Jahas, nyt on taas ilmeisesti yhtä ja toista epäselvää käyttäjillä. Koitetaanpa vilkaista tätä palomuuriasiaa vielä uudemman kerran. Joskos se alkais sitten taas valottua.
Nythän on niin, että ytimen palomuurin perustoimintoihin kuuluu viestien blokkaaminen, hyväksyminen tai eteenpäin ohjaaminen. Peruskäyttäjän tuskin tarvitsee ohjata viestejä eteenpäin joten en puutu siihen.
Guarddog määrittelee erilaisia alueita, jotka ovat oletuksena internet(WAN)->local ja local->WAN.
Monesti kuulee sanottavan, että local->WAN liikenne voi liikkua estämättömänä. Tämä onkin ehkä nykyisellään aivan toimiva(?) järjestely, mutta jahka Unix/Linux muotoiset haittaohjelmat lisääntyvät kannattanee avoimien ovien politiikkaansa tarkistaa. Itse olen tehnyt niin, että sallin liikenteen paikalliselta koneelta verkkoon seuraavasti:
Portti muoto Perustelu
80 TCP http
53 TCP/UDP DNS
20 TCP FTP
21 TCP FTP
25 TCP smtp
110 TCP pop3
123 UDP time
443 TCP https
Ulkoapäin minun koneeseeni ei ole tarvista ottaa minkäänlaista yhteyttä, joten se liikenne on estetty kokonaan. Mikäli kuitenkin tarvista olisi määriteltäisiin sellaiset yhteydet sisään tuleviin määritelmiin. Tälläisiä yhteyksiä voisivat olla esimerkisi FTP, SSH tai vaikkapa Samba jako. Huomaa kuitenkin, ettei internetin ylitse tapahtuva liikenne Sambn 139 porttiin ole yleensä mahdollinen vaan se on hoidettava toisin. Tästä voin tarvittaessa selittää toisessa viestiketjussa.
Miten esim. Guarddog eroaa vaikkapa Windowsin ZoneAlarm -palomuurista?
-ZoneAlarm on softapohjainen "fiksu" palomuuri, joka määrittelee ohjelmien pääsyn tai pääsemättömyyden verkkoon. Guarddog määrittelee ainoastaan portin käyttön.
Esim. mikäli windows palomuuri ZA on määritelty päästämään ZileZilla FTP-ohjelma jollekin palvelimelle se ei välttämättä tarkoita sitä, että vaikkapa Explorer voisi tehdä myös niin. Linuxissa KAIKKI FTP-ohjelmat pääsevät verkkoon.
Tästä johtuen esim. vertaisverkko-ohjelmien määritteleminen palomuuriin on hankalaa. Vertaisverkot käyttävät yleensä laajahkoa alaa portteja ja vaativat siksi suuren määrän avoimia portteja toimiakseen. Esimerkkinä DC++
http://www.dslreports.com/faq/9796Mikäli tietokonetta käytetään vertaisverkkokäytössä näkisin, että voi olla helpointa sallia kaikki liikenne ulospäin.