Kirjoittaja Aihe: Ubuntun asennus suomenkielelle sekaisin sekä multiboot kysymyksiä?  (Luettu 2251 kertaa)

Jäppinen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 11
    • Profiili
Pohjustusta:
Minulla on monia asiakkaita (iäkkäämpää väestöä) täällä epsanjan aurinkorannikolla ja olen todennut että Microsoftin käyttikset ovat huomattavasti hankalampia käyttää kuin esimerkiksi Ubuntu.
Olenkin asennellut muutamille asiakkaille Ubun Windowsin tilalle tai rinnalle.
Nyt ongelmanani on yhden asiakkaan kone (Läppäri HP 530) johon olen asentanut Ubuntun, asennuksen jälkeen kaikki muuten on ok, mutta ohjelmistopalkki on englanninkielinen kun taas alasvetovalikossa kaikki on suomeksi. Asiakkaani ei osaa Englantia yhtään joten koko käyttis pitäisi saada suomenkieliseksi, miten?? Toisena ongelmana on millä saan multibootin yksinkertaisemmaksi?  Eli vaihoehdoiksi vain ja ainoastaan XP-windows ja Ubuntu (eikä yhtään ubuntun muuta käynnistysversiota)sekä vielä niinpäin että kone käynnistyisi oletuksena Windowsin puolelle eikä Ubuntun.

Ja sitten vielä muutama asia:
Miten poistan (helpoiten) Ubuntun niin ettei siitä jää mitään jälkiä, kun koneessa on XP ja Ubu??
Mistä ja miten fiksaan läppärin w-lanin toimintaan, onko se edes mahdollista??

Ps. Ottakaa huomioon vastauksissanne, että olen vielä ihan keltanokka linuxin kanssa.
Eli mielellään yksinkertaista ohjeistusta!!

Kiitos etukäteen..

jori52

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2047
    • Profiili

Lainaus
Nyt ongelmanani on yhden asiakkaan kone (Läppäri HP 530) johon olen asentanut Ubuntun, asennuksen jälkeen kaikki muuten on ok, mutta ohjelmistopalkki on englanninkielinen kun taas alasvetovalikossa kaikki on suomeksi. Asiakkaani ei osaa Englantia yhtään joten koko käyttis pitäisi saada suomenkieliseksi, miten??

Kone pitää olla netissä.
Mene järjestelmä>ylläpito>kieliasetukset, katso että Suomi on ruksitettu oletukseksi (myös vetovalikossa täppä suomen kohdalla.

Lainaus
Toisena ongelmana on millä saan multibootin yksinkertaisemmaksi?  Eli vaihoehdoiksi vain ja ainoastaan XP-windows ja Ubuntu (eikä yhtään ubuntun muuta käynnistysversiota)sekä vielä niinpäin että kone käynnistyisi oletuksena Windowsin puolelle eikä Ubuntun.

Asenna synaptik pakettienhallinnasta startup manager (kirjoita hakukenttään startup manager ja asenna)

Startup manager löytyy tämän jälkeen järjestelmä>ylläpito valikosta, sillä voit vaihtaa oletusjärjestelmäksi windowsin, ja voit myös poistaa turhat kerneli vaihtoehdot alku valikosta, voit myös säätää grubin näkyvissä olo aikaa.

Terveisin jori52

Linux counter #348392
 Asus G750JW ja ubuntu 13.10

Jallu59

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3430
    • Profiili
Tarkennus: siinä suomen kielen kohdalla pitää olla tosiaan väkänen, vajaassa tapauksessa siinä on viiva. Ja sitten pitää muistaa näpäyttää siinä samassa ikkunassa vielä "Toteuta" painiketta.

Ystävällisin terveisin

Jallu59
Jari J. Lehtinen, Wanhempi (iki?)tietoteekkari & tietotekniikkakonsultti Turust, P4-HT / 3,0 GHz, Intel945 IGP 226MB & 4GBram & UbuntuStudio 14.04. Toshiba Satellie 50-C, i5 dual-core 2,3GHz, ubuntu-mate 16.04 LTS

Ilokaasu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1547
    • Profiili
Lainaus
Eli vaihoehdoiksi vain ja ainoastaan XP-windows ja Ubuntu (eikä yhtään ubuntun muuta käynnistysversiota)sekä vielä niinpäin että kone käynnistyisi oletuksena Windowsin puolelle eikä Ubuntun.
Tähän voi käyttää jo mainittua startup manageria, joka on graafinen vaihtoehto.

Jotkut kuitenkin ovat valittaneet että kyseinen ohjelma olisi sotkenut sen aloitusvalikon täydellisesti. Omaa kokemusta tästä ei ole. Tältä foorumilta löytyy myös paljon ohjeita miten tuota alkuvalikkoa voi muokata, myös tekstipohjaisesti.

Tässä eräs helpohko ohje tekstipohjaiseen muokkaamiseen.
Avaa pääte ja kirjoita sinne:
Koodia: [Valitse]
sudo cp /boot/grub/menu.lst /boot/grub/menu.lst_varmuuskopioYllä oleva komento ottaa alkuperäisen tiedoston talteen ja nimeää sen menu.lst_varmuuskopio nimellä.
Koodia: [Valitse]
sudo nano /boot/grub/menu.lstmenu.lst on tiedosto johon muutokset tehdään. Nano on helpohko tekstipohjainen editori. Nanossa tallennus tehdään ctrl+o (enter) ja sieltä pääsee pois ctrl+x (enter)
Muutokset voi tehdä myös haluamassaan tekstieditorissa.
Selaa tiedoston pohjalle, siellä on useita tälläisiä rivikokonaisuuksia:
Koodia: [Valitse]
title Ubuntu 8.04.1, kernel 2.6.24-19-generic
root (hd0,0)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.24-19-generic root...
initrd /boot/initrd.img-2.6.24-19-generic
quiet

Periaatteessa voit poistaa tuosta kaikki tuollaiset rivikokonaisuudet mutta se uusin(ylimmäinen) on se millä ubuntu todennäköisimmin käynnistyy. Siellä on mitä luultavammin myös yksi missä lukee esim Windows niin siitä käynnistyy luonnollisesti se windows..sitä ei kannata poistaa. Huom! Aina kun kerneli päivittyy niin uusi tuollainen rivikokonaisuus ilmestyy listan päällimmäiseksi.

Koneen saa käynnistymään oletuksena windowsiin esim. siirtämällä windowsin rivikokonaisuudet ylimmäiseksi.