Olisikohan tuosta apua: Using Usb Imagewriter
Eli ohjeen mukaan ladataan usb-imagewriter-ohjelma, jolla kirjoitetaan se image usb-tikulla. Tuntui toimivan testatessani.
Kiitos. Täytyypä illemmalla perehtyä asiaan ja ehkä kokeillakin, mikäli omalla puutteellisella lontoon murteellani ohjeesta tarpeeksi ymmärrän. Harmi, kun näitä ohjeita ei ole suomen kielellä.
***
No niin, nyt on kokeiltu tuota usb-imagewriter-ohjelmaa. Se oli yllättävän helppo käyttää, ja lopputuloksena oli toimiva USB-tikku, jossa on miniläppäreille tarkoitettu versio uudesta Ubuntu 8.10:stä.
Ensivaikutelmat, kun käynnistin oman Asus Eee PC 4G:n tuolla tikulla.
Käynnistys on vähän hidas, mutta ehkä samaa luokkaa kuin eeeBuntullakin. Käyttöliittymä on täysin erilainen, tässä kuvakaappaus:
http://www.saunalahti.fi/jaripepe/eee_pc/ubu810mini.pngMokkula-asetukset oli hirmu helppo laittaa. Piti vain valita maa: Suomi, verkko: Elisa ja operaattori: Saunalahti. Ja siinä se, kone yhdistyi nätisti verkkoon.
FIrefox-nettiselaimessa on vähän oudot vimpaimet, nappulat alhaalla, eikä siinä mitään, mutta en kyllä löytänyt ollenkaan osoiteriviä, mihin kirjoittaa
www.sejase.fiAsensin Synapticin kautta Epiphany-selaimen, jotta sain osoiterivin ja muut tarpeelliset näkyviin. Mutta tuohan ei sitten enää ole käytettävissä, kun seuraavan kerran järjestelmän käynnistää. Asetukset eivät tallennu muistiin tikulle, joka on mielestäni puute. Esim. eeeBuntu tallentaa ne, samoin DingoPlus PuppyLinux.
Yläpalkin automaattinen piilottaminen auttaa tilaongelmaan, mutta ei ihan kaikissa tapauksissa. Joskus joku ikkuna on liian suuri, ja se kyllä liikkuu Alt+hiiren vasen nappula -kikalla, mutta ei mene yläreunan yli, joten on mahdotonta laittaa jotain rastia ruutuun, joka on sivun alareunalla. Tai ei voi vahvistaa painamalla OK-painiketta, jota ei näy.
Yksi kummallisuus ilmeni käyttämässäni USB-tikussa. Käytin SanDiskin 4 gigan ihan uutta ja periaatteessa tyhjää tikkua, jossa kuitenkin kaupasta ostettaessa oli joku uusi systeemi. Ubuntun työpöydällä näkyy seuraavat osiot: "U3 System" ja toinen osio "Media 4Gt". Kun latasin sen uuden Ubuntun tuolle tikulle, siihen meni reilut 600 megaa, ja käytettävissä on enää 8 megatavua. Mihin ihmeeseen hukkaantui yli 3 gigaa vapaata tilaa, joka tikulla alunperin oli? Tuo U3-system ei vie kuin ehkä 7 megaa.
Tässä on kuvakaappaus pöytäkoneen Ubuntusta, missä näkyy tuon pikkukoneelle tarkoitetun USB-tikun tietoja. Toisella rivillä on se Ubuntun osuus, jossa on vain 8 megaa vapaana. Ja se toinen osia näkyy alimmalla rivillä. Missä on puuttuva 3 gigaa?
http://www.saunalahti.fi/jaripepe/eee_pc/ImageWriter.jpgJos tuon systeemin asentaisi Asuksen levylle kiinteästi, olisikohan siinä sitten käytettävissä koko 4 gigan tila, josta vapaata olisi yli 3 gigaa? Tikulla järjestelmä käytti myös swappia, mutta tuohan ei ole suositeltavaa Asuksen levyllä, joka ei ole pyörivä perinteinen kovalevy.
Testaus ehkä jatkuu. Pieniä kysymyksiä jäi kyllä, joten en tätäkään kyllä ainakaan vielä Xandros Linuxin tilalle aio laittaa. Mutta erittäin lupaava järjestelmä kylläkin.