Millä lailla tällainen jankkaus palvelee mitään yhteisöä. Pointtisi, että Ubuntua ei saa sanoa käyttöjärjestelmäksi, lienee tullut jo selväksi. Luulenpa, että olet _mielipiteesi_ kanssa aika yksin.
Saahan sitä sanoa käyttöjärjestelmäksi, se ei ole vain eri käyttöjärjestelmä kuin GNU/Linux. Se ei ole eri käyttöjärjestelmä kuin Debian tai SUSE. Se on sama käyttöjärjestelmä, erilainen kokonaisuus vain. Sen vuoksi niitä kutsutaan distroiksi.[/quote]
ei varmaan pitäisi tähänkään sotkeutua, mutta...
minusta julisteessa ei ollut mitään vikaa. kyllä, kaikki linuxia pitempään käyttäneet tietävät mistä on kyse ja mitä eroa on kernelillä, user space työkaluilla, distrolla ja käyttöjärjestelmällä. entä sitten juliste? sen oli käsittääkseni tarkoitus a) herättää kiinnostusta ubuntua kohtaan b) kertoa jotain ympäripyöreää aiheesta tuon kiinnostuksen herättämiseksi ja c) tarjota riittävän yksityiskohtaiset ohjeet lisätiedon löytämiseksi. minusta juliste onnistui erinomaisesti kaikissa kolmessa kohdassa.
jos juliste olisikin tungettu täyteen "kovaa faktaa" linuxin historiasta, kerneleistä, kaikista sadoista eriliaista distroista, siitä että distroja syntyy ja kuolee koko ajan, GNU-projektista, OSIsta, stallmanista, torvaldsista, eri komentotulkeista, erilaisista paketinhallintatyökaluista, kaikista mahdollisista työpöydistä editori/distro/ohjelmointikieli/komentotulkki/työpöytä/toolkit/paketinhallinta/jne.-sodista, kaikkien distrojen foorumeista ja kotisivuista sekä niiden historioista, jotta kukaan ei vaan vahingossakaan ymmärtäisi mitään väärin, olisi julisteesta tullut tylsä eikä se olisi kiinnostanut ketään tai palvellut mitään tarkoitusta.
aloittelijaa tai aiheesta täysin hukassa olevaa on aivan turha hämmentää tämän ottaessaan ensiaskeleitaan uuden käyttöjärjestelmän kanssa. moni käyttäjä on löytänyt muita distroja ja työpöytiä tutustuttuaan ensin ubuntuun ja moni muita distroja kokeillut/käyttänyt on päätynyt ubuntuun. sillä miten linuxin käytön aloittaa ei ole suurtakaan merkitystä, tärkeintä on, että aloituspiste on selkeä ja helposti hahmotettavissa. lisäksi alussa on varsin hyvä jos aloittelijan ongelmiin löytyy helposti apua ja mielellään omalla kielellä. juliste tarjoaa kaiken tämän ja jatko on käyttäjästä itsestään kiinni.
Eihän esimerkiksi Kubuntu ja Ubuntu ole eri käyttöjärjestelmiä vaikka ovat eri jakeluita.
ja onko täällä joku joka ei tiedä sitä? sinustako se on jotain mikä pitäisi välittömästi kertoa aloittelijalle joka ei tiedä linuxista mitään? pitäisikö samalla kertoa myös, että sattumoisin u/k/x/edubuntu ovat binääriyhteensopivia keskenään vaikka yleensä eri distrot eivät sitä ole "kun ne nyt sattuvat olemaan vähän niinko sama distro vaikka ovatkin tietyllä tapaa eri distro, mut ei kuitenkaan vaik ovatkin".
Kerneli ei tosin ole itse käyttöjärjestelmä mutta se määrittelee paljon. Jos päivität kernelin Ubuntussa, sinulla on eri Ubuntu mutta silti sama. Sama periaate menee ihan kaikkiin jakeluihin.
Kannattaa lukea *nix historiaa ja eri distrojen syntymistä ja ideaa niin huomaa että Ubuntu on käyttöjärjestelmä mutta se ei ole eri käyttöjärjestelmä kuin muut Linuxit.
juu, samalla voisi kertoa, että ubuntussa on tietty ubuntu-projektin patchaama kerneli joka ei ole sama kuin missään muussa distrossa joten se ei ole ihan sama linux kuin muut linuxit, eikä c-kirjaastokaan ole läheskään aina sama ja linuxin eri versiot eivät välttämättä ole yhteensopivia keskenään ja niinde rajapinnat saattavat vaihdella, mutta eivät yleensä muuten kuin major tai minor -versiomuutoksissa mutta joskus muutenkin ja niissä voi käyttää eri skeduleria eri käyttökohteesta riippuen (ja eri distroissakin) ja se saa kernelin käyttäytymään aikalailla eri tavalla kuin se toinen linux joka on sama mutta käyttää eri skeduleria ja on siis eri mutta ei kuitenkaan. niin ja linuxille tehdyt binääriajurit eivät muuten em. syystä välttämättä toimi kuin tietyn kernelin kanssa tietyssä distrossa, mutta aina voi kääntää wrapperin itse jos sellainen tarjotaan, koska binäärimodulejahan ei oikeasti saa olla olemassa koska linuxin lisensointi sen kieltää, mutta sitä voi nähtävästi kiertää kirjoittamalla välipalikan joka on tavallaan se kernelmoduli mutta käyttääkin 'oikean' modulin metodeita vaikka se onkin suljettu vaikkei saisi olla jotta kernelin kehitys olisi mahdollisimman dynaamista ja vanhojen huonojen ratkaisujen taakasta päästäisiin helposti eroon.
pistetäänkö pakettiin joku distro jollain työpöydällä ja jotain skeduleria käyttävällä linux-kernelillä, GNU-työkaluilla ja c-kirjastolla sekä läjällä oheiskrääsää, kometorivipohjaisella tai graafisella installerilla? voidaan laittaa myös mukaan kehityskirjastot ja lähdekoodit oletuksena ja jos valitset oikein niin voi olla, että kaipaamasi sulejtut formaatit ja netissä yleisesti käytetyt tekniikatkin toimivat jos asennat jotain paketinhallinnan kautta tai jos valitsen niin ettei niitä löydy, niin kyllä ne voi asentaa aina käsin kunhan tietää minne ja miten. kyllä hoituu. kiinnostaako?