No en minä kyllä noinkaan ole sanonut, että en haluaisi edetä tuon tutkimisessa, vaan kun en viitsisi edes yrittää merkitä bugiraportissani mainittua käytännössä täysin identtistä bugiraporttia duplikaatiksi ja nimenomaan lisäsin tuohon raporttiin linkitetyn bugiraportin tietoja joita oli kysytty myöhemmin, mutta niitä ei oltu saatu.
Viittasin timballe, mutta eihän se ollutkaan hänen bugiraporttinsa ja sekoitin itsekin nuo lukuisat
Ja siis yleensäkin "ok", sain jo sanottua haluamani joten tosiaan:
Tätä yritän tässä toitottaa... Kun ei ehditä bugeja korjailla, niin kaikki releaset ovat bugisia ja kierre on valmis. En ole ainut joka ajattelee näin...
Joo, tästähän olikin jo puhetta, että on varmasti paljon puoltamassa sitäkin että joskus ei enää olisi puolivuosittaisia julkaisuja. Linus itsehän veikkaili vuoden sykliä hyväksi. Toisaalta sitten Ubuntu-käyttäjiä valuisi esim. Fedoran puolelle, ja lisäisikö vai vähentäisikö se sitten yhteisön osallistumista bugien korjailuun jos uutta julkaisua (ja esim. sen alpha/beta-vaiheita) pitäisi odottaa niin kauan. Vaikeita kysymyksiä.
Suspend on kuitenkin prioriteetiltaan minusta aika oleellinen asia, niin luulisi että niitä edes jotenkin tsekattaisiin.
Koko ajan, ja tuhansia bugiraportteja on varmasti käsitelty ja tullut korjatuksi. Ubuntu 9.04:aan on jälleen tarkoitus keskittyä kovasti suspend/resume-ongelmiin, ja tämä voi olla mielenkiintoista luettavaa:
http://blog.redvoodoo.org/2009/02/jaunty-kernel-bits.htmlSiellä perustellaan muun muassa, miksi pysyä 2.6.28:ssa 9.04:ää varten, eli voidaan testata paremmin. "We are making the suspend & resume one of our top priorities for this cycle. We ran a suspend and resume workshop with every notebook at the sprint.". 12 koneella testatusta 65:stä heidän sprintissään oli ongelmia, ja niistä 12:sta suurin osa ongelmaisista liittyi NVIDIAn käyttöön. Tulossa on myös yhteisön aktivoimista / organisoimista ongelmien korjaamiseen.
Oikeastaan nyt päästiinkin asian ytimeen ja ehkä selittää myös alkuperäistä kysymystäni. Eli sain jatkokysymyksen, testasin ja vastasin. Silloin muuttui tila "triaged", enkä siis keksinyt että millä perusteilla näin siis tapahtui ja mitä se tarkemmin käytännöntasolla edes tarkoittaa. Tuskin se triaged statukseen muuttunut sen takia, että jauntyn alpha 3:lla koneeni ei nouse enää lainkaan suspendista?
Jaa-a
Se tarkoittaa että bugiin on saatu oleellisia tietoja bugia käsitelleen arvion mielestä, käytännössä varmaan tuo että tiedetään input-laitteista valmistaja/tuote-id:t riittää ainakin siihen että joku kiinnostunut voi tosiaan etsiä yhtymäkohtia muihin ongelmiin, tai jopa synaptics-ajurista mahdollista viitettä juuri tuohon laitteeseen.
Hiukan OT, mutta toimiiko tuo suspend ylipäätään oikein monilla kannettavilla ihan asennuksen jälkeen. En ole vielä kovin moneen läppäriin kerennyt linuxeja asentaa, mutta jotenkin mutulla taitaa olla todella ongelmallinen linuxeissa? Mitä vanhat linux konkarit tähän sanovat?
Tilanne elää aika paljon, mutta kuten yleensä ainakin uusimmilla laitteilla on aina uusia ongelmia. Mutu-tuntumalla vähintään puolen vuoden vanhaan laitteeseen (tai vanhempaan) jos laittaa nykyään tuoreen Linuxin, eikä käytössä ole Nvidiaa, mahdollisuudet ovat varsin hyvät. Tuosta ylempää laskien arviolta 90%
Mutta paljonhan on upouusia koneita upouusilla emolevyillä, ja sitä nvidiaa myös. Ja myös ATI-käyttäjät usein vielä asentavat suljetun ajurin jolla on ollut tapana hajoilla suspendissa ainakin 7.10:een asti, en tiedä olisiko nyt sattumalta muuttunut luotettavammaksi.
Debianilla tuntuu paukkuja olevan ku aina toimii... Ubuntussa ei ole toiminut kuin 7.10 versiossa vasta asennettuani uswsusp-paketin. Kernelissä se vika ei ole ku Debian käyttää ihan yhtälailla samoja kerneleitä (esmes 2.6.24). On ollut muitakin koneita kuin omani jossa Ubuntun suspend ei toimi, mutta yllättäen Debian vain rokkaa.
Debian on kokonaan yhteisön tekemä distro, eli heillä ei ole Canonicalinkaan tapaista yritystä auttamassa. Tästä voidaan päätellä ainakin se, että jos Ubuntun yhteisö kehittyisi pidemmälle, saataisiin useampia ongelmia ratkaistua. Ja toisaalta toki se, että Debianin pidempi julkaisusykli tuottaa vakaampia julkaisuja.
Ja onneksi on Debian! Kaikki distrot palvelevat erilaisia tarkoituksia, ja Debian on luultavasti "rock solid" -sarjan ykkönen. Ei ole tarkoituksenani pitää ketään Ubuntussa eikä siltä kannalta "puolustaa" Ubuntua, vaan kertoa miten asiat toimivat (tai eivät toimi). Jos Debian toimii paremmin, en voi kuvitella parempaa vaihtoehtoa Ubuntulle, joka suurimmalta osalta on sama asia kuin Debian muutenkin. Jos taas haluaa uudempia ohjelmistoja, on aina jonkin verran enemmän bugejakin. Itse olen pitkään käytänyt Debiania pääkäyttiksenäni työkäytössä.
Niin kun sanoin, niin Ubuntua haluaisin käyttää lähinnä siksi että pakettivarastoja on pilvin pimein. Helpottaa ettei tarvi ite käännellä ku välillä kääntelyssä tulee mutkia matkaan...
Tiedätkö
http://www.backports.org/ ,
http://debian-multimedia.org/ ,
http://debian-unofficial.org/ ,
http://www.apt-get.org/ ?