Joka tapauksessa noita vilkullessani silti varsinainen kysymys jäi vastaamatta: Johtuuko urlien forward slash / jollain tavoin serverien unix ympäristöstä?
ihan näppituntumalta, ilman mitään viitettä tai varmaa tietoa, sanosin että kyllä se johtuu. ei tosin siksi, että nettiserverit olisivat pääasiassa jotain muita kuin windowseja vaan siksi, että muut järjestelmät olivat olemassa ja verkottumassa paljon ennen kuin MS keksi, että internet voisi olla kova juttu.
sattumoisin koko (arpanet → ) internet oli aluksi vain läjä verkottuneita tutkimuslaitoksia joilla oli käytössään monia verkottumiseen sopivia käyttöjärjestelmiä (eri valmistajien UNIXeja). kun internetin kehittyessä www:n suuntaan (ja kyseisen hypertekstijärjestelmän implementaation syntyessä) jouduttiin speksaamaan tapa jolla viitataan erilaisiin resursseihin paikallisesti ja ympäri nettiä (käytännössä siis URI/URL), ei varmaan ole kovin kaukaa haettua olettaa, että ei ollut täysin sattumaan että tuo määritelmä on sellaisenaan yhteensopiva UNIXien ja UNIXin kaltaisten järjestelmien hakemistorakenteen kanssa (siis myös suhteelliset polut, vittaukset käyttäjien omiin hakemistoihin, ym.).
Suurin osa maailmastahan käyttää backward slash \ symbolia hakemistorakenteen ilmaisuun, joten nettiosoitteiden kenoviiva / tuntuu jotenkin oudolta.
suurin osa windows maailamsa, juu. itse asiassa ainakin IE6:lle kelpaavat myös 'URI':t joissa on kenoviivoija kauttaviivojen sijaan ja ainakin jossain vaiheessa mm. frontpage rikkoi tuota tuottamalla html:n kaltaiseen merkkaukseensa windows-tyyppisiä viitteitä resursseihin (jotka sitten oletettavasti toimivat windows-palvelimilla).
aikaisemmin minulla ei kyllä ollut mitään käsitystä siitä miksi windows on halunnut tahallaan käyttää erilaista hakemistoerotinta kuin muut järjestelmät, mutta tuosta Petrin viestistähän sekin selvisi.
mutta siis, windows on oikeasti aika tuore tulokas tietokonemaailmassa ja verkossa vielä tuoreempi.
[edit]kappas, Ankka ehti ensin ja oli aika paljon ytimekkäämpi