Kirjoittaja Aihe: Kiintolevyn osioiminen  (Luettu 2941 kertaa)

Hamzor

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4
    • Profiili
Kiintolevyn osioiminen
« : 25.10.07 - klo:16.34 »
Hei!
Rupesin asentelemaan tässä juuri feistyä HP DV9555eo kannettavaan. Levynosiontikohdassa valitsen "Käytä suurinta mahdollista levytilaa". Tämän jälkeen ubuntu miettii mitä tekee ja antaa ilmoituksen "Osiointi epäonnistui. Tämä voi johtua liian suuresta kiintolevystä plaplapla".

Haluaisin käyttää Windows XP Professionalia ja Ubuntua rinnakkain.

juyli

  • Vieras
Vs: Kiintolevyn osioiminen
« Vastaus #1 : 25.10.07 - klo:16.57 »
Levynosiontikohdassa valitsen "Käytä suurinta mahdollista levytilaa".
Windows-levysi on varmasti jo osioitu täyteen. Ubuntulle pitää lohkaista ko. osiolta/osioilta oma tilansa. Tämän kyllä asennusohjelman graafinen osiointityökalu osaa. Kun olet vapauttanut tuota osioimatonta tilaa, voit määrittää sen Ubuntun käyttöön. Linux-jakelut tarvitsevat vähintään kaksi (2) osiota: juuriosio / sekä swap-osio (2xRAM tai max. n. 1 Gt käyttötarkoituksista toki riippuen).

tuomas83

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 177
    • Profiili
Vs: Kiintolevyn osioiminen
« Vastaus #2 : 25.10.07 - klo:17.07 »
Muistaakseni tossa kohtaa pitää valita joku anna ubuntun suorittaa osiointi tai vastaava, jotta xp pysyy koneessa. En ainakaan itse ole onnistunut noita osioiden kokoja tota kautta säätämään vaan antanut asennuslevyn tehdä mitä haluaa, kuitenkin niin, että xp jää koneeseen. Sitten jälkeenpäin säätää osiot vaikka tolla www.gparted.sourceforge.net . Kannattaa käyttää sitä live cd:tä.

Jahas joku kerkes jo vastailemaan.

Itse asentelin ubuntun juuri yhteen osioituun koneeseen niin, että ensin yhdistin kaikki osiot yhdeksi isoksi, sitten annoin ubuntun tehdä mitä tekee, jonka jälkeen säädin osiot gpartedilla. Ei välttämättä nopein ja helpoin tapa, mutta toimis ainkin mun tapauksessa.

Hamzor

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4
    • Profiili
Vs: Kiintolevyn osioiminen
« Vastaus #3 : 25.10.07 - klo:20.08 »
Hei!
Pääsin tuohon valikkoon nyt mistä voi valita kuinka paljon ubuntu käyttää levytilaa. Minimi valinta on 60Gb  ??? Mielestäni aivan turhan iso linux osiolle. Kuitenkin kun laitan 60Gb linuxin käyttöön kone miettii ensin hieman ja sitten antaa viestin "osiointi ei sallittu"  ???


juyli

  • Vieras
Vs: Kiintolevyn osioiminen
« Vastaus #4 : 25.10.07 - klo:20.36 »
Minimi valinta on 60Gb  ??? Mielestäni aivan turhan iso linux osiolle.
Ei tietenkään liian paljon, jos tällä palstalla asiaa kysyt. Koko levy Linuxille ja muut järjestelmät suoraa roskakoriin ;)
Kuitenkin kun laitan 60Gb linuxin käyttöön kone miettii ensin hieman ja sitten antaa viestin "osiointi ei sallittu" 
Ongelma saattaa olla siinä, ettei Windows-levyä ole defragmentoitu. Jos osiolla on dataa vähän siellä sun täällä, ei siitä pysty lohkaisemaan (yhtenäistä) tilaa vaikka vapaata tilaa levyllä olisikin vähän siellä sun täällä.
Itse pidän selvimpänä, että osioi levyn valmiiksi, ja asentaa sitten jo etukäteen suunnitellusti jakelun omalle/omille osioilleen.

Hamzor

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4
    • Profiili
Vs: Kiintolevyn osioiminen
« Vastaus #5 : 25.10.07 - klo:20.57 »
Jeps, pitää kai jättää tuo linux seuraavaan asennuskertaan kun on tarvetta winukkaa uudelleen asentaa. Siinä vaiheessa voisi lohkaista palasen linuxille siitä. Kiitos kuitenkin neuvoista!

Vikatikki

  • Vieras
Vs: Kiintolevyn osioiminen
« Vastaus #6 : 26.10.07 - klo:10.53 »
Älä nyt vielä luovuta. Tee Juylin neuvon mukaan.
 Joka tapauksessa joudut defragmentoimaan kovalevysi silloin tällöin, jos aiot käyttää winukkaa niin tehokkaasti kuin se yleensä toimii. Suomenkielisessä versiossa homman nimi on levyn eheytys, löytyy apuohjelmista. Ohjelma toimii kaksivaiheisesti: ensin se analysoi levy(osio)n, sitten eri käskyllä eheyttää
levyn tiedostot. Jos osiolla on paljon tyhjää tilaa, analyysin tulos on todennäköisesti, että eheytystä ei tarvita. Älä usko! Kyllä tarvitsee! Eli pistä eheytys käyntiin. Se saattaa kestää useita tunteja, joten kannattaa laittaa
pyörimään vaikka yöksi tai aamulla töihin lähtiessä. Tämän voi vielä ajaa toisen kerran, jolloin se menee paljon nopeammin ja tiivistää viimeisetkin.
Ja tämähän Windowsin käyttäjän on tehtävä kuukauden parin välein ainakin C:lle pitääkseen järjestelmän hengissä.
Eheytyksen jälkeen aja levyntarkistus kaksi kertaa. muista laittaa täppä kohtaan korjaa virheet!
Tai Win komentokehotteessa kirjoita: chkdsk c:/r  ,missä c tarkistettavan osion kirjain ja r-parametri korjaa virheet.
Siis kaksi kertaa sama tarkistus. Nyt pitäisi gpartedin selvitä osioinnista.
No, ainakin minulla onnistui näillä lääkkeillä, vaikka ensi yrittämällä kieltäytyi tekemästä mitään osioita.