Kirjoittaja Aihe: Ubuntu, kannettavat ja lämpöongelmat(RATKAISTU, aasinhattu kysyjälle)  (Luettu 5641 kertaa)

turkka80

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 110
  • Archisti
    • Profiili
Tervehdys...

Tässä neljän kuukauden Linux-veteraanina päätin avata ko. asiasta ihan oman ketjunsa, koska en tällaista täältä löytänyt. Elikkäs ongelmana on ilmeisesti suurelle osalle tuttu ongelma Linuxin ja kannettavien osalta. Eli konetta rasitettaessa lämmöt nousevat liian ylös ja kone ottaa ja kaatuu näyttävästi, toki myös kaikki avoimet tiedostot poistuvat sinne mistä ei ole paluuta. Koneena on Acer Aspire 1362WLMi.


Lainaus
Jan 12 13:56:22 turkka-laptop kernel: [ 5519.404238] ACPI: Critical trip point
Jan 12 13:56:22 turkka-laptop kernel: [ 5519.404261] Critical temperature reached (80 C), shutting down.
Jan 12 13:56:22 turkka-laptop init: tty4 main process (4235) killed by TERM signal
Jan 12 13:56:22 turkka-laptop init: tty5 main process (4236) killed by TERM signal
Jan 12 13:56:22 turkka-laptop init: tty2 main process (4243) killed by TERM signal
Jan 12 13:56:22 turkka-laptop init: tty3 main process (4244) killed by TERM signal
Jan 12 13:56:22 turkka-laptop init: tty6 main process (4245) killed by TERM signal
Jan 12 13:56:22 turkka-laptop init: tty1 main process (5444) killed by TERM signal
Jan 12 13:56:32 turkka-laptop bonobo-activation-server (turkka-8216): could not associate with desktop session: Failed to connect to socket /tmp/dbus-kbOIbiCXoY: Yhteys torjuttu
Jan 12 13:56:36 turkka-laptop kernel: [ 5534.344996] ip6_tables: (C) 2000-2006 Netfilter Core Team
Jan 12 13:56:39 turkka-laptop avahi-daemon[4622]: Got SIGTERM, quitting.
Jan 12 13:56:39 turkka-laptop avahi-daemon[4622]: Leaving mDNS multicast group on interface wlan0.IPv4 with address
Jan 12 13:56:40 turkka-laptop exiting on signal 15

Ongelma esiintyy ainakin Intrepidissä (Kernel 2.6.27-9-generic), Hardyn kanssa ei kokemusta juurikaan, mutta erityisesti Intrepidin kanssa on ollut suhteellisen hämmentäviä hetkiä tarjolla, sillä useampaan otteeseen kun lämmöt uhkaavat nousta kriittisille alueille tuuletin pysähtyy tyystin, syynä on se, että komennot acpi -t ja sensors ilmoittavat molemmat että thermal0 tai temp1-lämpötila putoaa lukemaan +17. Eihän tätä ilmiötä kestä kuin hetken ajan, mutta monesti sekin on liikaa ja ilmoittelee ainakin että myös järjestelmässä on ongelmia. Tosin ihan tehtaan takuuta ei koneen sisäisestä puhtaudesta voi antaa...

Ongelma vaikutti poistuneen osapuilleen vuodenvaihteessa, mutta syystä tai toisesta viimeiset kolme päivää ollaan taas riuduttu ongelman kanssa enemmän tai vähemmän, kyllähän kone peruskäyttöä kestää, mutta Cinerella, Acidrip ja jotkut pelit tilttaavat kyllä alta puolen tunnin joka kerta. Mutta pelkkä työ ilman huvia tekee Turkasta tylsän pojan... Ja en tiedä auttaisiko se opiskeluhommeleita jos käsi sydämellä vannoo, että tietokone söi opinnäytetyön... ;)

Tässä vielä pari linkkiä Ubuntun bugisivustolle, mahtaako täältä löytyä viisasten kiveä, itse olen ainakin toistaiseksi vähän kädetön kaikissa tällaisissa hommeleissa...

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/296056
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/258454
« Viimeksi muokattu: 16.01.09 - klo:11.52 kirjoittanut turkka80 »
-- Vaan kun multa suussa maistuu / On katkeruus jäänyt taa... --

Niksa

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 52
    • Profiili
Vs: Ubuntu, kannettavat ja lämpöongelmat
« Vastaus #1 : 12.01.09 - klo:19.26 »
Itsellä Acer Aspire 5102WLMi kannettava ja kun siinä oli windows xp ja pelasi esim 15min cssää niin alkoi peli pätkiä ja kun jatkoi vain niin tuli niin tuhottoman kuumaks ja hitaaks kone, että ei auttanut kuin sammuttaa. Nyt kun on ollut jo jotain 7kk ubuntu siinä niin ei ole tapahtunut edes huomattavaa lämpeämistä niinkään ja käyttö on suunnilleen samanlaista paitsi kone on usein yötä päivää päällä toisin kuin ennen ubuntua.
Terv: Niksa

jp1

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 333
    • Profiili
Vs: Ubuntu, kannettavat ja lämpöongelmat
« Vastaus #2 : 12.01.09 - klo:20.07 »
Elikkäs ongelmana on ilmeisesti suurelle osalle tuttu ongelma Linuxin ja kannettavien osalta. Eli konetta rasitettaessa lämmöt nousevat liian ylös ja kone ottaa ja kaatuu...
Kun käytän Ubuntua/Xubuntua kumpikaan kannettavista ei käy niin kuumana kuin windowsilla, muutenkin käyttöjärjestelmän toiminta on hienostuneempaa ja vakaampaa.
Ota neuvoja vastaan pääasiassa vain heiltä, jotka ovat jo olleet siellä mihin sinäkin olet menossa.

IBM ThinkPad T41 Pentium M 745 / Ubuntu 8.04LTS & XP Pro
HP Omnibook xe3 / Xubuntu 8.04LTS & Win98E

peran

  • Vieras
Vs: Ubuntu, kannettavat ja lämpöongelmat
« Vastaus #3 : 12.01.09 - klo:22.45 »
Minullakin oli 1362 WLMi. Se on ongelmamalli lämpöjen takia. Et siis varmasti ole ainoa.

Omani sain pelittämään riittävän hyvin pakottamalla toimimaan 800MHz:n nopeudella ja käyttämällä nv-ajuria. Distrona käytin 8.04:sta. Muilla asetuksilla boottas kone itsensä kesken käytön valittaen lämpöongelmista.

Todennäköisesti kone oli viimeinen Acer, jonka ostin.

turkka80

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 110
  • Archisti
    • Profiili
Vs: Ubuntu, kannettavat ja lämpöongelmat
« Vastaus #4 : 13.01.09 - klo:14.49 »
Kun käytän Ubuntua/Xubuntua kumpikaan kannettavista ei käy niin kuumana kuin windowsilla, muutenkin käyttöjärjestelmän toiminta on hienostuneempaa ja vakaampaa.

Tämähän tässä tuntuu olevankin harvinaisen lystikästä tässä ongelmassa, että joillain toimii kuin vettä vain ja tosiaan itsellänikin peruskäytön osalta meno on täysin ongelmatonta. Mutta ongelmasta ensimmäiset ilmoitukset olivat vissiin jotain vuodelta 2005, eli jotain totuuspohjaa kuviossa myöskin on, vaikkakin ongelmat lienevät jossain BIOSin puolella ja erityisesti puutteellisessa ACPI-tuessa (omaa veikkailua, mutta tuskin pahasti ohi menee...). Nyt vaan tarvittaisiin joku idioottivarma menetelmä mitata koneen lämmöt, jotta saisi selville onko kyseessä väärä lämpötila antureilta vai käykö kone tosiaan niin kuumana. Kumpikin vaikuttaisi olevan mahdollista ainakin Launchpadin mukaan. Ja totta on että vallankin aluksi ongelma vaikutti koskevan vain Acerin läppäreitä, mutta sittemmin ongelmia on ilmoitettu myös muiden koneiden osalta, ja jossain vaiheessa mukaan on tullut yksittäisiä pöytäkoneitakin.

Minullakin oli 1362 WLMi. Se on ongelmamalli lämpöjen takia. Et siis varmasti ole ainoa.
Omani sain pelittämään riittävän hyvin pakottamalla toimimaan 800MHz:n nopeudella ja käyttämällä nv-ajuria. Distrona käytin 8.04:sta.  Todennäköisesti kone oli viimeinen Acer, jonka ostin.

Joo näistä luin jotain ja sitten näistä aktiivi/passiivi trip-pointeista, mutta ilmeisesti luin niitä juttuja liikaa ja/tai jutut olivat aivan liian korkealentoisia meikäläisen järjenjuoksulle ainakin tuolla lontoon murteella, jotta niitä olisin uskaltanut lähteä kokeilemaan. Eli josko saisin vähän apuja siihen miten kellotaajuutta saa leikattua ja noita trip-pointteja säädeltyä.

Valitettavasti täällä http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=23943.0 olevilla eväillä en saanut tuulettimien pyörimiseen mitään rotia, sillä jotenkin on vaikea uskoa että jos tuulettimet pyörisivät olan takaa jatkuvasti ja jollain lailla saisi tuon kellotaajuuden säätymään tarvittaessa alaspäin, mitään ongelmaa olisi.

Viimeinen Acer lienee menossa minullakin, mutta kun se nyt on paras ja ainut kone, ja tietokonekuumeeseen on samat lääkkeet kuin autokuumeeseenkin (hierotaan tyhjällä lompakolla niskaa, niin johan helpottaa...;)), ja koska järjestelmä keskimäärin toimii paljon miellyttävämmin kuin Windows-pohjainen, niin jonkunlainen ratkaisumalli olisi komea, ennen kuin tuolta koneesta tulee savut tyystin pihalle...
-- Vaan kun multa suussa maistuu / On katkeruus jäänyt taa... --

uunox

  • Vieras
Vs: Ubuntu, kannettavat ja lämpöongelmat
« Vastaus #5 : 13.01.09 - klo:15.48 »
Vaikka itselläni ei varsinaisia lämpöongelmia olekaan, niin sanoisin kuitenkin ettei ainakaan tämä 8.10 ole juurikaan tasapainoisempi ja hienostuneempi kuin Vista tai XP meikäläisen koneessa. Kun vaikuttaa että tämä taitaa käynnistyä hieman miten tykkää, etenkin juuri tuon prosessorin ohjauksen suhteen, joka esim. Vistassa tapahtuu kuin kellossa ihan nysväämättä. Sitten kun vaikka Keskeytystilan kautta käy ulkona niin powernowd saa juonesta kiinni ja alkaa toimimaan, muuten voi vaikka tuntikausia tohista melkoisella puhalluksella, lämmöt toki on 40 astetta prosessorilla, eli kyllä kellotaajuus on alimmillaan mutta puhaltimelle ei sitä kerrota...

Tietystihän vika on tässä Amilossa ja AMDn Turionissa, mutta ilmeisesti sittenkin Vista ymmärtää paremmin noita vikaisia vehkeitä.
Voisihan olla että jollain noitatanssilla tuokin korjautuisi, vaikka ei se juuri haittaakaan, ei se niin kovaa ääntä pidä, tosin se on suurimman osan ajasta hiljaa silloin kun homma toimii ja lämmöt pysyy siinä 50-55 välissä...
Katsotaan, voihan sitä jossain välissä vaikka alkaa tanssahtelemaan...

lompolo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 852
    • Profiili
Vs: Ubuntu, kannettavat ja lämpöongelmat
« Vastaus #6 : 13.01.09 - klo:16.08 »
Lainasin mainitsemastasi ketjusta osan ohjeesta. Sujuuko kohtaan 4 asti?

Lainaus
1 ) asenna lm-sensors
2 ) komenna "sudo sensors-detect" ja seuraile ohjeita
3 ) kun tuo on ajettu, niin lataa sensors-detectin ehdottamat mahdolliset moduulit
4 ) testaa komentoa "sensors", jonka pitäisi nyt sitten näyttää mahdollisia fanien nopeuksia, cpu:n lämpöjä, yms.. (jos emo tuettu)

Jos sujuu tähän asti, voit joko jatkaa kohtia 5-8 joista en osaa sanoa enempää tai kokeilla paneeliin saatavia appletteja.

Ainakin Gnomessa saa paneeliin prosessorin kellotaajuuden ilmaisimen. Sillä voit mahdollisesti pakottaa tietyn kellotaajuuden tai valita governorin joka säätää taajuutta tilanteen mukaan. Lisäys onnistuu painamalla paneelia oikealla napilla, Lisää paneeliin ja valitse prosessorin kellotaajuuden ilmaisin.

Koodia: [Valitse]
cpufreq-selector -g powersavevalitsee aina pienimmän mahdollisen taajuuden, jolloin tehonkulutus ja lämmöntuotto vähenee. Vastaavasti -f vivulla voi määrittää tietyn taajuuden käyttöön. Tämä siis auttaisi, ettei joutuisi lähelle tuota lämpötilaa, joissa on ongelmia.

turkka80

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 110
  • Archisti
    • Profiili
Vs: Ubuntu, kannettavat ja lämpöongelmat
« Vastaus #7 : 13.01.09 - klo:16.33 »
Lainaus
1 ) asenna lm-sensors
2 ) komenna "sudo sensors-detect" ja seuraile ohjeita
3 ) kun tuo on ajettu, niin lataa sensors-detectin ehdottamat mahdolliset moduulit
4 ) testaa komentoa "sensors", jonka pitäisi nyt sitten näyttää mahdollisia fanien nopeuksia, cpu:n lämpöjä, yms.. (jos emo tuettu)

Huteraa huteraa... Eli ei oikein suju...

Lainaus
turkka@turkka-laptop:~$ sensors
acpitz-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1:       +51.0°C  (crit = +80.0°C)                 
temp2:       +59.0°C  (crit = +97.0°C)                 

k8temp-pci-00c3
Adapter: PCI adapter
Core0 Temp:  +48.0°C   

Lainaus
Ainakin Gnomessa saa paneeliin prosessorin kellotaajuuden ilmaisimen. Sillä voit mahdollisesti pakottaa tietyn kellotaajuuden tai valita governorin joka säätää taajuutta tilanteen mukaan. Lisäys onnistuu painamalla paneelia oikealla napilla, Lisää paneeliin ja valitse prosessorin kellotaajuuden ilmaisin.

Kiitos tästä hyvinkin paljon! Näyttäisi hyvinkin pelaavan jeesusteippi-tyyppisenä patenttina... Ihmeesti laski hetkessä lämmöt 39 asteeseen, vaikka oli olevinaan ennen käsipelimuutosta myöskin tuo 800MHz... Ihme homma...

Lainaus
Koodia: [Valitse]
cpufreq-selector -g powersavevalitsee aina pienimmän mahdollisen taajuuden, jolloin tehonkulutus ja lämmöntuotto vähenee. Vastaavasti -f vivulla voi määrittää tietyn taajuuden käyttöön. Tämä siis auttaisi, ettei joutuisi lähelle tuota lämpötilaa, joissa on ongelmia.

Tätä kokeilin taannoin, eikä onnistunut, mutta kun heitti sudon eteen niin johan toimi... Näillä eväillä pystyy jo toimimaan, mutta nopeutta ei liikaa ole, no onneksi ei kiire ole mihinkään...;) Kiitoksia...
-- Vaan kun multa suussa maistuu / On katkeruus jäänyt taa... --

turkka80

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 110
  • Archisti
    • Profiili
Sen verran tähän vielä lisää että nyt ikäänkuin käsipelillä hoidellaan tuota kellotaajuuden vaihtoa, niin mahtaisiko lämpötilojen seuraaminen olla mahdollista ilman, että äänentoisto ei katkea (pahimmillaan vaatii uuden käynnistyksen että jotain kuuluisi) ja näppäimistö ei jää jumittamaan (harvakseltaan mutta silloin tällöin kuitenkin).

Jokainen vaihtoehto (päätteen sensors, acpi -t, paneelin laitteistoanturien valvonta ja computer temperature monitor) tähän lämmön reaaliaikaiseen seuraamiseen tekee vähintään jompaa kumpaa edellämainituista vaivoista, ja jossain kohtaa tämäkin alkaa syljettämään aika lailla.

Lisäksi kun kone touhuilee omiaan jonkun aikaa ja tuulettimet pelaavat normaalisti, niin näppäimistöön tahi padiin koskeminen aiheuttaa niinikään tuulettimien hetkellisen pysähdyksen. Onko tässä nyt syytä olettaa että sekä tietyt I/O hommelit ja nämä lämpösensorit toimivat jotenkin päällekkäin?

Ja niille jotka jaksavat moisen lukea, niin tässä olisi linkki siihen bugiin minkä meinasin laittaa alkuperäiseen viestiin vaan en jostain syystä laittanut...;)

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux-source-2.6.20/+bug/22336/
-- Vaan kun multa suussa maistuu / On katkeruus jäänyt taa... --

lompolo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 852
    • Profiili
Noita satojen kommenttien bugeja on hankala kahlata läpi, mutta tässä on pari vinkkiä ettei tarvitse vaihtaa kellotaajuutta käsin. Ensimmäinen on skripti ja toisen joutuu arvioimaan joku muu kuin minä.

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux-source-2.6.20/+bug/22336/comments/194
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux-source-2.6.20/+bug/22336/comments/198

Tuli vielä mieleen ohjelma powertop. Se tarjoaa vinkkejä virransäästöön. En tiedä auttaako.

turkka80

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 110
  • Archisti
    • Profiili
Noita satojen kommenttien bugeja on hankala kahlata läpi, mutta tässä on pari vinkkiä ettei tarvitse vaihtaa kellotaajuutta käsin. Ensimmäinen on skripti ja toisen joutuu arvioimaan joku muu kuin minä.

Totta. Ja vaikuttaa siltä että vähintään kolmea tahi neljää eri bugia siellä ruodittiin, mutta jotain ihan lupaavia juttuja siellä oli kuitenkin. Tosin se ei hirveän hyvää kyllä luvannut tämä ilmoitus...
Lainaus
Launchpad Janitor wrote on 2008-12-23: Kernel team bugs (permalink)

Per a decision made by the Ubuntu Kernel Team, bugs will longer be assigned to the ubuntu-kernel-team in Launchpad as part of the bug triage process. The ubuntu-kernel-team is being unassigned from this bug report. Refer to https://wiki.ubuntu.com/KernelTeamBugPolicies for more information. Thanks.

Lainaus
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux-source-2.6.20/+bug/22336/comments/194

Tämä vaikuttaisi ihan ok ratkaisulta... Tässä kohtaa nimittäin helpotti jonkin verran kun poistin tuon Powernowdin pyörimästä, jolloin tuulettimet tuntuvat pelaavan hieman aktiivisemmin ja muutenkin toiminta oli suoraviivaisempaa ja parempaa. Kuitenkin eri jäähdytystapahtumien soisi alkavan aikaisemmin, hieman pidemmät rasituskokeet nostivat lämmöt viivana melko lähelle critical trip pointteja, mutta syystä tai toisesta samalla hetkellä kuin ondemand-governor madalsi taajuuden 800MHz:iin, niin silloin napsahti virrat pois tutun ilmoituksen kera, eli Critical trip point (+80)achieved jne jne... Tosin joku häiriö tässä on oltava, sillä antureiden valvonta antoi lämpöarvoja THRC +91 (Critical trippi +97), THRS +66 (trippi +80) ja core0 +77 (trippi vissiin se +80). Onhan se tieten mahdollista, että juuri oltiin mittausten välissä kun tämä tapahtui, mutta kuitenkin... 
Mutta jotenkin pitäisi saada nyt selville mikä näistä mikäkin on että osais muuttaa tuon skriptin oikeaksi, ja en ole oikein varma mihin tuo skripti pitäis lopulta laittaa, ts. mitä sille oikein pitäisi tehdä?

Lainaus
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux-source-2.6.20/+bug/22336/comments/198

Sudolla tai ilman sama homma eli lupa evätty... Voihan öljy... Ja http://lwn.net/Articles/244595/ täältä luettua...
Lainaus
The Linux ACPI subsystem provides the ability to query these trip points; the relevant virtual files can be found under /proc/acpi/thermal_zone. Your editor's laptop, for example, reveals that it is set to throttle the processor at 86°C and to pull the plug at 91°. Traditionally, the ACPI code has also allowed a suitably privileged user to change those trip points by writing new values to the /proc files. That capability no longer exists, though; it was removed in the 2.6.22 kernel.

Eli tahtooko tämä nyt sanoa että mikä tahansa yritys kierrellä tätä ongelmaa ei tule tuottamaan tulosta ennen kuin kerneliin muutos tulee?

Ja sitä Powertoppia pitää ihmetellä kunhan oikein ehtii...
-- Vaan kun multa suussa maistuu / On katkeruus jäänyt taa... --

turkka80

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 110
  • Archisti
    • Profiili
Vs: Ubuntu, kannettavat ja lämpöongelmat(RATKAISTU, toivotaan)
« Vastaus #11 : 15.01.09 - klo:20.25 »
Tiiäppä häntä oliko kyseessä kylmemmät kelit, auringonpilkut, tai joku muu, tai sitten tämän päivän ACPI-support-päivitys, niin ainakin tänään tuntui olevan homma hoidossa, eli tämän päivän on saanut tehdä melkein mitä vaan, ja silti lämmöt ovat pysyneet Ondemand-governorilla riittävän alhaalla... Seurataan miten käy...
-- Vaan kun multa suussa maistuu / On katkeruus jäänyt taa... --

turkka80

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 110
  • Archisti
    • Profiili
Jepjep, eli tämmöinen Occamin partaveitsi-tyyppinen ratkaisu...

Koneen ulkopuolelta suoritettu imurointi, jossa tuulettimen säleiköstä tuli vähän vaikka mitä pihalle pudottikin sitten koneen lämpöjä rasituksessa sellaiset soukat 20 astetta, vaikka käyttäisi päällekkäin useampia ohjelmia jotka tähän asti ovat yksittäinkin koneen kaataneet... Tunnin rasituksen jälkeen lämmöt 65/53, edellisinä päivinä vastaavat (kaatumishetkellä, ei näin pitkän homman jälkeen) 91/77...

Nyt on ehkä vähän semmoinen dorka olo... :)

Kai tätä ratkaisua sitten voi suositella kaikille...
-- Vaan kun multa suussa maistuu / On katkeruus jäänyt taa... --

Storck

  • Vieras
Kai tätä ratkaisua sitten voi suositella kaikille...

Hah, voi kyllä, halpa-helppo-hyvä-toimiva-TEHOKAS  :D