Kirjoittaja Aihe: Linuxin ääniteknologiaviidakko  (Luettu 3543 kertaa)

aho

  • Vieras
Linuxin ääniteknologiaviidakko
« : 28.09.08 - klo:09.43 »
Näissä parissa linkissä selvennetään, että minkälainen viidakko (sotku) Linuxin "äänimaailma" on.

Lennart Poettering: A Guide Through The Linux Sound API Jungle
Aaron Seigo: Linux audio layers
Adobe: Welcome To The Jungle
« Viimeksi muokattu: 28.09.08 - klo:09.46 kirjoittanut aho »

janne

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5150
    • Profiili
Vs: Linuxin ääniteknologiaviidakko
« Vastaus #1 : 28.09.08 - klo:13.26 »
en ihan ymmärtänyt mikä tämän postauksen idea oli, mutta kai löytämiään juttuja saa vapaasti jakaa.

minusta tuo 'viidakko' ihmettely on kyllä melkoista liioittelua sikäli, että käytännössä linuxissa alimmalla tasolla on aina alsa, joka on varmasti turvallinen valinta jos haluaa softan toimivan kaikissa ymppäristöissä. ääniserverit puolestaan ovat yleensä työpöytäkohtaisia ja multimediaframeworkit tarjoavat omanlaisiaan palveluita niitä tarvitseville softille, joskus tarvitaan esimerkiksi pieniä latensseja (jack) ja toisinaan taas helposti saavutettavaa formaatti- ja ominaisuustukea (gstreamer). on kyllä aika kamalaa kuinka esim. peliohjelmointia varten on kirjoitettu kirjastoja jotka tarjoavat yhtenäisen apin kautta myös äänilaitteen käsittelyä, siinähän satunnainen peliohjelmoija pääsee liiankin helpolla.

eipä tuo juuri muissakaan järjestelmissä sen selkeämpi ole, muuten kuin sen osalta, että työpöytävaihtoehtoja ei ole useita jollaoin äänipalvelimiakaan ei ole useita ja eri kirjastoilla ei näinollen ole plugineja useille äänipalvelimille jotta ne toimisivat kaikissa mahtollisissa ympäristöissä. toisn tästä toimimisesta ja ympäristöjen tukemisesta tulee nuolia eri laatikoihin ja sepäs vasta viidakolta näyttääkin.
Janne

aho

  • Vieras
Vs: Linuxin ääniteknologiaviidakko
« Vastaus #2 : 28.09.08 - klo:13.42 »
en ihan ymmärtänyt mikä tämän postauksen idea oli, mutta kai löytämiään juttuja saa vapaasti jakaa.

Noista nyt käydään parhaillaan keskustelua/kinastelua, niin ajattelin tännekin pistää jos jotakuta asia kiinnostaa. Aina ei ole selvää mitä teknologiaa pitäisi esimerkiksi ohjelmoitaessa käyttää.

En osaa ottaa kantaa miten sekava tilanne esimerkiksi Windowssissa tai OSX:ssä on, mutta jos jollain asiasta tietoa/linkkejä, niin pistäkööt tännekin jos ehtii :).

Asmo Koskinen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4443
    • Profiili
Vs: Linuxin ääniteknologiaviidakko
« Vastaus #3 : 28.09.08 - klo:13.59 »
Minä taaskaan mitään tiedä, mutta jos kaikki ohjelmat tukisivat tämän hetken parasta standardia (Jack), niin ainakin loppukäyttäjällä olisi helpompaa linkittää videonkäsittelyohjelmia audionkäsittelyohjelmiin ja vielä jotain muuta siinä välissä. En minä edes tiedä onko Jackd API?!

Dave Phillips kirjoittaa aihetta sivuten uusimmassa LJ:ssa (vain lehden tilaajille online) ja blogissa.

"It's a relaxed entry this time, an update on some recent happenings in the Linux audio world. Without further preamble, let's take a look at some of the good things going on there."

http://www.linuxjournal.com/node/1000216


EDIT: Uh, pitäisi tarkistaa parasta ennen päiväys...

Minä olen aina mieltänyt viidakon Linuxin/FLOSSin yhteydessä myönteiseksi kuvaukseksi - on hyvä, että on vaihtoehtoja - niiden kautta ajan kanssa seuloutuu paras ja toimivin ratkaisu. Niin kehittäjät kuin käyttäjätkin äänestävät jaloillaan. Viidakon vastakohta voisi olla suomalainen metsä - ei se Halosen tallentama, vaan tämä nykyinen sellupelto. Suomalainen metsä ei oikein enää käy myönteisestä kuvauksesta.

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.
« Viimeksi muokattu: 28.09.08 - klo:14.21 kirjoittanut Asmo Koskinen »

aho

  • Vieras
Vs: Linuxin ääniteknologiaviidakko
« Vastaus #4 : 28.09.08 - klo:15.52 »
Minä olen aina mieltänyt viidakon Linuxin/FLOSSin yhteydessä myönteiseksi kuvaukseksi - on hyvä, että on vaihtoehtoja - niiden kautta ajan kanssa seuloutuu paras ja toimivin ratkaisu. Niin kehittäjät kuin käyttäjätkin äänestävät jaloillaan.

Valinnanvapaudessa on kyllä tosiaan puolensa. Mutta sovelluskehittäjien kannalta se ei ole aina välttämättä hyvä asia, jos tarkoituksena on tukea montaa (FOSS) alustaa ja työpöytää. Mitä matalemmalle tasolle mennään, niin sitä enemmän joutuu sitten kamppailemaan yhteensopivuuksien kanssa. Onko esimerkiksi JACK hyvä valinta *BSD ja OpenSolaris alustalle? Entä ALSA vs OSS4? jne.

tuke81

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1667
    • Profiili
Vs: Linuxin ääniteknologiaviidakko
« Vastaus #5 : 29.09.08 - klo:22.39 »
Nyt en kyllä oikein pysynyt matkassa mitä tekemistä BSD:n ja unixin kanssa on tekemistä linuxin äänimaailman kanssa. Toki jos koodaat softaa niin suosittelen pysymään ossissa, jos ohjelma tulisi toimia kaikkien ks. ohjelmien kanssa. Mutta että jack, siitä en oikein osaa sanoa, ehkäpä muusikoille sopiva mutta ihan peruskäyttäjän ei kannata edes harkita sekaantumista moiseen...
Miksi tehdä jotain helposti, kun sen voi tehdä vaikeastikin...

k00pa

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 201
  • <*_*>
    • Profiili
    • Pelikoira
Vs: Linuxin ääniteknologiaviidakko
« Vastaus #6 : 02.10.08 - klo:21.04 »
Eipä tässä minusta peruskäyttäjällä mitään "viidakkoa" ole. ALSA on hyvä valinta jos ei tarvitse säätää äänen kanssa kauheasti.