noniin nyt on gpsbabel asennettu mutta käyttää en osaa sitä yhtään. miten tuolla nytten saisi muunnettua garminin datan NMEA:ksi ja ohjattua com1 jota voisi siten lukea genimapilla winellä. onko tuohon linux versioon minkäänlaista graaffista käyttöliittymää?
Ei ole yleisessä tiedossa olevaa graafista käyttöliittymää, mutta eipä sellaista tarvitsekaan. Ohjelman käskyttäminen on suoraviivaista ja www-sivuilla on hyvä manuaali.
"gpsbabel -T -i garmin -f usb: -o nmea -F com1" antaa tulokseksi "This output format does not support realtime positioning.")
Tuo viittaa siihen, että Hardyn gpsbabel versio on liian vanha 1.3.3, kun ohjelman sivuilta löytyy jo 1.3.5, joka ainakin tukee NMEA:n kirjoittamista. Huvikseni käänsin sen Ubuntu 7.04 koneeseen, johon pystyn oman gps-laitteeni liittämään, ilman ongelmia ja tuo herja poistui. Lue edempää jatkopulmista tästä viestistä, ennekuin päätät onko järkeä kääntää itse uusinta versiota paketinhallinan ohitse, mutta voin sanoa, että se ei ole vaikeaa. Normaali ./configure, make, checkinstall ketju pelaa, kun tarvittavat build-essentials ja myös gpsbabelin sivuilla mainitut riippuvuudet on asennettu. Asentui /usr/local/bin hakemistoon, mutta senhän voi muuttaa.
Eli uusimmalla versiolla alkoi ulos tulla järkeviä NMEA-lauseita, vaikka gps lähetti datan garminin omassa muodossa. Parhaiten sen voi todeta käskyllä:
gpsbabel -T -i garmin -f usb: -o nmea,pause=2 -F -
jossa viimeinen "-" tarkoittaa tulostuksen ohjaamista suoraan näytölle.
Gpsbabelista löysin sen verran että ilmeisesti se ei osaa lähettää tietoa suoraan sarjaporttiin sopivassa muodossa. joten tuo tapa millä koetin saada sen sarjaporttin winen alle, genimapin luettavaksi, ei toimi.
Tässä tuleekin vastaan se hankalin vaihe, miten tulosteen saisi ohjattua jonnekin "virtuaaliseen" sarjaporttiin. Gpsbabel tukee kyllä hyvin oikeaan sarjaporttiin kirjoittamista.
Tuo -F ~/.wine/dosdevices/com* ei antanut minullakaan hyviä tuloksia kokeiluissa Oziexplorerin kanssa. gt-kartaston kanssa en valitettavasta voi kokeilla, koska sitä ei ole tuolla koneella, johon saan gps:n kiinni sarjaportti-datakaapelilla. Mutta yhellä purkkaviritelmällä sain ozin lukemaan gpsbabelin tuottamia NMEA-lauseita. En tosin ymmärrä miten se on mahdollista, koska datan kulku ei varmasti vastaa oikeasta sarjaportista tulevaa liikennettä. Jokatapauksessa tein first-in-first-out putken:
mkfifo /home/antti/gpsputki
ja ohjasin gpsbabelin tulostuksen sinne
gpsbabel -T -i garmin -f /dev/ttyS0 -o nmea,append_positioning=0,baud=4800,pause=2 -F /home/antti/gpsputki
putken toisen pään linkitin winen ymmärtämäksi com-portiksi.
ln -s /home/antti/gpsputki ~/.wine/dosdevices/com4
Sitten kun käynnisti gps:n, gpsbabelin ym. komennolla ja seurasi tulosta
cat ~/.wine/dosdevices/com4
niin ne NMEA lauseet sieltä tulivat ulos ja ozi suostui ne hyväksymään datan ihan oikeana com4:n liitettynä kepsinä.
Genimapin GT-kartasto voi olla valikoivampi.
sain asennettua gpsgate ohjelman winelle mutta se ei löydä gps-laitetta. olen kokeillut niin garmin_gps päällä sekä pois ja ohjattuna tuonne dosdevices alle.
Juu gpsgate näyttäisi olevan ratkaisu tähän ongelmaan win-puolella, mutta en ihmettelisi, jos se ei toimi täysin winen kanssa.
siitä sitten seuraavaan tapaan joka tuli mieleeni eli löytyykö ohjelmaa jolla saisi käännettyä genimapin kartat johonkin linux ohjelmaan sopivaksi?
En usko, että on. Vastaavan tasoisen rasterikartta-aineiston hankkiminen esimerkiksi oziexploreriin tai gpsdrive ohjelmaan ei ole mikään suuri kysymys, mutta GT-kartaston sisältämä (taloudellisesti arvokas) paikkatieto tiestöstä, paikannimistä ym. on taatusti sellaisessa muodossa, että se on tehty hankalaksi ottaa ulos ohjelman käyttämistä tiedostoista. En myöskään tiedä linuxille qgisin ohella mitään (vapaata) ohjelmaa, joka edes periaatteessa pystyisi ymmärtämään tuollaista vektorimuotoista paikkatietoa.
edit.Mutta kyllä niitä näköjään on kehitteillä:
http://navit.sourceforge.net/Linux pyörittää tosin monia autonavigaattoreita.