Oliskohan /boot/grub/menu.lst:iin tullut kaksi virhettä ?
1. Muuttuja groot viittaa hd1:een vaikka pitäis viitata hd0:aan. Älä muuten poista # merkkiä, muuta vain hd1 hd0:ksi.
2. Sillä rivillä joka alkaa sanalla root rivin kernel edessä viitataan myös hd1:een vaikka pitäis viitata hd0:aan.
- voit muuttaa ne molemmat kun boottaat ensin Ubuntuusi ja sitten annat käskyn: gksudo gedit /boot/grub/menu.lst. Muista tallettaa kun olet tehnyt muutukset.
Kiitos kaikille, ongelma on nyt saatu korjattua. Se onnistui lopulta PetteriIII:n ohjeella.
Hämmennystä aiheutti kaikenkaikkiaan seuraavat seikat:
/boot/grub/device.map kertoi koneella olevan
(hd0) /dev/hda
(hd1) /dev/hdb
(hd2) /dev/sda .
Ilmeisesti hd1 ja hd0 viittasivat ubuntun erilaisiksi mieltämiin osioihin, joista muistikuvani mukaan hda: piti olla vainaa - siis se hajonnut kovalevy. Tämän perusteella tuntui kummalliselta, että tuossa lukee kuinka hd1 olisi hdb, koska silloinhan hd1 olisi nimenomaan ollut se oikea vaihtoehto ja siis toimiva kiintolevy, mutta joka ei jostakin syystä suostu buuttaamaan koneen aina herjatessa miten hd1 ei löydy. Asetuksen muuttaminen alkulatausvalikon käskyillä ei muuttanut oletusta pysyvästi, vaan manööveri tuli toistaa joka käynnistyksen yhteydessä.
Osiointisovellus gparted nimitteli osioita ja laitteita siten, että jouduin ihmettelemään käyttääkö gparted aivan omia nimityksiänsä, vai sotkeeko tässä ajattelua nyt jokin seikka mistä en edes ole tietoinen. Ainakin /boot/grub/device.map näytti hd2:n kohdalla /dev/sda ja gparted käytti myös sda-nimittelyjä. Jotakin yhteistä asioilla näytti olevan, mutta tässä vaiheessa alkoi tuntumaan siltä, että hdNumero, hdAakkonen ja sdNumero alkoivat olla kaikki iloisesti sekaisin ja tulisi olemaan hankalaa kertoa apua antaville oikeita yksityiskohtia elleivät nämä keksisi kysyä niitä.
PetteriIII siis antoi ohjeen, joka lopulta ratkaisi ongelman, mutta onnistuin vain ensin tulkitsemaan sen väärin. Kun kohtansa 1 sisälsi kommentin ettei pitäisi poistaa # -merkkiä, niin sehän pitää paikkansa, mutta kuvittelin tämän liittyvän myös kohtaan 2. Piti palauttaa mieliin mitä tuo # -merkki tarkoittaa. Rivin alussa ne tarkoittavat koneen kannalta joutavia, mutta ihmistä informoivaa kommentointia, kun rivit ilman # -merkkiä ovat käskyjä koneelle. PetteriIII:n ohjeen 1-kohta siis evästi, että olisi varsin suotavaa - paitsi laittaa koneelle annettavat käskyt kuntoon - myös tiedoston ihmisten luettaviksi tarkoitetut kommentit laittaa linjaan koneelle annettujen käskyjen kanssa.