Kirjoittaja Aihe: Käyttäjän vaihto ei onnistu  (Luettu 2733 kertaa)

AbeSharp

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 11
    • Profiili
Käyttäjän vaihto ei onnistu
« : 30.10.07 - klo:00.50 »
Olen ilmeisesti saanut alun perin toimivan Ubuntu 7.10 asennuksen (Nordic CD:ltä) sekaisin siten, että yrittäessäni vaihtaa käyttäjää (joko kirjautua ulos tai vaihtaa toiseen käyttäjään) avautuu käyttäjävalintanäkymä ja saman tien prompti päälle, jossa ilmoitus tyyliin "Todentaminen ei onnistunut" (en nyt kirjoittanut tarkkaa sanamuotoa ylös, teen sen seuraavaksi, ja lisään seuraavaan postaukseen).

Em. näkymässä en pääse valitsemaan käyttäjää (alkuperäisen käyttäjän osalta näkyykin 'jo kirjautuneena---'), saati sitten pääse kirjoittamaan salasanaruutuun mitään. Mikään ei auta - eli koneesta virrat pois ja uudelleen käyntiin. Mutta....

Olin siis alkuperäisellä asennuskäyttäjällä luonut uuden rajoitetun käyttäjän, ja sitten asettanut tuon käyttäjän kirjautumaan automaattisesti koneen käynnistyessä. Homma toimikin aluksi ihan moitteetta ja käyttäjän vaihdot toimivat sekä niin, että toisen session jätti päälle, tai sitten kokonaan kirjautumalla uutena käyttäjänä. Samoin tuo autologin toimi (paitsi WPA-salasanan accessin osalta tuolle uudelle käyttäjälle). Yritin säätää erilaisten ohjeiden mukaan (joissa neuvottiin tuota avainnippuongelmaa jne.) ja sitten joissain vaiheessa meni reisille... (sorry, kun en osaa tarkkaan paikantaa, mikä oikein rikkoi homman).

Tuolla rajoitetulla käyttäjällä sitten pääse käyttäjäoikeushallintaan, jossa voisin muuttaa asetusta (eli vaikkapa poistaa autologinin). Itse asiassa oli vikatikki luoda tuo rajoitettu käyttäjä, koska network manager kyselee aina käynnistyksen yhteydessä oletusavainnipun avaamiseen salasanaa, jotta saa käyttöön WPA:n salasanan - eli mitään hyötyä tuosta automaattisesti kirjautumisesta ei ole kuitenkaan, jos silti joutuu syöttämään salasanat (tarkoituksena oli tehdä webbiselauskone vaimolle ja muksuille tyyliin "käynnistä kone ja surffaa", mutta ei mennyt ihan siis putkeen).

Nyt pitäisikin tietää, kuinka voisin korjata tilanteen - ilmeisesti pitäisi jotenkin päästä käynnistämään kone tuona alkuperäisenä asennuskäyttäjänä ja sitten poistaa tuo automaattikäynnnistys.

Tai, jos löytyy muita ratkaisuja - esim. se, kuinka network managerille saa tuon avainnipun auki ilman että joutuu aina kirjoittamaan nipun salasanan, olen kyllä sallinut tuolle nm-applet härpäkkeelle oikeudet nippuun, mutta ilmeisesti en ole osannut tehdä sitä oikein (vaikka kaikki ruksit kyllä on paikallaan).

Enpä löytänyt käyttäjän vaihtoon liittyviä ongelmia (tältä foorumilta tai sitten googlamalla esim. "authentication failed on switch user ubuntu" muuta kuin joitain kehityksen aikaisia bugiraportteja), mutta se voi olla ainoastaan omaa rajoitteisuuttani. Eli ensiksi varmaan pitäisi osata käynnistää tuona alkuperäisenä käyttäjänä - mieluiten x:ään koska tekstitilassa olen varsin hukassa, ellei perusteellisia ohjeita ole seurattavaksi. Koettakaa konkarit kestää näitä tyhmiä kysymyksiä  :-[

Tässähän on oikeastaan kaksi ongelmaa, joista primääri on tuo käyttäjän vaihto, ja sekundääri tuo rajoitetulla käyttäjällä WPA-avaimen automaattinen käyttö.

eliasj

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4075
    • Profiili
Vs: Käyttäjän vaihto ei onnistu
« Vastaus #1 : 30.10.07 - klo:16.02 »
Käynnistä kone "recovery modeen". Pääset sinne, kun kone käynnistyy. Komenna siellä
Koodia: [Valitse]
adduser rajoitettu_käyttäjä adminTämän jälkeen pääset poistamaan sillä rajoitetulla käyttäjällä autologinin pois päältä.
alias vililikku

AbeSharp

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 11
    • Profiili
Vs: Käyttäjän vaihto ei onnistu
« Vastaus #2 : 30.10.07 - klo:22.48 »
EliasJ, tein kuten neuvoit, käynnistin sen jälkeen x:n komentamalla
Koodia: [Valitse]
startxKäynnistyy kyllä työpöytään, mutta kun yritän mennä muuttamaan asetuksia users etc. -kohdasta (en nyt muista mikä tuo valikkoitem oli englanniksi, kun tämä normaalityöpöytä on suomeksi) niin valittaa, että ei riitä oikeudet (vaikka ihan selvästi tuolla tekstitilassa tuo rajattu käyttäjä kyllä lisättiin adminiksi...)

Eli ei ratkennut vielä... pitäisikö jotenkin esim. päästä käynnistämään Ubuntu tuona alkuperäisenä pääkäyttäjänä? Kuinka se onnistuisi?

AbeSharp

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 11
    • Profiili
Vs: Käyttäjän vaihto ei onnistu
« Vastaus #3 : 30.10.07 - klo:23.49 »
No onnistuihan sitten päästä tuohon kirjautumisikkuna -asetuksiin kun käynnistin vielä uudemman kerran. Poistin ruksin, ja yritin vaihtaa käyttäjää --> sama tulos eli näyttää käyttäjälistaa ja siinä päällä laatikon jossa siis kielletty ajosuunta merkki, 'Todennus epäonnistui' teksti ja OK-nappula nuolen kera.

Kumpikin koneeseen asennetuista käyttäjistä näkyy listalla, mutta Käyttäjätunnusruutuun ei pääse syöttämään mitään, OK:n painaminen tuo saman näkymän ja tästä ei sitten päässyt eteenpäin muuta kuin uudelleenkäynnistämällä.

Nyt sitten seuraavalla käynnistyksellä antaa suoraan edelläkuvatun näkymän, eli nyt en pääse enää millään käyttäjällä kirjautumaan.

Mikäs nyt eteen? Uudelleenasennus?  :'(

AbeSharp

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 11
    • Profiili
Vs: Käyttäjän vaihto ei onnistu
« Vastaus #4 : 31.10.07 - klo:00.42 »
Seuraavaksi kokeilin nyt sitten recoverymodessa poistaa kokonaan tuon rajoitetun käyttäjän:
Koodia: [Valitse]
userdel tunnusNyt kun käynnistän uudelleen, niin edelleen tuo 'Todennus epäonnistui' mutta nyt käyttäjälistassa (luonnollisesti) vain tuo alkuperäinen asennuskäyttäjä.

???

Ja kun mikään ei tunnu auttavan, niin poistin vielä tuon asennuskäyttäjänkin, käynnistin recoverystä komentaen
Koodia: [Valitse]
gdm start ja nyt sitten englanninkielinen kirjautumisruutu ilman käyttäjiä ja 'Authentication failed' laatikko siinä päällä.

« Viimeksi muokattu: 31.10.07 - klo:00.47 kirjoittanut AbeSharp »

eliasj

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4075
    • Profiili
Vs: Käyttäjän vaihto ei onnistu
« Vastaus #5 : 31.10.07 - klo:19.26 »
Käynnistä kone "recovery modeen". Pääset sinne, kun kone käynnistyy. Komenna siellä
Koodia: [Valitse]
adduser rajoitettu_käyttäjä adminTämän jälkeen pääset poistamaan sillä rajoitetulla käyttäjällä autologinin pois päältä.
Tarkoitin tällä sitä, että olisit tämän jälkeen käynnistänyt komeem uudelleen. Sitten olisit päässyt rajoitetulla käyttäjällä vaihtamaan käyttäjien asetuksia.

Boottaa recovery modeen ja komenna
Koodia: [Valitse]
adduser abe
adduser abe admin
Korvaa abe käyttäjätunnuksellasi. Tämän jälkeen pääset tekemään ylläpitotehtäviä Abe:lla.
alias vililikku