Pitikin tuossa aikaisemmin kysäistä, että miksi "porttaaminen" on ollut näin hidasta?
LTSP tehty alunperin jollekin tietylle distrolle, minkä takia ollut kovan työn takana pistää muihin distroihin sopivaksi vai yksinkertaisesti innostuksen puute?
Tilanne ilmeisesti kuitenkin parantunut sen verran, että LTSP:n toimintakuntoon pistäminen ja liittäminen mihin tahansa distroon alkaa olemaan jo suhteellisen helppo homma .. (?)
Lyhyesti sanottuna LTSP5:n porttaus on ollut hidasta, koska ei ole ollut tekijöitä. Ja tekijöitä ei ole ollut, koska LTSP5 vaatii syvällistä osaamista kunkin distron kohdalla.
LTSP4.2 oli sopi mille tahansa distrolle, samaan tapaan kuin minkä tahansa ohjelman asentaminen lähdekoodista mille tahansa distrolle.
"So, let's say that you are an engineer at an organization that produces a distribution of Linux, and you want to integrate LTSP into your set of available packages. Here's roughly what you need to do...
[--]
Sounds pretty easy, eh? Well, don't be fooled. There's really quite a bit to it, once you dig in and see the gory details."
http://wiki.ltsp.org/twiki/bin/view/Ltsp/IntegratingLtspLTSP5:n edut verrattuna vanhaan LTSP4.2:een ovat ylivoimaiset; äänet, NVidia-tuki (ylipäänsä mahdollisuus käyttää distron omaa X:ää, ei LTSP:n X:ää), isojen LCD-näyttöjen konffaus lennossa, turvallisuus (ssh-putkitus, LDM) etc etc.
Vieläkin on matkaa siihen, että LTSP5 olisi tarjolla missä tahansa distrossa, mutta hyvältä tilanne vaikuttaa taas.
----
Niin paljon kuin Canonicalia onkin tässä viime aikoina parjattu vain kypsien hedelmien poimisesta, niin tässä kohtaa minä nostan hattua. Canonical palkkasi kehittäjän tekemään sen työn, mikä muilla distroilla on ollut pitkälti vapaaehtoistyötä (en tiedä saako Warren palkkaa LTSP5:n porttaamisesta Fedoraan, jotenkin olen saanut sen kuvan, että ei...). Sekin tietenkin vaikuttaa LTSP5:n integroinnin nopeuteen. Siksi LTSP5 toimi Ubuntussa ennen kuin Debianissa, sikäli mikäli olen asian taas oikein ymmärtänyt (ja tästä päästään taas siihen, että miksi se ei toiminut samoin Debianissa kuin Ubuntussa...).
"Oliver Grawert, Oliver works for Canonical as the project leader for Edubuntu. He has been responsible for most of the work of integrating LTSP5 into Ubuntu."
http://wiki.ltsp.org/twiki/bin/view/Ltsp/CommunityPageYstävällisin terveisin Asmo Koskinen.