Kirjoittaja Aihe: auttakkee!!!!  (Luettu 1949 kertaa)

matti virtanen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4
    • Profiili
auttakkee!!!!
« : 16.07.07 - klo:10.51 »
Tää on ihan toivotonta.kun haluan ladata ubuntuun jotain ohjelmaa netistä,ja ei onnistu millään saada niitä toimimaan,eli saan kyllä ladattua ohjelman netistä,mutta sitten en osaa "nostaa" sitä toimimaan millään. Pitääkö niitten ohjelmien päättyä johonkin tiettyyn merkkiin. Luin jostain,että pitäisi olla ohjelmissa DEB pääte. Mutta neuvokaa tyhmää. miten toimin,kun ohjelma on ladattu koneelle. :o


esa4movies

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 28
    • Profiili
Vs: auttakkee!!!!
« Vastaus #2 : 16.07.07 - klo:11.41 »
Jep, eli jos oot juuri vaihtanut tuolta Windowsin puolelta niin nyt sitten synsteemit muuttu. Asiasta kannattaa lukea ensin vaikkapa juuri tuo wikikirja ubuntu tutuksi. Sieltä selviää myös paljon muita tärkeitä juttuja. Yksittäisten ohjelmien asennus tyylillä lataa kotisivulta ja asenna onnistuu kyllä ja wikikirjassa on ohjeet sitä varten. Ei kannata pelästyä terminaalikomentoja mitä siellä esitetään. Sen kun vain heität copy-pastella niitä sinne terminaaliin joka löytyy apuohjelmista.

Lähtökohtaisesti Linuxilla ohjelmia ladataan pakettivarastoista joissa ne on valmiina paketteina. Lataus ja asennus tapahtuu Synaptic -ohjelmalla joka on ylläpito kohdassa paneeliasi.

Täytyy näin Linuxia pari vuotta käyttäneenä sanoa, että kannattaa ensin lukea ainakin wikikirja plus etsiä hakutoiminnolla foorumista aina ensin ennen kuin ryhtyy säätämään. Olen huomannut, että lähes kaikki mahdolliset kysymykset on kysytty ja vastattu täällä foorumilla. Kun vaan ne löytää...

Onnea ja älä lannistu.

juyli

  • Vieras
Vs: auttakkee!!!!
« Vastaus #3 : 16.07.07 - klo:18.25 »
kun haluan ladata ubuntuun jotain ohjelmaa netistä,ja ei onnistu millään saada niitä toimimaan,eli saan kyllä ladattua ohjelman netistä,mutta sitten en osaa "nostaa" sitä toimimaan millään.

Ohjelmien asennus (lyhyt oppimäärä):
1. käytetään jakelun omaa paketinhallintaohjelmaa: apt-get, aptitude, adept, synaptic jne. jne.
2. käytetään netistä löytyvää yksittäistä deb-pakettia ja huolehditaan, että se soveltuu myös riiippuvuuksineen omaan jakeluun. (sudo) dpkg purkaa paketin ja asentaa (myös poistaa), jos kaikki on muilta osin kunnossa.
3. noudetaan ohjelman lähdekoodi, käännetään ja asennetaan (huolehditaan omatoimisesti myös ohjelman tarvittavista riippuvuuksista) Tämä vaatii tarvittavien käännöstyökalujen ja kirjastojen asennuksen. Yleensä asennus onnistuu lähdekooditiedostossa komennoin ./configure, make, sudo make install (mieluummin kannattaa käyttää checkinstall ohjelmaa, jonka jälkeen ohjelma on päivitettävissä/poistettavissa paketinhallintatyökaluin tai dpkg:llä).
4. osa ohjelmista jaetaan suoraa binääritiedostona, joka asennetaan ko. ohjelman ohjeiden mukaan. Tällaisia ovat mm. joskus .bin, .run tai vastaavina -tiedostoina jaettavat softat.