eikä kysymykseen voi vastata fiksusti ellei tiedä millaisista paketeista on kyse (selittämättä tietty kaikki vaihtoehtoja). miksi ylipäätään haluat ladata softaa netistä käsin?
Yritetäänpä nyt kuitenkin vastailla vähemmän fiksusti:
apt-get/(apt-cache search)/synaptic ovat ensisijaisia tapoja asentaa ohjelmia eli jakelun paketinhallinta.
Netistä imuroitua deb-pakettia voi yrittää asentaa "ruohonjuuritason" dpkg:llä. Jos ohjelmalla on riippuvuuksia eli kirjastoja tai muita vaatimuksia, ei ohjelma asennu asentamatta nämä riippuvuudet kuntoon.
Valmiita ohjelmia (binäärit) jaetaan myös tar.gz/tar.bz2 paketteina, ja yleensä näissä on myös ohjeet ohjelman asentamiseen:
paketti puretaan tar xvzf <paketti>.tar.gz tai tar xvjf <paketti>tar.bz2, joka purkautuu pääsääntöisesti alihakemistoon <ohjelma><versio>. Siirtymällä ko. hakemistoon, löytyy sieltä ohjeet asennukseen (README/INSTALL/*.doc tms.).
Lisäksi lähdekoodit jaetaan yleensä tarrapalloina (src.tar.gz/src.tar.bz2). Lähdekoodipaketit puretaan ja ne siis käännetään alusta lähtien ohjelmiksi, jotka sitten asennetaan.
Näiden lisäksi on useita erilaisia tapoja asentaa ohjelmia. Nimenomaan ei-vapaita-ohjelmia tarjotaan valmiiksi ajettavina setup-tyyppisinä ohjelmina, jolloin asennusohjelma käynnistetään. Esimerkkinä vaikkapa jotkin *.run tai *.bin tai *.sh -paketit.