Koneeni:
Keskusmuisti: 128 Mt SDRAM PC-133
Emolevy: Gigabyte
Kiintolevy: 20 Gt DMA-66 (josta käytössä n. 40% )
Näytönohjain: 8 Mt AGP
CD-ROM 48X
Käyttöjärjestelmänä M$ Win 88 SE FIN
Toistaiseksi toimin ISDN:n yhteyden takaa, nopeudella 128k max.
Prosessorityyppi jäi mainitsematta ja käyttöjärjestelmäkin on minulle vieras mutta varmaan tarkoitit Win98 SE:tä. Veikkaan että vehje on jotain Pentium 2- alle 500MHz tasoa.
Vehkeesi pyörittäisi ihan hyvin työpöytälinuxia jos olisi osaava asentaja. Aloittelijalle ubuntun-perusasennus tuottaa todennäköisesti pettymyksen.
Oletus-työpöytä näkymä (Gnome) tahmaa pahasti, bootti kestää yms...
Win98 SE:hen tulee vielä päivityksiä joten päivitykset kuntoon, lataat firefox:n selaimeksi, käytät sähköpostiin thunderbirdiä niin luulisi tuolla olevan turvassa.
Jos rahaa riittää ja tietoturva-asiat huolettaa niin kannattaa tutustua apple:n tuotteisiin. Esim. mac-ministä saa loistavan olohuonepaketin ja vehje toimii ihan suomen kielellä.
Jos taasen haluat kokeilla linuxia niin tuo englanninkielen taidon huonous saattaa nousta kynnyskysymykseksi. Väkisinkin vaaditaan hieman ohjeiden luku taitoa englanniksi. Itse käyttö varmasti sujuu mutta asennus ja alkusäätö voipi olla pelkällä foorumiavulla hankalaa.
puppy-linux, damn small linux, vector linux sopivat hyvin tuollaiseen vanhempaan koneeseen.
Ubuntulla jos lähdet liikkeelle niin asennuksen jälkeen pitäisi saada vehkeeseen asennettua joku kevyempi ikkunamanageri. Esim.
https://wiki.ubuntu.com/XubuntuXubuntu tarjoaa jo valmiin kevyemmän ympäristön mutta sekin vaatii englannin kielen taitoa.
Tarkoitus ei ollut lannistaa vaan hieman varoitella mahdollisista vastaan tulevista ongelmista.
Jos uutisryhmät on tuttuja niin sfnet.atk.linux ja sfnet.atk.linux.asennus ryhmiin kannattaa tutustua.
Liikkeelle lähtö. Hmmm jos sinulla ei ole polttavaa cd-asemaa niin sitten noihin eri versioihin tutustuminen on vaikeaa. Ubuntun sivuilta saa tilattua asennus cd:tä ilmaiseksi. Samoin huuto.net:stä saa cd:tä osteltua omakustannehintaan.
Asennuksessa pitää sinun osioida linuxille about puolet kovalevystä. Windowssia ei kannata jyrätä ylitse koska joudut varmasti verkosta ettimään lisäinfoa jos/kun asennus ei mene ihan nappiin.
ISDN-laitteiden toiminnasta linuxissa minun kokemukset ovat 4 vuoden takaa joten en ole varma miten hyvin jakeluiden asennusohjelmat pelaavat nykyisin. Ennen muinoin sisäisten korttien kanssa piti hieman tapella että ne sai toimimaan. Nykytilanteesta voi joku viisaampi kertoa enemmän.