Yllättävän loistavasti pelaa tämä Asus EeePC 901 + Jaunty Alpha yhdistelmä. Paljon paremmin kuin mikään aiempi Ubuntu out-of-the box. Tästä kertoo sekin, että Array.org-kernelin ylläpitäjä ilmeisesti ei tee enää Jauntyn generic-kerneliä (2.6.28) korvaavaa versiota, koska ominaisuudet ovat pitkälti jo julkaisun omassa mukana .
Omia havaintoja aiheesta pohjautuen 17.2. daily buildin livekokeiluun:
0. Talouden ainoa isompi muistitikku on kateissa, mutta vapaana testiin oli 1 Gt SD-kortti. Ensiyritys ison lataamisen jälkeen Hardyn usb-creatorilla päättyi pettymykseen, koska usb-creator ei tunnistanut lukijassa olevaa muistikorttia. Onneksi usb-creatoriin löytyi patchi, jonka ansiosta live-SD kortin tekeminen onnistuu usb-tikkua vastaavalla tavalla.
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/usb-creator/+bug/280336/comments/41. EeePC:n bios-menuun oli hieman hankala päästä nopeasti etenevän bootin vuoksi, mutta tarpeeksi hanakasti esciä takomalla se lopulta onnistui. Biosista kannattaa käynnistysjärjestyksen lisäksi samalla vaihtaa päälle halutut laitteet esim. oletusarvoisesti disabloidut webcam ja bluetooth. Xandros ei kunnioita laitteiden bios-asetuksia toisin kuin Ubuntu.
2. Näytön resoluutio tunnistuu oikein, fontit kuitenkin liian isoja. Jauntyn X.org optimoi näytön tietojen perusteella dpi:n, kun ennen oletus oli aina 96 dpi. Lopputulos ei ole tässä tapauksessa onnistunut ja fontit alkoivat näyttää järkeviltä vasta, kun kävi pudottamassa dpi:n fonttiasetuksissa 106:n tienoille. 3D-suorituskyvystä (tai sen sen puutteesta toistaiseksi) kertoo Pingviiniplaneetan kilpa-ajoissa kokoruudulla saavutettu 10-15 FPS. Compiz on oletuksena käytössä, minkä vuoksi ikkunoiden otsikkopalkit ovat tyhjät. Kannattanee ottaa pois tai vaihtaa komposointiin Metacityssä.
3. Wlan toimii out-of-the-box rt2860sta-ajurilla. Ainakin salaamattomassa ja WPA2-salatussa verkossa. Naapureiden
verkoista ihan kaikki eivät näkyneet, joten tiettyjä ongelmia voi olla. Yhteys toimi tasaisesti, ei mitään katkoksia.
4. LAN. Ei kokeiltu.
5. Bluetooth. Toimii.
6. Webcam ja sisäinen mikki. Jep, cheese-Muikun kanssa molemmat toimivat mainiosti.
7. Suspend eli keskeytystila. Sammahtaa nopeasti, tulee takaisin hetkessä, ei ole kertaakaan epäonnistunut. Wlan-yhteys syntyi suspendin jälkeen paljon nopeammin kuin Xandroksessa.
8. Touchpad. Hyvä kokemus out-of-the box mm. kahden sormen skrolli pelaa.
9. Pikanäppäimet. Lähinnä ruudun kirkkauden säätö ja äänenvoimakkuus toimivat. Muut tarvitsee konfiguroida erikseen. En tiedä miten hyvin Jauntylle löytyy valmiita skriptejä tällä hetkellä. Mutta sellaisia varmasti tulee.
10. Ääni. Toimii. Myös kaiuttimien mykistys kuulokkeilla. Tosin Pulseaudion asetuksissa on korjattavaa, sillä se vie oletuksilla soittaessa liikaa cpu-kierroksia. Pulseaudio-virran siirto Hardy-koneeseen ei onnistunut.
11. Virransäästö. Kellotaajuus on ainakin näin alkuun asetettavissa Gnome-paneelin appletin kautta, josta löytyy kiinteät taajuudet ja tutut ondemand jne. "hallitsijat". Powertop näyttää ruudun ollessa himmeimmällä ja jotakuinkin idlaavan 800 MHz koneen kulutukseksi n. 9 W, jolla kulutuksella yli 5 h käyttöajat jäisivät haaveeksi eli parannettavaa löytyy kovasti. Toki tässä kulutuksessa on huomioitava mm. defaultina päällä olevat bluetooth ja wlan. Pikanäppäimen puuttuessa ne voi sammuttaa vain komentoriviltä /sys/class/rfkill/rfkill polun takaa. En tiedä vielä, miten Jauntyn kanssa pääsee säätämään paremmin noita alikellotusarvoja.
Summa summarum:
Toimiiko perus Ubuntu Gnome-työpöytineen riittävän nopeasti ja lyhyellä vasteella EeePC:ssä on toki makukysymys. Itselleni kyllä kelpaa tällaisenaan. Laitteistotuki lähentelee jo loistavaa, mutta virransäästöongelma on ratkaistava ennen lopullista autuutta. Menee ehdottomasti asennukseen rajoittuneen Xandroksen tilalle.
ps. loppuun vielä vanhat paasaukset: asenna Jaunty vasta huhtikuussa 2009, jos et ole valmis kamppailemaan kehitysversioon kuuluvien pulmien kanssa.