Joo kiitos vastauksesta! Mutta mites sitten jos tämä Linux joskus hyytyy niinkuin Windows tekee, onko täällä vastaavaa näppäinyhdistelmää Ctrl+Alt+Del jolla voi edes yrittää saada koneen virkoamaan? Äsken nimittäin hyytyi kun yritin avata XSane-kuvanlukuohjelman, eikä auttanut muu kuin virtanappi.
riippuu vähän mikä hyytyy. jos kerneli saa kohtauksen, niin siinä ei auta mikään, valtaosa muista ongelmista kyllä ratkeaa jos koneen resurssit eivät ole täysin lopussa.
näppäinyhdistelmän <ctrl>+<alt>+backspace pitäisi tappaa X jonka jälkeen sen pitäisi käynnistyä uudeleen käytetyn display managerin avustaman. käytännössä tuon jälkeen joutuu loggaamaan sisään uudestaan.
gnomessa on prosessinhallintaa varten gnome-system-monitor, mutta sehän ei kyllä auta jos koko X tai edes WM hyytyy.
tarvittaessa prosessinhallintaa voi sitten tehdä komentoriviltä, joko paikallisesti virtuaaliterminaalista <ctrl>+<alt>+f1-6 tai loggaamalla sisään toiselta koneelta.
komento:
$ ps -U <käyttäjätunnuksesi>
tulostaa kaikki sinun käyttäjätunnuksellasi ajossa olevat prosessit, niiden id:t ym.
prosessin voi tappaa mm. komennoilla
kill,
pkill ja
killall.
komennon
kill käyttö toimii siten, että sille annetaan prosessille lähetettävä signaali ja prosessin numero. prosessia lopetettaessa signaali on yleensä 1, 3, 6 tai 9, joista 9 on kaikista raain tapa lopettaa prosessi, kosk se ei anna prosessille mitään mahdollisuutta ajaa itseään alas hallitusti.
eli:
$ kill -9 <prosessin id>
pkill on pykälää helpompi, sillekin voi antaa signaalin numeron, mutta yleensä se ei ole tarpeen (kuten ei aika
killilläkään). sille kuitenkin annetaan prosessin numeron sijaan prosessin nimi tai nimen osa.
eli:
$ pkill firefo