Pitäisi onnistua. Itse värkkäsin EPL-6200L -printterin 6.10:ssä tomivaksi. Viikon illat taisi siinä mennä, mutta lopputulos kannatti. En nyt ole koneen vieressä joten en muista yksityiskohtaisia ohjeita, mutta ensimmäinen steppi oli hakea täältä ajuri:
http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=69547Paketti on .rpm-muodossa, joten sen asentamiseen tarvitaan alien ohjelmaa. Lopuksi paketin voi asentaa dpkg -i <paketin_nimi>.deb -käskyllä.
Asennusohjelma purkaa /usr/bin-hakemistoon (jos muistan oikein) ijs_server_epsonepl -tiedoston. Tähän saakka helppoa ja määrittämällä cups:iin tulostimeksi tuo epson, pitäisi jo saada jonkinnäköinen testisivu tulostettua. Itselläni kuitenkin ongelmat alkoivat siitä kun yritin tulostaa liian nopeasti taikka kahdesta ohjelmasta yhtaikaa tulostimelle. Tuloksena oli punaisen virhevalon syttyminen.
Sain selville, ettei tulostin hanskaa mitenkään tilannetta, jossa kahdelta suunnalta tulee tulostettavaa tavaraa. Muutin ijs_server_epsonepl -> ijs_server_epsonepl.bin ja tein tilalle skriptin, joka jää odottamaan edellisen prosessin päättymistä, mikäli muita töitä on jonossa.
Korjattuani tämän ongelman, selvisi myös, että mikäli tulostan liian pitkiä dokumentteja, muisti loppuu tulostimesta ja tuloste korruptoituu. Ohjeita lukemalla sain selville, että FlowControl pitää saada toimimaan (CUPS:ssa on tuolle kohta). Ohjeen mukaiset asetukset eivät kuitenkaan poistaneet ongelmaa.
Hakattauani aikani päätäni seinään, hain ohjelman sorsat. Selvisi, että tulostin palauttaa tilatietoja oudosti eikä aina tietä, paljonko muistia on vapaana (ajuri on ensisijaisesti 5000-sarjalle, mutta pitäisi toimia 6000:llakin). Ei kuitenkaan toiminut. Kirjoitin asiasta kehittäjälle ja sain linkin postituslistalle ja tuolta epävirallisen korjauksen, jossa ei huomioida noita epämääräisiä tulostimen palautteita. Jouduin siis muuttamaan ajuria eräiltä osin ja kääntämään binäärin uudelleen. Tuon korjauksen jälkeen kaikki alkoi toimia.
Sinun 5900L -tulostimesi ei tarvinne tuota viimeistä kohtaa, mutta epäilen, että tuon shell-skriptin joudut luomaan jos tulostat useita töitä samaan aikaan. Voin laittaa sen tänne mikäli on tarvetta kun olen taas koneen äärellä.
Tuon tulostimen asennus oli varmaan vaikein asia, jonka olen koskaan Linux-maailmassa joutunut tekemään. Täytyy muistaa, että kyseessä on tehty "reverse-engineering" -periaatteella ajuri. Epson ei ole julkaissut tietoja omasta tulostimestaan, joten suosittelen pysymään ko. merkistä kaukana.
Vertailun vuoksi HP PSC 1350 -monitoimilaite lähti toimimaan "heittämällä" kun vaan lisäsi lähimmän mallin (ihan tuota ei ollut) cupsiin ja alkoi tulostaa. Skannaus toimii suoraan SANE:lla sekä muistikortinlukija ilman mitään temppuja.
Jos käännät lähdekoodeista, niin pitäisi kääntyä ihan helposti kunhan "build-essential" -paketti on asennettuna.