Olen asentamassa Fedora 8.
Antakaa perus vinkkejä.
Perusvinkki numero 1 = asenna sen sijaan ubuntu
Kannatetaan.
Terveisin jori52
Jotenkin harmiksi pistää.
Alkuperäinen kysyjä haluaa Fedoraan vinkkejä, mutta niiden sijaan tullaan tuputtamaan sitä Ubuntua. Ja ja... kyllähän sitä voi toki omaakin suosikkia ehdottaa, mutta olisi sitten ihan asiallista antaa jotain perusteluitakin siihen. Ei siis ihan vain asenteella, että Ubuntu on parempi kuin mikään ja muut ihan surkeita. Ei näin. Vaikka Ubuntu erittäin hyvä jakelu laajalle joukolle ihmisiä onkin, on niitä muitakin hyviä vaihtoehtoja.
Fedora on erityisesti uusimmista vapaiden ohjelmien kehityssuunnista kiinnostuneelle mitä antoisin jakelu, josta löytyy erityisesti useimmat Red Hatin kehittämät systeemit paljon ennen muita jakeluita. Lisäksi se painottaa "upstreamin" seuraamiseen ja yhteistyön tekemiseen siihen suuntaan, minkä seurauksena Fedoran ohjelmistovalikoima sisältää moneen muuhun jakeluun verrattuna tuoretta tavaraa. Ihan Debianin ja Ubuntun laajuutta sen pakettivalikoimissa ei ole, mutta lähellä samaa kattavuutta ollaan jo.
Aluperäisestä aiheesta:
Fedorassa yksi käyttöönotettaessa oleellinen piirre on, että sen pakettivarastoista ei löydä epävapaita tai patenttiongelmaisia ohjelmia lainkaan, toisin kuin Ubuntun Restricted- ja Multiverse -varastot. Jos tai kun sellaisia tarvitsee, löytyy oikein hyvä Fedoraan sopiva varasto osoitteesta
http://rpm.livna.org/rlowiki/. Sieltä sopivan RPM-paketin asentamalla saa suoraan käyttöönsä Livna-varaston, joka vastaa Ubuntun Multiversea melko lähelle.
Fedoran pakettienhallintaohjelma on Yum, jonka toiminnallisuus on melko lähellä Apt-getin ja Apt-cachen vastaavaa. Komennotkin ovat lähes samat:
http://linux.fi/index.php/Yum