Kirjoittaja Aihe: Käyttöjärjestelmien vertailu  (Luettu 4357 kertaa)

mies19

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 133
  • Mies 20 vuotta
    • Profiili
Käyttöjärjestelmien vertailu
« : 23.02.09 - klo:13.07 »
Tässä aiheessa on tarkoitus vertailla 3 eri käyttöjärjestelmää keskenään.

Käyttöjärjestelmät ovat.
Ubuntu (joku uusimmista versioista)
OpenSUSE (joku uusimmista versioista)
Fedora (joku uusimmista versioista)

Kerro siis mitä hyvää käyttöjärjestelmissä on ja mitä huonoa ja mitä voisi parantaa.

Kerro esim.
käytettävyydestä,
ohjelmien toimimisesta
käyttöjärjestelmän vakaudesta
erilaisista bugeista jos olet niitä huomannut
käyttöjärjestelmän asentaminen
musiikin kuuntelu
videoiden katselu
jne. jne.

Voit vapaasti kertoa joko yhdestä tai useammasta ylläolevista käyttöjärjestelmistä valintasi ja kokemuksesi mukaan.

Sinun ei tarvitse tietää kaikkea näistä käyttöjärstelmistä etkä välttämättä ole edes kokeillut kaikkia ylläolevia käyttöjärjestelmiä. Voit siis kertoa joko Ubunutusta tai openSUSE:sta tai Fedorasta tai sitten kaikista jos sinulla on kokemusta niistä.

Tämän ketjun tarkoituksena on siis kertoa muillekin käyttäjille, millaisia käyttöjärjestelmiä nämä yllä mainitut käyttöjärjestelmät ovat ja mahdollisesti aurtaa valitsemaan sopiva oman tarpeitten ja osaamisen mukaan.

:) :) :) :) :) :) :) :) :) :)
« Viimeksi muokattu: 23.02.09 - klo:13.14 kirjoittanut mies19 »
:) :) :)

Jallu59

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3430
    • Profiili
Vs: Käyttöjärjestelmien vertailu
« Vastaus #1 : 23.02.09 - klo:15.05 »
Kaikki mainitut distrot ovat saatavilla useilla eri työpöydillä, joilla on omat ominaisuutensa ja erityispiirteensä eri jakeluissa, joten isohkoa savottaa olet suorittamassa. Lisäksi tällainen katsaus olis paljon enemmän kotonaan linuxfi:n keskustelualueella, jolloin saataisiin vähän paremmin muiden distrojen käyttäjien kokemuksia.

Kaikki mainitut distrot tarjoavat periaatteessa kaikki samat työpöytäympäristöt ja avoimet ohjelmat, perusasennuksen sisältäessä ohjelmia vaihdellen enemmän työpöytäympäristön, kuin distron mukaan.

Ainoastaan järjestelmänhallintasoftissa on jotain distrokohtaisia ohjelmia.

Ubuntussa parasta on laaja suomennos, kattavat pakettivarastot ja tämä Suomen vilkkain tukifoorumi.
Heikointa tällä hetkellä käytös monitorien tunnistamattomuuden jälkeen.

T:Jallu59
Jari J. Lehtinen, Wanhempi (iki?)tietoteekkari & tietotekniikkakonsultti Turust, P4-HT / 3,0 GHz, Intel945 IGP 226MB & 4GBram & UbuntuStudio 14.04. Toshiba Satellie 50-C, i5 dual-core 2,3GHz, ubuntu-mate 16.04 LTS

oobetimer

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1470
    • Profiili
Vs: Käyttöjärjestelmien vertailu
« Vastaus #2 : 23.02.09 - klo:16.51 »
Kaikki ovat nykyään todella hyviä, mutta....

.....koska mieltymyksiä ja erilaisia koneita on niin paljon, ei ole olemassa oikeaa vastausta ja absoluuttista totuutta..

Henkilökohtaisesti pidän sellaisista käyttäreistä, jotka ovat kevyitä ja niissä on paljon erilaisia vaihtoehtoja esim. työpöytien suhteen. Jos tarkastellaan Ubuntua, Fedoraa ja openSusea, niin mielestäni niistä paras on OpenSuse, joka ainakin omissa koneissani toimii nikottelematta. Todellakin Ubuntussa ja Fedora 10:ssä on jonkinlaisia ongelmia ainakin vanhempien näyttöjen suhteen ja resoluutiota ei saa kohdalleen kuin konffaamalla.

Myös ohjelmat KDE-työpöydällä varustetuissa käyttäreissä ovat mielestäni parempia, mutta nämä uudet 4-alkuiset KDE:t ovat floppeja..

Onneksi esim. uudessa openSusessa on asennus-DVD:ssä KDE 3.5 , joten ei heitetä vielä kirvestä kaivoon...

13/2/2009 and friday....

http://debian-fi.dy.fi/

juyli

  • Vieras
Vs: Käyttöjärjestelmien vertailu
« Vastaus #3 : 23.02.09 - klo:21.07 »
Tässä aiheessa on tarkoitus vertailla 3 eri käyttöjärjestelmää keskenään.
Käyttöjärjestelmät ovat.
Ubuntu (joku uusimmista versioista)
OpenSUSE (joku uusimmista versioista)
Fedora (joku uusimmista versioista)

Suosittelen ihan omakohtaisesti testaamaan haluamasiasi jakeluja - ja nimenomaan omien tarpeittesi (ja kykyjesi) mukaan luomaan mielipiteesi jakeluista. Jo noiden yllämainittujen lisäksi suosittelen tutustumaan (ja perehtymään) Slackware-jakeluun.
Lisäksi perusjakelujen lisäksi on mahdollista tutustua jakeluiden 64-bittisiin versioihin ;)  (Vain yllämainituista Slackwaresta ei ole omaa 64-bittistä jakelua, mutta toimivia Slackwareen perustuvia, toimivia 64-bittisiä on tarjolla).
32-bittinen Slackwaresta kehitelty versio olisi Zenwalk (ent. minislack) vrt. Debian vs. Ubuntu.
Linux-jakeluversioita on pilvin pimein. Itse kullakin on mahdollisuus siis tutustua niihin ja tehdä ihan henk. koht. vertailuihin omat päätelmänsä kunkin jakelun hyvistä tai "huonoista" puolista.
« Viimeksi muokattu: 23.02.09 - klo:21.31 kirjoittanut juyli »

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5777
    • Profiili
Vs: Käyttöjärjestelmien vertailu
« Vastaus #4 : 24.02.09 - klo:00.01 »
Suosittelen ihan omakohtaisesti testaamaan haluamasiasi jakeluja - ja nimenomaan omien tarpeittesi (ja kykyjesi) mukaan luomaan mielipiteesi jakeluista.

.....

Linux-jakeluversioita on pilvin pimein. Itse kullakin on mahdollisuus siis tutustua niihin ja tehdä ihan henk. koht. vertailuihin omat päätelmänsä kunkin jakelun hyvistä tai "huonoista" puolista.
100% samaa mieltä. Kaikkia noista alunperin kysytyistä olen kokeillut, mutta... Suurimmat erothan tulee aina siitä mitä itse tahtoo järjestelmältä ts. oikeaa vastausta ei ole olemassakaan.

Ubuntu löytyy monista omista koneistani, mutta se ei _todellakaan_ tarkoita, että se on ainut vaihtoehto ja persuuksissa onkin koko ajan tuntu, että pitäisi käyttää jotain muutakin, ettei turru ihan kokonaan Ubuntuun. Archin voisi taas asentaa jolla melkein olen itse oppinut eniten ja nopeiten. Tosin kaikista kivuliammalla tavalla :)

Fri13

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 465
    • Profiili
Vs: Käyttöjärjestelmien vertailu
« Vastaus #5 : 13.03.09 - klo:21.36 »
Jaa, tässä olikin siis kolmen eri distron vertailu eikä kolmen eri käyttiksen. Tarkennukseksi vaan että kaikki nuo kolme distroo sisältää saman käyttiksen ja se on se linux ydin.

Kaikki muu on sitten käyttiksen ulkopuolella.

Jos halutaa vertailla käyttiksiä nii niitä sitte vertaillaa sen mukaa että millaiset tekniset ominaisuudet niillä on tai sitte mitä softia niille on tarjolla. Onko niille saatavilla kehitystyökaluja, millaisia ohjelmia, mitä graafisia työpöytii tai mitä nettiselaimia.