Ei kannata ajatella että Windows ja linukka käyttäis samaa näennäismuistia, ne käyttää sitä eri tekniikoilla. Ja tosiaan windowsilla tuo näennäismuistihan pitää olla joko fat tai ntfs formatoidulla asemalla, mikä ei taas ole linukalle se sopiva. Eli pitää olla siis kummallekin omansa.
Ja fat-osioita ei kannata käyttää enää, koska ntfs on tietysti WinXPn ja Vistan natiivi levyasemaformaatti ja linukkakin osaa sekä lukea että kirjoittaa sille ja ntfs:ssä on tiedostosuojaukset yms ja muutenkin parempi. Nopeudessa ei ole kauheaa eroa.
Windowsilla näennäismuisti kannattaa olla keskusmuistin kokoinen, sitä isommasta ei ainakaan juuri ole hyötyä tai koneen toiminta ei ole järin tehokasta enää jos se joutuu käyttämään isompaa näennäismuistia kuin mitä keskusmuisti on. Jos muistin tarve kasvaa siitä, kannattaa koneeseen päivittää lisää keskusmuistia, ja sitten tietysti määritellä näennäismuistikin sen kokoiseksi. Ja windowsilla suositus että kannattaa käydä säätämässä näennäismuisti nimenomaan juuri keskusmuistin kokoiseksi, eli se oletus missä se on vähintään jotain ja enintään jotain, kannattaa muuttaa tuoksi, niin levyltä varataan juuri tietty alue sille eikä kokoa tarvitse dynaamisesti säädellä.
Linukan osalta hämärä itselle se, kun swapille varataan yleensä tietty vakioasemakoko ja olen taas ollut saavinani sen kuvan että sekin kannattaisi olla keskusmuistin kokoinen - mutta miten sitten jos keskusmuistia lisää? saako ja kannattaako tuota swap-osiota kasvattaa?
Tuo vähän mietityttää kiintolevysi jaossa että jos olet tehnyt sille asemat tuossa järjestyksessä että alussa swap-osio (linukalle), sitten WinXP-osio ja lopussa linukan juuri-osio, niin käytännössähän linukan käytössä kiintolevyltä pitää ehkä lukupäiden operoida ja sahata alun ja lopun väliä. Tosin riippuu tuosta kiintolevystäsi, montaka lautasta ja lukupäätä sillä on, miten nuo sille tekemäsi osiot sijoittuvat.
Mutta olisi ehkä ollut järkevää tehdä tuo WinXP osio alkuun, sitten linukan swap ja ext(juuri)-osiot.
Ja jos kyseessä on pöytäkone, sekä linukalle että windowsille saisi mukavan suorituskykylisän toisella kiintolevyllä, eli sille kokonaan omat tiedostot. Tai sitten nopealla pikkukiintolevy näille käyttiksille ja jos tämä levy iso, se kokonaan työtiedostoille.
Eli käyttistouhut vois käsitellä toiselta levyltä sen lukupäillä ja levyvälimuistilla ja omien datatiedostojen käsittelyn vois tehdä toisen levyn lukupäillä ja levyvälimuistilla. Tai sitten vaan kikkailua, tuli vaan mieleen
ja läppärissä tuollaista ei voi virittääkään.