Tulipa tässä mieleen että miksi niitä distroja ja muuta tarvii olla niin perusteellisesti...
distroja ja ohjelmia on niin paljon, koska se on tapa jolla avoimen lähdekoodin ohjelmat elävät ja softa kehittyy.
avoimen lähdekoodin puolella vaatimuksen sovellukselle tai käyttöympäristölle eivät tule kiveen hakattuina tuotehallinnon kavereilta, vaan kehittäjät ovat pitkälti itse vastuussa siitä mitä tekevät. jos välttämättä haluaa distroon/sovellukseen/mihin lie ominaisuuden X jota projektia vetävät henkilöt eivät suostu sisällytämään omaan projektiinsa, käyttäjä on vapaa ottamaan lähdekoodin ja kehittämään omaa versiotaan siihen suntaan mihin hän itse haluaa ja mahdollisesti saada mukaan muita kehittäjiä jotka jakavat saman näkemyksen. jos idea on hyvä ja toimiva, se todennäköisesti yleistyy, jos se puolestaa ei ole elinkelpoinen tai palvelee vain todella pientä ryhmää se kuolee pois tai jää marginaaliin elämään. se on sitä evoluutiota.
avointa lähdekoodia käyttävät ja kehittävät yritykset tekevät täsmälleen samaa. he ottavat ne osat jotka sopivat heidän näkemykseensä ja kehittävät tuotetta eteenpäin omaan suuntaansa. jos muutokset ovat hyviä, ne päätyvät muuallekin ja jos eivät, niin ne jäävät vai firman ratkaisuun.
koodareita on paljon, ideoita on paljon → ideoita kokeillaa → jäljelle jää jotain hyvää.
Siis onhan se hyvä että on valinnan varaa ja että jokainen sitten voi löytää sen mieleisensä, mutta paljous tuottaa myös valinnan vaikeutta ja jopa "laiskuutta". Sen mieleisimmän etsiminen muutaman joukosta on helpompaa kuin sen etsiminen muutaman kymmenen joukosta.
aloittelija ei hallitse valinnanvaraa, koska se ei mistä on kyse. aloittelijan kannattaa valita joku distro 5-10 suosituimman joukosta tai se mitä naapurin nörtti käyttää tai jonka aktiiviselta foorumilta saa apua ongelmiin. kun aloittelija ei olekaan enää aloittelija, vaan osaa ja tietää mitä haluaa, hänen on helpompi valita se oikeasti itselleen parhaiten sopiva vaihtoehto (tai vaikka kehittää oma jos siltä tuntuu).
toisaalta jos omat tarpeet eivät ole mitenkään erityisen kummallisia, niin voi ihan hyvin lohduttautua ajatuksella, että ne suosituimmat distrot ovat yleensä suosituimpia ihan syystä. käyttäjillä on valinnanvapautta ja he ovat silti valinneet tuotteen Y. siinä on varmaan tehty jotain oikein.
Ubuntulla kun on kaikki toiminut niinkuin olen halunnut ja olen sitä voinut myös muuttaa mieleisekseni ihan tarpeeksi, niin alkaa mietityttämään, että mikä on se voima joka ajaa toisia kokeilemaan distrosta distroon?
no, minä pystyin tekemään gentoolla kaiken mitä halusin, mutta vaihdoin ubuntuun koska halusin tuoreimman gnomen. ihmisillä vaan on eri haluja ja tarpeita.
Itse en ainakaan muutaman distrokokeilun perusteella ole sen kummempia tarpeeksi suuria eroja huomannut, kun kaikkia voi muokata vielä oletuksesta. Tietenkin pakettien hallinnassa on hieman eroa toisissa on apt-get ja toisissa rpm-hell ja joissain täytyy itse kääntää. ja se onkin suurin ero mitä olen ite huomannut.
pakettivalikoima, ylläpito- ja paketinhallintatyökalut ovat kyllä se suurin ero jakeluitten välillä. ylläpidetyn järjestelmän lopukäyttäjälle erot eivät olen niinkään näkyviä.