Kirjoittaja Aihe: Uusien ohjelmaversioiden asennus  (Luettu 2750 kertaa)

wintolin

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3
    • Profiili
Uusien ohjelmaversioiden asennus
« : 09.02.06 - klo:22.04 »
Moro,
Miksi Ubuntussa (ja oikeastaan kaikissa muissakin Linux-paketeissa) uuden ohjelmaversion asennus vaatii oikeastaan koko uuden paketoinnin odottamista? Otetaan esimerkiksi Firefox. Nyt Ubuntussa on versio 1.0 (tai jotain). Haluaisin asentaa HELPOSTI automaattipäivityksellä tms. uusimman version (1.5.0.1), mutta taitaa olla niin, että se tulee vasta seuraavaan Ubuntun versioon. Wintoosaan sen saa heti. En usko, että ko. ohjelmaa pitäisi testata vakauden tns. takia, sehän on sen takia päivittynytkin...
Nimim. moni muukin on tätä kommentoinut

Vapaan koodin kananmuna

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1536
    • Profiili
Re: Uusien ohjelmaversioiden asennus
« Vastaus #1 : 09.02.06 - klo:22.21 »
Jos nyt ajatellaan jotain Geckoa niin, siitä varmaan riippuu vähän useampikin paketti joiden kaikkien toimivuus pitäisi sitten tarkastaa jakeluversioiden välillä. Ei niitä paketointeja odotella tarvitse, voi ihan hyvin epävirallisista lähteistä asentaa mitä ihan itse haluaa. Distron paketoijien kannalta olisi vähän outo tilanne, jos jatkuvasti pitäisi julkaisujen välillä kaiken maailman softaa päivittää. Ne mitkä paketoidaan mukaan niitä tuetaan sen 18kk ja jos jotain muuta itse asentaa, niin on niistä sitten ihan itse vastuussa. Jos nyt jonkin firefoxin windowsiin asennat ja se pistää koneesi kummalliseen solmuun, niin taitaa itku kaikua mäsän supportissa tyhjille seinille.

Firefox on yksi niistä, jotka kyllä pystyy päivittämään jakeluversioiden välissäkin, mutta kun julkaisutahti on näinkin nopea (6kk ja uusi pulla uunista ulos) ei siinä oikein ole mitään järkeä. Windowsin (edellinen versio v.2001) julkaisutahti on sitten jo asia erikseen (Vista ilmestyy varmaan samoihin aikoihin Duke Nukem Foreverin kanssa).
En Vastaa Vaikeisiin Kysymyksiin.

wintolin

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3
    • Profiili
Re: Uusien ohjelmaversioiden asennus
« Vastaus #2 : 09.02.06 - klo:22.32 »
Njoo mutta kun se pointti on siinä, etten haluaisi asentaa kokonaan uutta versiota, vaan vain muutaman ohjeman (ne tärkeimmät). Ymmärtääkseni uuden linux-paketin asennus ei aina ole suositeltavaa vanhan päälle.

Vapaan koodin kananmuna

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1536
    • Profiili
Re: Uusien ohjelmaversioiden asennus
« Vastaus #3 : 09.02.06 - klo:22.36 »
Voit sen kyllä tehdä sitä vain ei virallisesti tueta. Etsit vain sopivat epäviralliset ohjelmalähteet.
 Ja mitä tulee tuohon päivitykseen, niin se on virallisesti tuettua puuhaa aina edellisestä versiosta seuraavaan, kun se seuraava tulee ulos. 
En Vastaa Vaikeisiin Kysymyksiin.

juyli

  • Vieras
Re: Uusien ohjelmaversioiden asennus
« Vastaus #4 : 10.02.06 - klo:09.32 »
Haluaisin asentaa HELPOSTI automaattipäivityksellä tms. uusimman version (1.5.0.1), mutta taitaa olla niin, että se tulee vasta seuraavaan Ubuntun versioon.

Firefox on aika huono esimerkki, koska sen asentaminen on todella vaivatonta myös paketinhallinnan ulkopuolelta. Firefox-xxxx.tar.gz purkautuu alihakemistoon firefox.
 Itse puran firefoxin /opt -hakemiston alle. (cd /opt; sudo tar xvzf /home/<käyttäjä>/firefox-1.5.0-2.tar.gz)
Plugin hakemiston linkitys tai pluginien lisääminen  ja vaikkapa /usr/bin hakemistoon oma skripti, johon käynnistyskomento /opt/firefox/firefox. Ikonia työpöydälle, valikoihin tms. miten nyt ohjelman haluatkin käynnistää.
Kun virallinen versio päivittyy, voi tuon /opt/firefox -hakemiston tuhota.

wintolin

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3
    • Profiili
Re: Uusien ohjelmaversioiden asennus
« Vastaus #5 : 10.02.06 - klo:17.02 »
********
cd /opt; sudo tar xvzf /home/<käyttäjä>/firefox-1.5.0-2.tar.gz)
********
Windows-käyttäjälle tuo ei ole kovin helppoa...  :)

Älkää ymmärtäkö väärin, en ole täällä haukkumassa linuxia! Mutta ajatus siitä, että koko järjestelmä pitää päivittää puolen vuoden välein vain muutaman ohjelman takia ei kuulosta helpolta. Jos käyttää tuettua asennustapaa, homma on tosiaan helppo, mutta windows -maailmassa olevalle on hankala selittää, että linuxiin OO:a, firefox:a ei voi helposti päivittää.

janne

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5150
    • Profiili
Re: Uusien ohjelmaversioiden asennus
« Vastaus #6 : 10.02.06 - klo:18.28 »
Jos käyttää tuettua asennustapaa, homma on tosiaan helppo, mutta windows -maailmassa olevalle on hankala selittää, että linuxiin OO:a, firefox:a ei voi helposti päivittää.

juu, ja windows maailmasta tulevalle on oikeasti myös vaikea selittää, että useinaak niitä ei tarvitse päivittää. versiot jotka saa distron virallisten repojen kautta ovat distron virallisesti tukemia, tämä tarkoittaa sitä, että distron ylläpitäjät ottavat oikeasti virheilmoituksia vastaan näistä ohjelmista ja pyrkivät pitämään ne mahdollisimman käytettävinä, toimivina ja turvallisina. windows-puolella sinä olet itse vastuussa ohjelman toimivuudesta ja sopivuudesta omaan ympäristöösi.

versionumerokaan ei välttämättä kerro koko totuutta, sillä varsionhallinnassa olevia versiota paikataan ja jopa ominaisuuksia backportataan versionumeron pysyessä jotakuinkin samana.lisäksi esim. OO:n voi päivittää helposti versionhallinnan kautta, epävirallisilla paketeilla, mutta silloin tuke ei tietysti enää ole.

minulle ei ole kyllä vielä kukaan pystynyt kertomaan miksi ubuntussa oletuksen tulevat firefox tai OO pitäisi päivittää. olisihan tuo varmasti ikävää, jos päivitysvaihtoehtoa ei tarjota vaikka päivittämiseen olisi joku todellinen syy.
Janne

juyli

  • Vieras
Re: Uusien ohjelmaversioiden asennus
« Vastaus #7 : 10.02.06 - klo:18.32 »
Windows-käyttäjälle tuo ei ole kovin helppoa...  :)


No, joo... Mutta käytettäessä Linuxia pitääkin unohtaa kaikki, mitä on ehtinyt opetella Windowsissa, koska Linux ei ole mikään Windows-klooni.
Jotkut harrastavat auto-esimerkkejä: jos olet tottunut käyttämään joitakin automerkkejä, voi jokin
ranskalainen auto ominaisuuksineen tuntua aivan käsittämättömältä  ;)

Lainaus
mutta windows -maailmassa olevalle on hankala selittää, että linuxiin OO:a, firefox:a ei voi helposti päivittää.


Tuossa nyt on jo lähtökohdiltaan huomattava tämä merkittävä ero: vain root-tunnuksella voi päivittää ohjelmia järjestelmätasolla. Ihan vastaavasti nykyisin myös Windows toimii (NT)/W2K/XP.
Asia on vain sisäistettävä, ja "otettava luu jakajan kouraan".
Toisaalta sudo apt-get -komennolla saat taatusti järjestelmääsi sopivat ja tomivat ohjelmat.  Todelliset tietoturva-aukot tukitaan varsin nopeasti.