Kirjoittaja Aihe: Laadukasta äänikorttia  (Luettu 3490 kertaa)

Melmacian

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 868
 • Ubuntu Hardy
  • Profiili
Laadukasta äänikorttia
« : 12.08.07 - klo:01.36 »
Nyt olisi laadukas äänikortti hakusessa.
Katselin tuossa Creativen XtremeMusic -korttia, mutta mitä ilmeisemmin sille ei ole lainkaan toimivia linux-ajureita.

Olisiko foorumilaisilla suositella mitä kortteja?

Kortti tulisi lähinnä musiikin kuunteluun Sennheiserin kohtuu laadukkaiden HD595-kuulokkeiden kanssa. Kortille lähes ehdoton hintakatto olisi 100e.

Asmo Koskinen

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 4443
  • Profiili
Vs: Laadukasta äänikorttia
« Vastaus #1 : 12.08.07 - klo:09.38 »
Olisiko foorumilaisilla suositella mitä kortteja?

Tämä taitaa olla uutinen?

http://www.4front-tech.com/hannublog/

http://www.opensound.com/press/2007/oss-gpl-cddl.txt

Lista tuetuista äänikorteista:

http://manuals.opensound.com/devlists/Linux.html

Korteista en osaa sanoa juuta enkä jaata :) Minulle on riittänyt käytetyt SB Live!-kortit ja sitten tietenkin M-Audio Delta 66, mutta se on jo toinen juttu.

Katso Alsan Wikistä sopivan hintainen  ;). Tämä on sitä arkipäivää Linux-maailmassa:

"Even if we have vendor supplied driver documents they may refuse to provide all the necessary information to support devices fully."

http://www.alsa-project.org/main/index.php/Matrix:Main

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.

Petri Järvisalo

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 579
  • Profiili
  • Kotisivut
Vs: Laadukasta äänikorttia
« Vastaus #2 : 16.08.07 - klo:02.47 »
Jos halajat PCI-korttia, niin linuxissa toimiva hinta-haarukkaasi sopiva kortti olisi nimeltään
M-AUDIO - delta audiophile 2496
hintaa löytyy 77€ + rahti

Thomannista löytyy:
http://www.thomann.de/fi/m-audio_delta_audiophile_2496.htm

Siinä varsin laadukas äänikortti tarpeisiisi.
24bittiä / 96khz
Lisää [ratkaistu] ketjun ensimmäisen viestin otsikkoon, kun ongelma on ratkennut.

Stanner

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 203
  • Profiili
Vs: Laadukasta äänikorttia
« Vastaus #3 : 08.09.07 - klo:12.52 »
Itseänikin kiinnostaisi tuo kortti. Semmoista tosin ihmettelen, että kuinka hyvää ääntä tuosta saa ulos linuxissa ja onko mitään mahdollisuuksia säätää ääntä, esim bassoja, trebleä tai jotain muuta vastaavaa?

Itselläni oli windowsissa creativen x-fi ja siinä oli todella hyvät softat josta sai ääntä säädettyä haluamakseen. Itselläni on kohtuu hyvät kuulokkeet ja laitoin suoraan kiinni äänikorttiin ja sain hyvää ääntä ulos ja säädettyä sopivasti bassoa, trebleä ja tämän lisäksi oli vielä erillinen equalizer. En tiedä miten hoitaisin tämän linuxissa.

Olen harkinnut erillisten stereosysteemienkin ostamista, jolloin sitä kautta saisi säädettyä ääntä, mutta se tuntuu tulevan varsin kalliiksi. Onko ehdotuksia?

janne

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 5150
  • Profiili
Vs: Laadukasta äänikorttia
« Vastaus #4 : 08.09.07 - klo:15.00 »
Itseänikin kiinnostaisi tuo kortti. Semmoista tosin ihmettelen, että kuinka hyvää ääntä tuosta saa ulos linuxissa ja onko mitään mahdollisuuksia säätää ääntä, esim bassoja, trebleä tai jotain muuta vastaavaa?

oikeasti hyvä ääni tietokoneelta vaatii paljon äänikortilta ja sitä seuraavilta laitteilta. sinänsä äänikorteista saa ulos samantasoista ääntä kuin muissakin järjestelmissä, mutta äänikorttiin on hyvää ääntä halutessa syytä panostaa (tai ottaa ääni ulos digitaalisessa muodossa ja käyttää ulkoista d/a-muunninta).

basson ym. säätäminen onnistuu kyllä jos niitä haluaa välttämättä säätää.

Itselläni on kohtuu hyvät kuulokkeet ja laitoin suoraan kiinni äänikorttiin ja sain hyvää ääntä ulos

valtaosa hyvistä kuulokkeista kaipaa kunnon vahvistusta toimiakseen optimaalisella tavalla. äänikortin vahvistus riittää vain harvoin ja erillinen kuulokevahvistin on suositeltava. tietty rippuen hieman kuulokkeistakin ja tämä ei ole millään tapaa käyttöjärjestelmäspesifistä.

ja säädettyä sopivasti bassoa, trebleä ja tämän lisäksi oli vielä erillinen equalizer.

perussäädöt löytyvät alsamikserin kautta (esim. gnomen mikseristä ne pitää vaan rastittaa erikseen näkyviin asetuksista) ja jositain soittosoftista löytyy kyllä taajuuskorjainta jos haluaa tehdä itseään miellyttäviä korostuksia tai vaimennuksia.

Olen harkinnut erillisten stereosysteemienkin ostamista, jolloin sitä kautta saisi säädettyä ääntä, mutta se tuntuu tulevan varsin kalliiksi. Onko ehdotuksia?

oikeasti laadukas kuulokesettikin on verraten arvokas, mutta kaikki riippunee ihan siitä mihin haluaa panostaa ja kuinka paljon.
Janne

Stanner

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 203
  • Profiili
Vs: Laadukasta äänikorttia
« Vastaus #5 : 08.09.07 - klo:16.28 »
En etsi mitään huippu-hifi-ääntä, mutta kuitenkin sellaista perushyvää ääntä. Windowsissa minulla oli creativen x-fi xtrememusic ja siihen kun pistin kuulokkeet suoraan kiinni sain asetuksista säädettyä äänen niin hyväksi mitä halusinkin. Kuulokkeina minulla on philipsin HP910, vastaa kai laadukkuudessa suurinpiirtein samaa tasoa kuin noi 100euron sennheiserit. Tarkoitus olisi jotenkin nyt saada itseäni tyydyttävää ääntä ulos myös linuxpuolella. Windowsissa tuo x-fi+philipsit on riittävä tasoista ääntä. X-fi:llä ei kuulunut myöskään suhinaa ollenkaan, joka oli ehdottomasti hyvä asia.

Mitä ongelmia minulla nyt on ollut niin omistan tällä hetkellä kolme äänikorttia. Creative x-fi, terratec aureon MKII (ulkoinen/usb) ja emolevyn oma integroitu äänikortti.

Creative x-fi ei toimi linuxissa. Ei ole ajureita. Kyllä niitä on lupailtu mutta en jaksa enää odottaa. Tulkoot sitten kun tulee jos tulee. x-fi on linuxissa tällä hetkellä turha.

Terratec aureon mkII(ulkoinen) tällä hetkellä käytössä. Muuten toimii ihan hyvin, mutta jostain syystä bassot ovat aivan suolesta. Alsan säädöistä en ole löytänyt bassosäätöä. En edes asetuksista etsimällä. Amarokissa kun equalizerilla pistän bassoa korkeammaksi niin se tekee silleen hassusti että kuulostaisi vain siltä kuin pistää trebleä pienemmäksi ja volumea vähän isommaksi. Basso on surkea. Sama ongelma on windows-puolella.

Emon integroidussa äänikortissakaan en löytänyt niitä bassosäätöjä mistään alsan asetuksista. En sitten tiedä tuleeko ne esille vain tietyissä äänikorteissa. Bassoa ei saanut säädettyä kunnolla tuossa integroidussakaan. Myöskin volumesäätö oli sellainen, että vaikka pistin volumet tietokoneesta täysille, niin se ei kuulunut kovinkaan lujaa. Jonkinlainen kuulokevahvistin varmasti tähän kohtaan auttaisi asiaa.

En mitään ihmebassoja vaadi, mutta tykkään kuitenkin vähän lisätä bassoon sellaista tuhtia potkua, koska kuuntelen paljon rankempaa metallia ja se minusta kuulostaa paremmalta, jos on vähän potkua bassopuolella. En mä mitään ihmejytinää vaadi. Liika on liikaa. Mutta vähän kun saisi potkua. Joissakin muissa musiikkityyleissä en sitä kaipaa. Niin paljoa. Myöskin x-fi:n äänenlaatu oli aika paljon parempaa mitä noissa kummassakaan terratecissa tai integroidussa. Joten senkin kun saisi samalle tasolle.

Eli tässä tämä oma ongelmani. en oikein tiedä mistä lähtisin sitä ratkomaan. Yritän siis saada about samaa tasoa irti linuxpuolella kuin windowsisa sain.

Jos nyt ostan vaikka tuon m-audion kortin, sitten siihen kuulokevahvistimen, niin saako jo tuolla riittävän hyvää ääntä? Saako tuolla myös bassot säädettyä kohdilleen?

Petri Järvisalo

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 579
  • Profiili
  • Kotisivut
Vs: Laadukasta äänikorttia
« Vastaus #6 : 08.09.07 - klo:17.05 »
no. pääset tällä vinkillä ihan uusiin sfääreihin, maksaahan se toki, mutta jos musasta tykkää niin sitte pitää olla kunno laitteet. Miksi siis tyytyä hifi-tasoon kalliilla - kohtuuhinnalla saa sitä tavaraa mitä oikeesti musastudiossa käytetään - tietää vain mitä ostaa :)

Basson ja diskantin osalta M-audion äänensäätöihin en koskisi, vaan ostaisin kuulokevahvistimeksi pikkumikserin, josta voi näihin asioihin puuttua - tällaista käytän itse. Noissa halpistason miksereissä on ihan kohtuuhyvät kuulokevahvistimet, ja kun on studiotavaraa uskaltaa käyttää näitä korkeampi impedanssisia studioluureja. Mikkietuasteen laadulla ei tässä tapauksessa ole mitään väliä, mikseriin kun tulee jokatapauksessa linja-tason signaalia ja tästä selviytyy halpa mikserikin hyvin. Kun vielä käytetään basson ja diskantin säätämiseen hyllykorjainta, eikä parametristä eq:ta on näidenkin laatu yleensä täysin välttävää tässä halvassakin luokassa. Toki jos ultimate laatua eq:n suhteen halajaa ajaa kaikki äänet Jack:in ja käyttää FIR EQ filttereitä, on kuitenkin helpompaa säätää siitä mikseristä niitä säätöjä kun eri biiseihin on masteroitu eritavalla basso, jossain biisissä sitä puuttuu omasta mielestä ja toisessa samoilla asetuksilla taas sitä on liikaa. Kuulokevahvistimeen saa laittaa rahaa miten tykkää ja tässä asiassa hifisteiltä ei kannata kuunnella neuvoja (ja tämä on sitten ihan oma mielipide).


Kuulokkeiksi suosittelen, linkit thomanniin, mutta löytyy suomestakin:

http://www.thomann.de/fi/beyerdynamic_dt990pro.htm - 139 EUR, puoliavoimet varsin laadukkaat luurit
http://www.thomann.de/fi/beyerdynamic_dt770pro.htm - 139 EUR, suljetut (siis eristää ulkopuolista ääntä),  bassoa jos haet niin tästä löytyy!
http://www.thomann.de/fi/sennheiser_hd25_sp.htm - 99EUR, suljetut, itelläni on kyseiset ja olen ollut täysin tyytyväinen ääneen, tuhti basso ja kirkas diskantti.
http://www.verkkokauppa.com/popups/prodinfo.php?id=0493 - 105 eur- Sennheiser 555 audiophile.

Mikseriksi käypi esimerkiksi:

http://www.thomann.de/fi/samson_mdr_624.htm - 91 EUR
http://www.thomann.de/fi/yamaha_mg_102_c.htm - 129EUR suosittelisin tätä yamahan pöytää, laadukkaampi, mutta kyllä toi samsonkin menee kuhan behringeriin ei koske :)

Jos oikeasti haluat hyvää niin tästä mikä tahansa yhdistelmä tuottaa varmasti tyydyttävän lopputuloksen - jos ei niin sitte olet hifisti / highendisti. Lisäksi suosittelen heivaamaan ne mp3 hevon ****tuun ja käyttämään tästä edespäin vain flacceja ja cd:itä. Toisaalta jos et kuule eroa mp3 ja cd:n välillä, tuskin on mitään väliä kuulokevahvistimella tai fir ja iir filtteröidyn eq:n välillä.
« Viimeksi muokattu: 08.09.07 - klo:18.26 kirjoittanut Petri Järvisalo »
Lisää [ratkaistu] ketjun ensimmäisen viestin otsikkoon, kun ongelma on ratkennut.

Vreme

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 8
  • Profiili
Vs: Laadukasta äänikorttia
« Vastaus #7 : 23.09.07 - klo:17.15 »
Hei

X-Fi korteille on tulossa ajurit, beta versio julkaistaan luultavasti tämän kuun loppupuolella.
Lisätietoa: Creativen foorumien linux threadistä.
Julkaistavat ajurit tulee olemaan 64-bittiset ja osaksi avoimet. 32-bittisiä on lupailtu Q1 2008:ksi, mutta Creativen tuntien ei kannata odotella liikoja.
Nyt voi taas itsellekin asentaa ubuntun uudestaan kun saa median toimimaan :)

Stanner

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 203
  • Profiili
Vs: Laadukasta äänikorttia
« Vastaus #8 : 25.09.07 - klo:22.51 »
Hommasin kuulekovahvistimeksi erillisen pikkumikserin. Nyt alkaa taas äänet toimimaan niinkuin pitää. Kiitos Petrille hyvästä ideasta.

Vielä kun saisi nuo x-fi ajurit linuxille, jotta saa äänet sitä kautta niin näyttäisi hyvältä. Tällä hetkellä käytössä terratecin aureon mkII äänikortti. Olen jo kuitenkin tällä hetkellä huomattavasti tyytyväisempi ääneen.

Jos ei x-fi ajureita ala puolen vuoden sisällä kuulumaan niin eikun m-audion korttia vain kiinni koneeseen.