Hankin Taiwanista tällaisen, postikuluineen ja tulleineen 300 €. 1 GB muistia, 80 GB levyä, WLAN. Tarkemmat speksit löytyvät täältä:
http://event.asus.com/eeepc/microsites/eeebox/en/specifications.htmlEli Asuksen Eee-pikkuläppärien maineella ratsastava pieni ja kohtuullisen hiljainen keskusyksikkö, josta on harrastelumielessä aikomus kasata jonkinlainen kodin TV- ja muumedialaite.
Muuta hankittua tavaraa:
Mythbuntun asennus olisi varmasti ollut suoraviivaista ilman DVI-I/VGA-adapteria, joka aiheutti jonkinlaisen sisäisen identiteettiristiriidan koneen sisällä, ja sitä myötä esti X:n toiminnan. Bugista lisää täällä:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/hardy/+source/xserver-xorg-video-intel/+bug/233787Mitään ongelmaahan ei ilmeisesti ole, jos adapteripalikkaa ei tarvitse, eli käytössä on DVI-liitännällä varustettu näyttö.
Asennus ja xorg.confAsennus onnistui Alternate-CD:n tekstipohjaisella asennuksella. Otin Mythbuntun käyttöön koko kovalevyn (+ swap), ja levyltä katosi Windows XP:n lisäksi myös hieno Splashtop eli pikakäynnistysruutu. Kone valitti Splashtopin puuttumisesta kunnes käänsin siihen viittaavan asetuksen BIOSista asentoon "Disable".
Valitettavasti, kuten edellinen bugilinkki kertookin, käynnistyksen jälkeen ruutu pysyi pimeänä. xorg.confiin pääsy oli yllättävän vaikeaa, koska grubissa näyttö oli pimeänä, asennus-CD:n rescue modella käynnistyvä shellillä ei jostain syystä saanut mountattua koneen levyjä, ja erillistä mini-komentorivi-Linux-LiveCD:tä käyttäessä näyttö meni myös Eee:llä pimeäksi... Lopulta homma ratkesi asentamalla asennuksessa OpenSSH ja laittamalla laite kiinni verkkoon, jolloin toiselta koneelta pääsi ssh:lla kiinni tekemään bugikuvauksesta löytyvät muutokset xorg.confiin, jonka jälkeen käynnistys sujui normaalisti ja koneeseen pääsi kirjautumaan. Tässä vielä se xorg.confiin tuleva oleellinen kohta:
(Osoitteesta
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/hardy/+source/xserver-xorg-video-intel/+bug/233787)
So the problem is intel driver always assumes LVDS connected on mobile chipset.
And in this case there's no local flat panel on this machine with 965GM.
We can work around it with adding a quirk. But I'm wondering if we can do
better to completely resolve this kind of issues with adding LVDS detection
code in the driver.
For now I suggest users to work around it by explicitly disable LVDS in
xorg.conf:
1) Add
Option "monitor-LVDS" "LVDS"
in Device section
2)
Section "Monitor"
Identifier "LVDS"
Option "Ignore" "True"
EndSection
Helpompi vaihtoehto olisi ollut ennakoida tämä ja lainata jostain DVI-I-näyttö asennuksen ajaksi.
WLANToinen tyypillinen ohjelmanumero oli sitten tietenkin WLAN-käyttöönotto, johon selkeimmät ohjeet löytyvät täältä:
http://ubuntu-eee.com/index.php5?title=Getting_the_network_drivers_working_on_the_901 (eli Asuksen Eee-läppärin ohjeet sopivat tällekin). Itse valitsin käännösvälineiden ja natiivi-Linux-ajureiden asentamisen sijasta Ubuntun vakiorepositoryt ja NDISWrapperin käytön, vaikka se vaatikin ajurien asentamisen ensin Windows XP -koneelle. Eee Boxin WLAN-kortti vastaa RaLinkin tuotenumeroa RT2860, vaikka mistään en tietoa löytänyt mustaa valkoisella. Kokeilin samaa kuin Eee 901:llä, ja toimi.
VNCHalusin kovasti koneeseen myös etäkäyttömahdollisuuden, joka kaikenmaailman vnc4server- ja FreeNX-vaihtoehtojen kokeilemisen jälkeen löytyi Mythbuntun control centeristä, josta valittuna VNC asentui, ja X:n uudelleenkäynnistyksen ja sisäänkirjautumisen jälkeen Ubuntun normaali etätyöpöytä-client toimii. Tosin valitettavasti vain silloin kun on ensin kirjautunut koneelle, mikä on kömpelöä konetta käynnistäessä.
AnyseeAnyseen kaapelidigiboksin ajurit asentuivat nätisti näiden ohjeiden mukaan:
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=1805.0. Me-tv:llä tv:n katselukin onnistuu - katsotaan miten käy öisen nauhoituskokeilun.
Nyt sitten on vuorossa MythTV:n kanssa tappelu. Se suostui jo lataamaan kanavat scan:illa tuotetusta channels.confista, mutta ei näyttämään niitä frontendillä.