Windowsin puolella oleviin tiedostoihin) mutta jokainenhan muokkaa koneensa haluamansa kaltaiseksi.

Joka tapauksessa Elisa miniläppäri on kiva vehje, juuri sopivan kokoinen minulle, (X)ubuntu toimii siinä hyvin ja lisäksi sain kaupan päälle hätävara-XP:n, niin kyllä tällä kelpaa netissä surffailla, sähköposteja kirjoitella, tekstiä käsitellä ja musiikkia ja videoita kuunnella/katsella!

//edit,gdm komento korjattu
« Viimeksi muokattu: 26.02.09 - klo:22.31 kirjoittanut jjhuopa »

Ilokaasu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1547
    • Profiili
Vs: Elisa miniläppäri ja Ubuntu
« Vastaus #1 : 26.02.09 - klo:12.30 »
Nämä ohjeet kannattaa kirjoittaa tuonne ubuntu suomen wikin puolelle jotta ne olisi myöhemmin kaikkien muokattavissa. Tietenkin jos haluat että copyrightit säilyy sinulla niin jätä se sitten tähän. Yleisesti ottaen kaikki ohjeet on koottuna tuolla wikin puolella.

gdm

  • Sitä saa mitä tilaa...
  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4363
    • Profiili
    • Keskustelualueiden säännöt
Vs: Elisa miniläppäri ja Ubuntu
« Vastaus #2 : 26.02.09 - klo:12.40 »
Wiki on tosiaan hyvä paikka kirjoitella tällaisia oppaita.
Mutta foorumille on myös etunsa.

Kannattaa yrittää käyttää # koodi-tageja komennoille
helpottaa lukemista.

Myös tekstieditorin käyttö ei ole pakollista
esim
Koodia: [Valitse]
sudo mousepad /etc/modprobe.d/blacklistJonne lisätään rivi: blacklist r8169

Saman saavuttaa "echo" ja "tee" komentojen avulla.
Koodia: [Valitse]
echo "blacklist r8169" | sudo tee -a /etc/modprobe.d/blacklist
Lisää [Ratkaistu] aloitusviestiin jos ongelmasi selviää!
Saamasi tuki on ilmaista, joten älä vaadi tai uhkaile saadaksesi apua!

Tha-Fox

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3315
  • Arch Linux && CentOS
    • Profiili
    • http://kettu.dy.fi
Vs: Elisa miniläppäri ja Ubuntu
« Vastaus #3 : 26.02.09 - klo:12.49 »
Hyvä ohje! Ainoa asia, joka pisti silmään, oli netin nopeus  ;) Yksi kova juttu olisi tietty kuvakaappaukset, mutta niitä ei taida enää mistään saada, kun asennus on jo tehty.

jjhuopa

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 14
    • Profiili
Vs: Elisa miniläppäri ja Ubuntu
« Vastaus #4 : 26.02.09 - klo:13.29 »
Oho, joo, pistin vähän yläkanttiin mun mobiililaajakaistan nopeuden.. Jos muuttaa mb:n kt:ksi osuu lähemmäksi totuutta  ;D . Eli 384 kt/s se on, se hitain..

Okei, voin siirtää tän wikin puolelle, nyt kun sain jo vähän korjausehdotuksia!


Tomin

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 11480
    • Profiili
    • Tomin kotisivut
Vs: Elisa miniläppäri ja Ubuntu
« Vastaus #5 : 26.02.09 - klo:15.58 »
Oho, joo, pistin vähän yläkanttiin mun mobiililaajakaistan nopeuden.. Jos muuttaa mb:n kt:ksi osuu lähemmäksi totuutta  ;D . Eli 384 kt/s se on, se hitain..

Noita viestejä voi muokata Muokkaa napilla. :)
Automaattinen allekirjoitus:
Lisäisitkö [RATKAISTU] ketjun ensimmäisen viestin aiheeseen ongelman ratkettua, kiitos.

jjhuopa

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 14
    • Profiili
Vs: Elisa miniläppäri ja Ubuntu
« Vastaus #6 : 26.02.09 - klo:21.54 »
Kiitoksia vinkeistä, ohje on nyt Wikissä osoitteessa http://wiki.ubuntu-fi.org/Elisa_minil%C3%A4pp%C3%A4ri_ja_Ubuntu

Poistanko/poistatteko tämän viestiketjun, vai?

gdm

  • Sitä saa mitä tilaa...
  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4363
    • Profiili
    • Keskustelualueiden säännöt
Vs: Elisa miniläppäri ja Ubuntu
« Vastaus #7 : 26.02.09 - klo:21.56 »
Poistanko/poistatteko tämän viestiketjun, vai?

Ei poisteta. Ihmiset osaavat sitten täältäkin katsoa...
Lisää [Ratkaistu] aloitusviestiin jos ongelmasi selviää!
Saamasi tuki on ilmaista, joten älä vaadi tai uhkaile saadaksesi apua!