Kirjoittaja Aihe: fn-nappi ja näppäimistöstä muutenkin: Ratkaistu  (Luettu 6039 kertaa)

aapo

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 195
  • Profiili
Kannettavissa tietokoneissa on (yleistäen) nappi jossa lukee vain Fn. Joissakin se on hienosti kehystetty tai muuta. Lueskelin foorumia, että sen uudelleen määrittelyssä on ollut ongelmia. Totesin juuri tuossa omalla koneellani, että xev ei anna siitä mitään tietoa (jotkut olivat saaneet keycode=227). Sammutin X:n ja kokeilin showkey:llä, sekään ei anna mitään Fn-napista.

Eli en pysty vaihtamaan sitä toiseen paikkaan tai laittamaan sen napin tilalle mitään, koska en saa siitä mitään tietoa irti. Toisaalta kun painan Fn+z saan <. En ole kiinnostunut (voisin olla) tuon poistamisesta, vaan kuinka voin tehdä itse tällaisia.
Ennätin jo hakea xserver-xorg-input-kbd sourcet ja kattella niitä ja kääntää itse ajurit. Sitten huomasin että tuo Fn-nappi toimiikin, vaikka X ei olisi päällä, joten se tulee jostakin syvemmältä.

/etc/default/console-setup ehkä liittyy asiaan, siellä on XKBMODEL ja XKBLAYOUT, mutta entäs sitten? Meneekö nuo parametrit kernelille? En tiedä haluanko kääntää itse kerneliä sen takia, että saisin muutaman hauskan nappulan asetettua, mutta haluaisin tietää, että onko tämä näppäimistö näin vaikea asia oikeasti.

Tosin XKBMODEL ja XKBLAYOUT alkaa kirjaimella X, eli onko ne kuitenkin vasta X:ään vaikuttavia?

Mitä haluan että kokeilet:
a) käynnistä xev, paina Fn, kerro mitä sanoo
b) kirjoita xmodmap -e "keycode 227=a"
 ja paina Fn, tuliko a? (laita joku muu keycode jos xev antoi jonkun muun)
c) sammuta X, käynnistä showkey, paina Fn, kerro mitä sanoo

Kysymykset:
d) mistä latautuu näppäimistökartat (riippuuko versiosta? gutsy/hardy)
e) tuleeko erikoisnappien asetukset näppäimistökarttojen ulkopuolelta?


« Viimeksi muokattu: 20.02.08 - klo:08.36 kirjoittanut aapo »

mgronber

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 1458
  • Profiili
Vs: fn-nappi ja näppäimistöstä muutenkin
« Vastaus #1 : 18.02.08 - klo:20.36 »
Jos Fn-näppäimeen haluat päästä kiinni niin joudut todennäköisesti porautumaan piirelevylle ja mikropiirin sisään. Käsittääkseni Fn-näppäin ei yleensä generoi mitään omaa koodia vaan todennäköisesti näppäimistöä lukeva mikropiiri generoi oikeat näppäinkoodit tai acpi-eventit sen mukaan mitä näppäimiä Fn-näppäimen kanssa painetaan.

aapo

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 195
  • Profiili
Vs: fn-nappi ja näppäimistöstä muutenkin
« Vastaus #2 : 18.02.08 - klo:20.48 »
Okei. Mutta meinaatko, että tuo Fn+z tuottaa > on kolvattuna piirilevyllä? Vai tuleeko Fn:n kanssa painetuista kaikista napeista acpi-eventti, eli pitäiskö siihen niitä kiinniottavaan porautua? Kuka ottaa kiinni? Käyttääkö se jotain konffitiedostoa vai onko se koodattuna johonkin ja sitten näppäimistön kielen ja mallin mukaan reagoi?

mgronber

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 1458
  • Profiili
Vs: fn-nappi ja näppäimistöstä muutenkin
« Vastaus #3 : 18.02.08 - klo:21.15 »
Okei. Mutta meinaatko, että tuo Fn+z tuottaa > on kolvattuna piirilevyllä?

Periaatteessa kyllä. Täsmällisesti asiaa ei pysty sanomaan sillä Fn-näppäimen toiminta on mallikohtaista.

Lainaus
Vai tuleeko Fn:n kanssa painetuista kaikista napeista acpi-eventti, eli pitäiskö siihen niitä kiinniottavaan porautua?

Fn:n kanssa painetuista näppäimistä voi tulla joko merkkikoodeja tai acpi-eventtejä. Tämä on mallikohtaista ja joissakin malleissa voi osassa näppäimistä tulla merkkikoodeja ja osasta acpi-eventtejä. Toisissa sitten tulee pelkästään jompia kumpia.

Lainaus
Kuka ottaa kiinni?

Näppäinkoodit osasitkin jo ottaa kiinni ja acpi-eventit näkee komennon acpi_listen avulla. Niihin reagoivat skriptit löytyvät hakemistosta /etc/acpi/ ja varsinaiset eventien tunnistukset ovat hakemistossa /etc/acpi/events/. Jälkimmäisessä siis määritellään mihin eventiin halutaan reagoida ja samalla kerrotaan skripti joka silloin tulee suorittaa. Suoritettava skripti sijaitsee yleensä ensimmäisessä hakemistossa.

Lainaus
Käyttääkö se jotain konffitiedostoa vai onko se koodattuna johonkin ja sitten näppäimistön kielen ja mallin mukaan reagoi?

Acpi-eventit lienevät enemmän tai vähemmän merkkikohtaisia päätellen hakemiston /etc/acpi/ skriptien nimistä. Merkkikoodeina tulevat viestit taas lienevät jossain määrin standardeja, tai sitten ei. Valitettavasti en osaa auttaa paremmin :-/

aapo

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 195
  • Profiili
Vs: fn-nappi ja näppäimistöstä muutenkin
« Vastaus #4 : 19.02.08 - klo:11.52 »
Kiitos tästä, selvisi hiukan eteenpäin. acpi_listen ei anna tuolle Fn-napille yksinään mitään,  f1-f9 kanssa antaa hotkey ATKD -eventtejä. Sitten jää vielä pgup,pgdn,numlock ja numpad, jotka eivät anna acpi-eventtiä, ne saa kiinni xevillä, ja ne voi vaihtaa.

Tein mielenkiintoisen huomion. xevillä katsoin näppäinkoodeja tarkasti.
a=38
shift+a=38 (niin kuin pitääkin)
Fn+a=38 (niin kuin luulisi)
z=52
shift+z=52
Fn+z=94 (eli siihen z:aan on oikeasti kolvattu jotain ylimääräistä kiinni!)


Painelin kaikki näppäimistön napit xevin kanssa läpi ilman Fn:ää ja sen kanssa. Napit joihin on merkattu tässä näppäimistössä sinisellä lisämerkintöjä antavat kaksi eri keycodea, sen lisäksi löysin kaksi piilonappia, Toinen on tuo mainittu z, toinen on oikea shift, josta tulee oikea control kun sitä painaa Fn:n kanssa.
 

Sitten vielä jos samaan heitän, että mitä nuo hiirilevyn napit viskovat? Eli millä niitä otetaan kiinni tai millä niitä voi itse tuottaa? xev sanoo ButtonPress event, acpi_listen ei mitään.


tn

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 472
  • Profiili
Vs: fn-nappi ja näppäimistöstä muutenkin
« Vastaus #5 : 19.02.08 - klo:17.23 »
Sitten vielä jos samaan heitän, että mitä nuo hiirilevyn napit viskovat? Eli millä niitä otetaan kiinni tai millä niitä voi itse tuottaa? xev sanoo ButtonPress event, acpi_listen ei mitään.

Hiiren nappien painallukset pitäisi saada kiinni ainakin xbindkeys-ohjelmalla. Vrt. http://wiki.ubuntu-fi.org/Toimintoja_hiiren_napeille