Kirjoittaja Aihe: Flash, Youtube ja LTSP-päätteet. kerro omat kokemuksesi  (Luettu 6784 kertaa)

Asmo Koskinen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4443
    • Profiili

Warren Togami kerää kokemuksia Flash, Youtubesta ja LTSP-päätteistä. Kerro omat kokemuksesi.

"I had a talk with someone from Adobe today about our problem with Adobe
Flash, Youtube and Thin Clients.

A video of 320x240 resolution at 30fps uses ~70Mbit/sec bandwidth.  This
kind of bandwidth is completely unusable for thin clients.  For safety
reasons many of us are forced to disable Flash plugin on our LTSP
servers in order to avoid killing our networks with only a few clients
swamping all available bandwidth.

This is a shame, because Flash is plenty useful without Youtube and
similar videos.

[-- ]

I am asking for the support of all Linux distributions before I approach
Adobe with a stern but polite appeal.  May I count on your leadership's
co-signing in asking for this option?

Do you run a school or business with LTSP and have been plagued by this
Flash video bandwidth problem?  Please let the list know your
organization, location, and # of thin clients affected.  I would like to
include this as a random incomplete sample of affected users when I
submit the formal letter.

Warren Togami"

http://marc.info/?l=ltsp-developer&m=122041430411196&w=2

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.

nore

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 302
    • Profiili
Vs: Flash, Youtube ja LTSP-päätteet. kerro omat kokemuksesi
« Vastaus #1 : 10.09.08 - klo:13.04 »
Toissa päivänä piti saada pääteluokassa näkyviin toisen opettajan tuntia varten Flash-pelejä (http://www.finfood.fi / Oppimateriaali /Muuta aineistoa). Firefox näytti pelit ainoastaan palvelimen konsolilta eikä päätteiltä lainkaan. Kaivelin asiaa pari tuntia oman opetuksen ohella. Ubuntun keskustelupalstoilla näytti muillakin olevan ongelmia Flashin ja Firefoxin sovittamisessa. Firefox 3:n kylkeen on asennettu sekä Gnash että  Adobe Flash. Kuvittelin, että vika on FF:n asennuksessa, latailin liitännäisiä ja sorkin /usr/libin Firefox-kansioita.

Seuraavana aamuna sain päätteeltä pelit näkymään Operalla. Jätin kollegalle viestin, jossa neuvoin kokeilemaan Operaa ja varoitin, että jotkin Flash-animaatiot ja -videot saattavat viedä paljon kaistaa.

Tänään tuli kollega tuohtuneena tunniltaan. Pelit latautuivat, vilahtivat näytöllä ja katosivat. Nyt pitää jatkaa ratkaisun virittelyä ja samalla pitää koettaa keksiä perusteluja, mitä yleensä voi tehdä kevyeen selailuun suunnitellussa thin client-luokassa.

"Kyllä nämä Windowsissa toimivat!" Ei se Flash sinnekään itsestään asentunut.

"Pitää palata entiseen systeemin takaisin kun ei täällä mikään toimi." Entinen systeemi = Windows + rotevat nopeasti vanhenevat työasemat
Tässä kyseisessä luokassa ei kyllä ennestään ollut ainoatakaan oppilaiden käytössä olevaa  työasemaa. Sain sinne thin clientit juuri sillä perusteella, että ei maksa paljon.

Ville Pöntinen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2078
    • Profiili
Vs: Flash, Youtube ja LTSP-päätteet. kerro omat kokemuksesi
« Vastaus #2 : 10.09.08 - klo:13.35 »
Mulla nuo pelit toimivat. Tosin olen nyt kohtuu tehokkaan koneen ääressä, jonka vaan olen Windowsin sijasta bootannut verkkokortilla LTSP-päätteeksi.

Samoin Youtube toimii, mutta en mene sanomaan mitä käy jos/kun useampi pääte tekee samaa yhtaikaisesti.

Asmo Koskinen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4443
    • Profiili
Vs: Flash, Youtube ja LTSP-päätteet. kerro omat kokemuksesi
« Vastaus #3 : 10.09.08 - klo:14.35 »
Samoin Youtube toimii, mutta en mene sanomaan mitä käy jos/kun useampi pääte tekee samaa yhtaikaisesti.

FF/Flash toimii, mutta ei se mitään herkkua ole.

http://asmokoskinen.blip.tv/#1234065

Nykyään kaikkea halutaan ajaa streaming-tekniikalla, se on myrkkyä tyhmille päätteille (niitä ei turhaan sanota "tyhmiksi").

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.

nore

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 302
    • Profiili
Vs: Flash, Youtube ja LTSP-päätteet. kerro omat kokemuksesi
« Vastaus #4 : 10.09.08 - klo:15.09 »
Yhdellä päätteellä animaatio toimii, kahdella hidastelee, kolmella tökkii, neljällä pysähtyy kokonaan. Youtubesta on samansuuntainen kokemus; kahden tai kolmen samanaikainen katselu vielä onnistuu. Toiset huomaavat kuormituksen hiiren osoittimen nytkähtelystä.

Itse olen ollut pääteratkaisuun tyytyväinen omassa opetuksessani; fysiikan ja matematiikan javasovelmat toimivat riittävän hyvin, verkko on jokaisen opiskelijan nenän alla, OpenOfficella saa kirjoitella raportit. Voi wikittää, blogittaa ja keskustella. Tietotekniikan perusasioita oppii parhaiten perustyökaluilla. Jos tarvitaan lisää työkaluja, käyn välitunnilla pakettivarastoilla. Tämä ei kuitenkaan muille opettajille riitä.

Veikkaanpa, että Flashin ja muun streamingin (ja eräiden vain Windowsissa pyörivien ohjelmien) vuoksi saan keväällä heivata thin clientit (16 kpl) ulos ja hankkia tilalle uudet, meluisat ja tilaa vievät työasemat. Sittenpä taas säädän ja vakioin Vistaa neljälläkymmenellä koneella opetuksen ohessa. Siinä touhussa saa kehityshaaveet unohtaa. Kaikki liikenevä aika menee edelleen tulipalojen sammuttamiseen eikä mitään ehdi suunnitella, rakentaa ja parantaa.


Ville Pöntinen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2078
    • Profiili
Vs: Flash, Youtube ja LTSP-päätteet. kerro omat kokemuksesi
« Vastaus #5 : 10.09.08 - klo:15.36 »
Itse olen ollut pääteratkaisuun tyytyväinen omassa opetuksessani; fysiikan ja matematiikan javasovelmat toimivat riittävän hyvin...
Oletko käyttänyt Geogebraa? Minulla se tökkii niin, ettei sitä voi oikein käyttää. (Laitan kuvan valmiiksi ja käynnistän projektorin vasta kun se ilmestynyt, etteivät oppilaat näe kuinka hidas se on.)

nore

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 302
    • Profiili
Vs: Flash, Youtube ja LTSP-päätteet. kerro omat kokemuksesi
« Vastaus #6 : 11.09.08 - klo:08.20 »
Lainaus
Oletko käyttänyt Geogebraa? Minulla se tökkii niin, ettei sitä voi oikein käyttää.
Kokeilin GG:tä keväällä 14 oppilaan ryhmällä ja kyllähän se hieman tahmoi. Silloin oli ltsp-palvelimessa vielä Edubuntu 7.04. Kesän alussa tein puhtaan asennuksen 8.04:llä ja lisäsin palvelimen muistia kahdesta gigasta neljään. Nyt olen tarjonnut oppilaille lähinnä valmiiksi tekemiäni verkkosivuille upotettuja sovelmia. Kyllä niitä jaksaa pyörittää, kun ei hätäile. Kokonaan tukkoon en ole niillä vielä luokkaa saanut, ehkä siksi, että yleensä aina ryhmästä on neljä tai viisi poissa. :-\

Lainaus
(Laitan kuvan valmiiksi ja käynnistän projektorin vasta kun se ilmestynyt, etteivät oppilaat näe kuinka hidas se on.)
Minulla on opettajan koneena Win-työasema, jonka toisinaan buuttaan levykkeeltä ltsp-päätteeksi. Geogebran ja muut sovelmat esitän yleensä Windowsissa.

Jallu59

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3430
    • Profiili
Vs: Flash, Youtube ja LTSP-päätteet. kerro omat kokemuksesi
« Vastaus #7 : 11.09.08 - klo:09.37 »
Nore

Mikähän on oikeasti pullonkaulasi ? onko se verkko, palvelin vai päätteet ? Päätteiden teho-ongelmaan voisi olla lääke Asmon jossain tällä foorumilla mainostama FatClient-konsepti. Ulosmenevän verkon ja palvelimen suorituskyky on myös mahdollinen pullonkaula, koska tahmaus lisääntyy päätteiden katsomien streamien myötä. Tosiaan FatClienteilla saadaan sisäverkon ja palvelimen kuormaa alemmas. Ja jos joudut rautaa hankkimaan, niin siltikin Linuxkäytöllä säästetään investoinneissa rutkasti rahaa, kun ei tarvita äärimmäistä tehoa virustorjunnan ylläpitoon joka koneessa. Ja lisää säästöä syntyy lisenssimaksuttomuudesta (työasemat ja serverit). Keskistetystä hallinnasta tuskin kannattaa luopua, vaikka LTSP-tökkisikin, LDAP on sitten se seuraava mahdollisuus, jos LTSP:ssä loppuu eväät.

Ystävällisin terveisin

Jallu59
Jari J. Lehtinen, Wanhempi (iki?)tietoteekkari & tietotekniikkakonsultti Turust, P4-HT / 3,0 GHz, Intel945 IGP 226MB & 4GBram & UbuntuStudio 14.04. Toshiba Satellie 50-C, i5 dual-core 2,3GHz, ubuntu-mate 16.04 LTS

nore

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 302
    • Profiili
Vs: Flash, Youtube ja LTSP-päätteet. kerro omat kokemuksesi
« Vastaus #8 : 11.09.08 - klo:11.00 »
Lainaus
Mikähän on oikeasti pullonkaulasi ? onko se verkko, palvelin vai päätteet ? Päätteiden teho-ongelmaan voisi olla lääke Asmon jossain tällä foorumilla mainostama FatClient-konsepti. Ulosmenevän verkon ja palvelimen suorituskyky on myös mahdollinen pullonkaula, koska tahmaus lisääntyy päätteiden katsomien streamien myötä. Tosiaan FatClienteilla saadaan sisäverkon ja palvelimen kuormaa alemmas.

Päätteet ovat uusia thin clienteja (eTc-3800 http://www.opinsys.fi/laitemyynti/etc3800/lisatiedot.html), jotka ovat sentään vähän romutyöasemia parempia. En minä uusia vehkeitä haluaisi lakaista ovesta pihalle. Pöytätyöasemia ei edes mahtuisi luokkaan nykyistä määrää; pitäisi puolittaa 16:sta 8:aan. (Voisikohan työasemat ripustaa roikkumaan kattoon? Siellä olisi vielä tilaa. Pöydän päälle ja alle ei mahdu.)

Serveri ei tietenkään koskaan ole tarpeeksi tehokas, mutta varsinainen pullonkaula lienee verkossa.

Lainaus
Ja jos joudut rautaa hankkimaan, niin siltikin Linuxkäytöllä säästetään investoinneissa rutkasti rahaa, kun ei tarvita äärimmäistä tehoa virustorjunnan ylläpitoon joka koneessa. Ja lisää säästöä syntyy lisenssimaksuttomuudesta (työasemat ja serverit). Keskistetystä hallinnasta tuskin kannattaa luopua, vaikka LTSP-tökkisikin, LDAP on sitten se seuraava mahdollisuus, jos LTSP:ssä loppuu eväät.

Ilman muuta asennan uusiin työasemiin Vistan ja Ubuntun dual-buuttina mutta sillä ei saa ohjattua kollegoja linux-käyttäjiksi.

Lisenssimaksuilta ei välty, jos hallinto- ja ammattiohjelmat kuitenkin sitovat Windowsiin. Oikeasti suurin IT-kulunki on henkilöstön palkkaaminen, sitten tulee koulutus ja vasta sitten raudan ja sovellusohjelmien hinta. Microsoft School Agreementin lisenssimaksut ovat pennosia näihin verrattuna. (Henkilöstökuluissa tietysti säästetään pitkä penni niissä kouluissa, joissa matikan ope pitää koneet pystyssä oman toimen ohella yhden viikkotunnin korvauksella.)

Talousihmisille on kyllä helppo selittää, miksi vähäinen henkilöresurssi kannattaisi käyttää järkevästi neuvontaan ja suunnitteluun eikä pelkkään sinisen palkin tuijotukseen. Keskitetyn hallinnan hyötyjä on vaikea selittää peruskäyttäjille, kun ei se heitä kosketa. Heille on sama, millä ajalla ja miten ylläpitäjä hommansa hoitaa, kunhan kaikki toimii samalla lailla kuin aina ennenkin ja kunhan voi ikuisesti pyörittää sitä samaa PowerPoint-esitystä, jonka pohjan sai tehtyä henkilöstökoulutuksessa vuonna -95. Osa käyttäjistä osaa lukea käyttöliittymää ja selviää töistään millä työkaluilla vain; toiset menevät paniikkiin, jos tuttu selain pitäisi vaihtaa toiseen lähes saman näköiseen.
« Viimeksi muokattu: 11.09.08 - klo:11.07 kirjoittanut nore »

Asmo Koskinen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4443
    • Profiili
Vs: Flash, Youtube ja LTSP-päätteet. kerro omat kokemuksesi
« Vastaus #9 : 11.09.08 - klo:11.06 »
Päätteet ovat uusia thin clienteja (<a href="http://www.opinsys.fi/laitemyynti/etc3800/lisatiedot.html">eTc-3800</a>), jotka ovat sentään vähän romutyöasemia parempia. En minä uusia vehkeitä haluaisi lakaista ovesta pihalle.

Yritän tehdä tästä suomennetun ohjeen. Testikone on ilmeisesti juuri tuo sama, mikä teillä on käytössä.

http://marc.info/?l=ltsp-developer&m=122051383905765&w=2
http://marc.info/?l=ltsp-developer&m=122064821003843&w=2

http://pastebot.ltsp.org/59
http://bubblemark.com/dhtml.htm

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.

Jallu59

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3430
    • Profiili
Vs: Flash, Youtube ja LTSP-päätteet. kerro omat kokemuksesi
« Vastaus #10 : 11.09.08 - klo:12.19 »
mutta varsinainen pullonkaula lienee verkossa.

Todennäköisesti siis viitaten aikaisempaan referaattiin verkko ei ahdista kytkimen ja päätteen välistä eli 100Mbit/s pitäisi riittää. Pullonkaula on siis kytkimestä eteenpäin ja jos syy on joku muu kuin palvelin, niin ei siinä silloin vinkkarikaan auta vaan letkun paksuntaminen joko kytkimen ja palvelimen väliltä ja/tai ulospäin. Tuo 70Mbit/s lienee thin-clientin grafiikkavirta, joten kytkimestä serverille ahdistaa toden totta, jos se väli on vain 100Mbit/s. Yksinkertaisella matikalla 1GB/s riittää max 14 päätteelle, joten 16 päättellevälille tarvittaisiin 10 GB/s optinen naru.

Toinen seikka johon kiinnitin huomiota oli, että väitit sinulla olevan sekä gnash, että flash. Ota ihmeessä gnash pois sotkemasta. Sehän valitsee jomman kumman ja ilmeisesti tällä hetkellä gnashin, joka ei selviä kunnialla kaikesta Flash-materiaalista.

EDIT: toinen tuskaa tuottanut plugari on IcedTea, se pois ja Sunin "aito" javaplugari tilalle.

Ystävällisin terveisin

Jallu59
« Viimeksi muokattu: 11.09.08 - klo:12.22 kirjoittanut Jallu59 »
Jari J. Lehtinen, Wanhempi (iki?)tietoteekkari & tietotekniikkakonsultti Turust, P4-HT / 3,0 GHz, Intel945 IGP 226MB & 4GBram & UbuntuStudio 14.04. Toshiba Satellie 50-C, i5 dual-core 2,3GHz, ubuntu-mate 16.04 LTS

Storck

  • Vieras
Vs: Flash, Youtube ja LTSP-päätteet. kerro omat kokemuksesi
« Vastaus #11 : 11.09.08 - klo:12.31 »

EDIT: toinen tuskaa tuottanut plugari on IcedTea, se pois ja Sunin "aito" javaplugari tilalle.

Ystävällisin terveisin

Jallu59

Esim Aapeli.com-pelit ei toimi ilman teekuppia...  (jotkin pelit)

Vapaan koodin kananmuna

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1536
    • Profiili
Vs: Flash, Youtube ja LTSP-päätteet. kerro omat kokemuksesi
« Vastaus #12 : 11.09.08 - klo:12.34 »
Mitenkäs totemin youtube plugin? Toimiiko se enää? Viimeksi kun testailin videot näkyi muuten ongelmitta, mutta vastaanottopuskuri oli oletuksena hieman liian pieni 512kbps yhteydelle.
En Vastaa Vaikeisiin Kysymyksiin.

Ville Pöntinen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2078
    • Profiili
Vs: Flash, Youtube ja LTSP-päätteet. kerro omat kokemuksesi
« Vastaus #13 : 11.09.08 - klo:13.29 »
Lainaus
I installed today after school Cacti on the both servers. I put graphs
online friday. Maybe graphs tell us something. I put log files online, too.

Hei Asmo!

Itse en saa asennusta onnistumaan. Tai saan (ilmeisesti) mutta 127.0.0.1/cacti tarjoaa vain jotain sivua tallennettavaksi? Neuvoja? Mitä ohjetta käytit?

nore

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 302
    • Profiili
Vs: Flash, Youtube ja LTSP-päätteet. kerro omat kokemuksesi
« Vastaus #14 : 11.09.08 - klo:13.32 »
Lainaus
Toinen seikka johon kiinnitin huomiota oli, että väitit sinulla olevan sekä gnash, että flash. Ota ihmeessä gnash pois sotkemasta. Sehän valitsee jomman kumman ja ilmeisesti tällä hetkellä gnashin, joka ei selviä kunnialla kaikesta Flash-materiaalista.

Täsmennys: kokeilin materiaalia FF3:ssa sekä gnash- että Adobe-liitännäisellä vuorotellen. Kun Adobe Flash oli käytössä, ei peli-ikkunaan tullut sisältöä edes konsolilla.  ???

Asmo Koskinen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4443
    • Profiili
Vs: Flash, Youtube ja LTSP-päätteet. kerro omat kokemuksesi
« Vastaus #15 : 11.09.08 - klo:14.05 »
Itse en saa asennusta onnistumaan. Tai saan (ilmeisesti) mutta 127.0.0.1/cacti tarjoaa vain jotain sivua tallennettavaksi? Neuvoja? Mitä ohjetta käytit?

Samaa kuin ennenkin. Ohessa (txt) myös tallenne eilisestä asennuksesta Mäntykankaalla.

https://help.ubuntu.com/community/Cacti

1. En antanut MySQL-tietokantaan salasanaa, vaan löin joka välissä vain Enteriä.
2. Pitää valita Apache2, kun sitä kysytään.

Kokeile poistaa mysql-server-, apache2- ja cacti-paketit ja yritä uudestaan.

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen

[ylläpito on poistanut liitteen]

Ville Pöntinen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2078
    • Profiili
Vs: Flash, Youtube ja LTSP-päätteet. kerro omat kokemuksesi
« Vastaus #16 : 18.09.08 - klo:10.44 »
Nyt on toinen palvelin testikäytössä.

Mutta mitäs olen unohtanut / tehnyt väärin kun flash (esim. sivu www.adobe.com/shockwave/welcome/) kaataa firefoxin välittömästi ???

Apua?

Asmo Koskinen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4443
    • Profiili
Vs: Flash, Youtube ja LTSP-päätteet. kerro omat kokemuksesi
« Vastaus #17 : 18.09.08 - klo:11.13 »
Nyt on toinen palvelin testikäytössä.
Apua?

Tarkistan. Siis kaksi LTSP-palvelinta, joissa DHCP Failoverilla jaetaan kuorma?

Oletko unohtanut asentaa libflashsupport-paketin?

http://packages.ubuntu.com/hardy/libflashsupport

Itse pidän kaksi palvelinta identtisinä ohjelmien suhteen näin. Olen pöllinyt tämän täältä:

http://doc.ubuntu.com/edubuntu/edubuntu/handbook/C/multiple-server-setup.html

1.
ltsp@ubuntu:~$ ssh ltsp@172.23.24.21
ltsp@172.23.24.21's password:
Linux ubuntu 2.6.24-19-server #1 SMP Wed Aug 20 23:54:28 UTC 2008 i686

2.
ltsp@ubuntu:~$ sudo -s
[sudo] password for ltsp:
root@ubuntu:~# apt-get update

3.
root@ubuntu:~# apt-get upgrade -s

4.
root@ubuntu:~# apt-get upgrade

5.
root@ubuntu:~# pwd
/home/ltsp
root@ubuntu:~# dpkg --get-selections > deblist.master.txt
root@ubuntu:~#

6.
ltsp@ubuntu:~$ ssh ltsp@172.23.24.22
ltsp@172.23.24.22's password:
Linux ubuntu 2.6.24-19-server #1 SMP Wed Aug 20 23:54:28 UTC 2008 i686

ltsp@ubuntu:~$ pwd
/home/ltsp
ltsp@ubuntu:~$

7.
ltsp@ubuntu:~$ sudo -s
[sudo] password for ltsp:
root@ubuntu:~#

root@ubuntu:~# dpkg --set-selections < deblist.master.txt

root@ubuntu:~# apt-get dselect-upgrade

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.
« Viimeksi muokattu: 18.09.08 - klo:11.17 kirjoittanut Asmo Koskinen »

Ville Pöntinen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2078
    • Profiili
Vs: Flash, Youtube ja LTSP-päätteet. kerro omat kokemuksesi
« Vastaus #18 : 18.09.08 - klo:11.46 »
Koodia: [Valitse]
ville@srvltsp2:~$ sudo apt-get install libflashsupport
Luetaan pakettiluetteloita... Valmis
Muodostetaan riippuvuussuhteiden puu       
Luetaan tilatietoja... Valmis       
libflashsupport on jo uusin versio.
0 päivitetty, 0 uutta asennusta, 0 poistettavaa ja 0 päivittämätöntä.
ville@srvltsp2:~$

Koodia: [Valitse]
ville@srvltsp2:~$ sudo apt-get dselect-upgrade
Luetaan pakettiluetteloita... Valmis
Muodostetaan riippuvuussuhteiden puu       
Luetaan tilatietoja... Valmis       
0 päivitetty, 0 uutta asennusta, 0 poistettavaa ja 0 päivittämätöntä.
ville@srvltsp2:~$

Hmm.

Mutta joo, kaksi palvelinta. Meillä ei ole DHCP Failover vaan Windows-DHCP. Vaihdoin sinne kakkospalvelimen ip:n siksi aikaa, kun testasin yhtä päätettä. Sinne on tarkoitus laittaa Round Robin DNS, joka ohjaa boottipyynnöt vuorotellen kahdelle LTSP-palvelimelle.

Ville Pöntinen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2078
    • Profiili
Vs: Flash, Youtube ja LTSP-päätteet. kerro omat kokemuksesi
« Vastaus #19 : 24.09.08 - klo:09.24 »
Mutta mitäs olen unohtanut / tehnyt väärin kun flash (esim. sivu www.adobe.com/shockwave/welcome/) kaataa firefoxin välittömästi ???

Homma ratkesi asentamalla uudemmat (Intrepidin) libasound2 ja libasound2-plugin paketit  ???  :)