Kirjoittaja Aihe: Ubuntu Breezy - D-Link G520+, login ruudun resoluutio + korppu ei toimi  (Luettu 5137 kertaa)

CP

  • Vieras
Asensin Ubuntu 5.10:n (eli Breezyn) ja taas kerran tuli ongelmia vastaan.

Listasin alle tähän mennessä havaitsemani ongelmat joihin en ole helppoa ratkaisua löytänyt. Saan kyllä nuo ongelmat ratkaistua, mutta jos jollakin on joku lyhyt ohje tai muuten vain helppo korjaus ongelmaan niin kertokaa ihmeessä. Näin perheen isänä ei ole kovin hirveästi aikaa säätää kotona komentorivillä kun töissäkin sitä saa tehdä jo ihan tarpeeksi.

1. Ubuntu tunnistaa WAN-kortin (D-Link G520+), mutta kortti ei toimi suoraan eikä GUI:sta löytynyt ongelmaan ratkaisua. Interfacen voi kyllä aktivoida, mutta esimerkiksi WLAN:n käyttämää kanavaa en heti huomannut missään ja se pitää ilmeisesti käydä terminaalin kautta muokkailemassa kohdalleen jos se on väärin. Koneessani ei ole muuta verkkokorttia, joten mahdollisesti tarvittavat uudet ajurit pitää hakea toisella koneella. Tarkoituksena on käyttää tuota open source ajuria, eikä mitään Windows-ajuriviritystä. Onko jollain tiedossa millä acx1xx-ajurin versiolla kyseinen kortti toimii vai onko kyse pelkästä konfigurointiongelmasta? Tällä hetkellä uusin versio tuosta ajurista näyttäisi olevan päivätty 30.11.2005.

Kyseiselle kortille löytyvät ajurit täältä (kortin piiri on ACX111, Texas Instruments):
http://acx100.erley.org
http://rhlx01.fht-esslingen.de/~andi/acx100/ (tätä linkkiä ei kannata käyttää, kysyin Andreas Mohrilta tilannetta mailitse ja kuulemma kyseiset ajurit ovat jo pahasti vanhentuneet). Muutenkin projektisivu on aika heikossa jamassa, mutta kun sitä kaivelee niin sieltä löytää kyllä uuttakin tietoa. Varsin tyypillinen huonosti hallittu open source projekti.

Ohjeet ajurien asennukseen löytyy täältä (päivittyy melko säännöllisesti):
http://www.houseofcraig.net/acx100_howto.php

2. Asennusohjelma asetti resoluution suoraan 1600 x 1200 ja näytössä vilisi kursorin näköisiä kökköjä (19" Nokia 446). Tiputin resoluution 1280 x 1024 ja kaikki vaikutti olevan ok. Nyt kuitenkin loginissa vilisee noita samoja kökköjä. Mistä loginin resoluution voi vaihtaa?

3. Korppu ei toimi ollenkaan, ilmoituksena on vain tylysti "error: given UDI is not a mountable volume". Samasta virheilmoituksesta oli englanninkielisellä foorumilla, mutta en oikein mistään ole löytänyt tuohon ongelmaan helppoa ja pysyvää ratkaisua. Bugirapotinkin joku oli tuosta tehnyt, mutta ei siitä oikein mitään järkevää tietoa irronnut. Nopeasti vilkaisten vaikutti vain siltä, että bugi on tiedossa mutta sitä ei korjata koska ei ole turvallisuusriski tai muuten kriittinen virhe. Aika naurettavaa touhua koska kyllä joku korpun toiminta on niin perustoiminnallisuutta, että sen on toimittava suoraan asennuksen jälkeen! Huomasin, että tästä aiheesta oli jo threadi tälläkin foorumilla mutta ratkeaako kyseinen ongelma juuri noin pysyvästi? Ai niin, tämän korppuongelman takia en saanut siirrettyä uutta D-Linkin ajuria korpulta hardikselle  ::).

Ubuntu Forums: "error: given UDI is not a mountable volume"
http://www.ubuntuforums.org/showthread.php?t=77141&highlight=udi

En oikein ymmärrä miksei distroa voi testata paremmin ennen julkaisua kun nämäkin olivat ihan helposti testattavia ominaisuuksia ja juuri sellaisia jotka aiheuttavat loppukäyttäjälle ihan turhaa päänvaivaa? Tuntuu ihan älyttömältä mainostaa tätä inhimilliseksi distroksi kun näin selviä vikoja tulee vastaan välittömästi asennuksen jälkeen. Ja toivottavasti projekti panostaa seuraavassa julkaisussa enemmän laatuun kuin nopeuteen. Tuntuu nimittäin olevan tuo puolen vuoden julkaisusykli paljon tärkeämpää kuin se, että julkaisu toimii.
« Viimeksi muokattu: 01.12.05 - klo:09.41 kirjoittanut CP »

koisti

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 14
    • Profiili
koitappas komennolla iwconfig katsoa mitä se näyttää wlani kortin asetuksiksi, veikkaan että joudut käsin muuttamaan ESSID:n ja kanavan oikeiksi jonka jälkeen homma toimii.

EDIT: http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=586.0
ja tuollahan oli jo juttua tuosta korpun toimimattomuudesta / korjauksesta siihen

tuke81

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1667
    • Profiili
Lainaus
2. Asennusohjelma asetti resoluution suoraan 1600 x 1200 ja näytössä vilisi kursorin näköisiä kökköjä (19" Nokia 446). Tiputin resoluution 1280 x 1024 ja kaikki vaikutti olevan ok. Nyt kuitenkin loginissa vilisee noita samoja kökköjä. Mistä loginin resoluution voi vaihtaa?

Tuohon on ainakin kaksi vaihto ehtoa. Molemmat löytyvät täältä:
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=904.0
Miksi tehdä jotain helposti, kun sen voi tehdä vaikeastikin...

CP

  • Vieras
WLAN-kortin kanssa ongelma ratkesi niin, että asensin Ubuntun uudelleen. D-Link G520+ toimii siis out-of-the-box! :). Vian todellinen syy jäi hämärän peittoon, mutta käsittääkseni vika syntyi jo asennuksen aikana. Olin antanut ainakin ESSID:n väärin. Kanavan tai minkään muunkaan muuttaminen ei auttanut ongelmaan enkä halunnut uutta ajuria kokeilla koska muiden foorumien perusteella kortti toimii ja niinhän se toimikin.

Korpun kanssa auttoi kun päivitti tuon tiedoston pmount_0.9.6-1_i386.deb + muutti fstabiin flopyn seuraavasti. Automaattiasetuksella nimittäin msdos-korput eivät toimineet?

/dev/fd0        /media/floppy0  ext2,vfat    rw,user,noauto  0       0

Kiitoksia vastanneille.

Sazoro

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 411
    • Profiili

"Korpun kanssa auttoi kun päivitti tuon tiedoston pmount_0.9.6-1_i386.deb + muutti fstabiin flopyn seuraavasti. Automaattiasetuksella nimittäin msdos-korput eivät toimineet?

/dev/fd0        /media/floppy0  ext2,vfat    rw,user,noauto  0       0"
Saisiko rautalanka-ohjeen kuinka tuo tehdään kun itsellä sama ongelma ettei korppu toimi.(En valitettavasti ymmärrä engl.kiel. ohjeita)

CP

  • Vieras
/dev/fd0        /media/floppy0  ext2,vfat    rw,user,noauto  0       0"
Saisiko rautalanka-ohjeen kuinka tuo tehdään kun itsellä sama ongelma ettei korppu toimi.(En valitettavasti ymmärrä engl.kiel. ohjeita)

Kävisikö vaikka seuraavanlainen ohje?

1. Avaa komentorivi (Terminal) ja suorita seuraavat komennot
2. wget http://archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/main/p/pmount/pmount_0.9.6-1_i386.deb
3. sudo dpkg -i pmount_0.9.6-1_i386.deb
4. sudo gedit /etc/fstab
5. Etsi fstabista alla oleva rivi ja lisää sanan "auto" jälkeen "ext2,vfat".

Koodia: [Valitse]
/dev/fd0        /media/floppy0  auto    rw,user,noauto  0       0
6. Tallenna muutokset. Lopputulos on jotakuinkin tämän näköinen:

Koodia: [Valitse]
/dev/fd0        /media/floppy0  auto,ext2,vfat    rw,user,noauto  0       0
Tallenna fstab.

Edit: Korjattu pari vähäistä virhettä.

« Viimeksi muokattu: 12.12.05 - klo:22.33 kirjoittanut CP »

Sazoro

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 411
    • Profiili
Kiitos,nyt toimii.

CP

  • Vieras
Jep, eipä kestä. Nyt tosin itselläni on onglemia tuon ACX111 ajurin kanssa kun netti menee "poikki" ihan itsekseen. Firefox ei toimi vaikka DNS on kyllä tallessa, laitoin nimittäin kiinteän IP:n + Soneran asiakaspalvelun antamat DNS-osoitteet. Täytyy nyt sitten kokeilla vielä sellaista, että poistaa DNS listasta tuon ADSL-reitittimen osoitteen. Jos netti vielä senkin jälkeen pätkii, niin sitten tuossa ajurissa on oikeasti vikaa.

CP

  • Vieras
Vastaan vielä itse tähän threadiin jos joku sattuu aikanaan törmäämään samoihin ongelmiin. Ei tarvitse sitten niin paljon enää hakata päätä seinään ;).

D-Link G520+

Kortti "toimii" out-of-the-box Ubuntu 5.10:llä, mutta oletusasetuksilla kortti ei toimi täysin oikein. Ainakaan se ei toimi niin kuten loppukäyttäjä voisi olettaa koska yhteys pätkii ja systeemilokiin tulee aika reilusti tavaraa. Kannattaa huomioida, että mitään vikaa ei välttämättä ensimmäiseen puoleen tuntiin esiinny (viittaa WLAN-kortin ylikuumenemiseen). Systeemilokeja tulee kyllä, mutta niitähän ei huomaa katsoa ennenkuin yhteys jumittaa. Ajuria en ole päivittänyt koska versiosotku on aivan kamala (ei tiedä mitä versiota käyttää) ja missään ei ole idioottivarmaa ohjetta uuden ajurin kääntämistä ja asentamista varten. Muutenkaan en ole mistään löytänyt järkevää konfigurointiohjetta vaan jotain hämäriä vinkkejä "tee loitsu x, niin saat maagisen amuletin jolla ajuri toimii..."  ;D.

Systeemilokeihin tulee mm. seuraavia lokeja (otettu vain pari otetta):

romu kernel [4298349.707000] tx: err 0x20, buf 02!
romu kernel [4298349.707000] tx: err 0x20, buf 03!
romu kernel [4298349.707000] less than 5 minutes since last radio recalibration (maybe card too hot?): not recalibrating!
...
romu kernel [4298606.602000] DEAUTHEN 00:11:95:xx:xx:xx 00:11:95:xx:xx:xx 00:11:95:xx:xx:xx 00:11:95:xx:xx:xx 00:11:95:xx:xx:xx
romu kernel [4298606.602000] Processing deauthen packet. Hmm, should this have happened?

Nämä kyseiset lokit löytyvät valikosta:
Applications -> System Tools -> System Log

Käyttämäni ADSL-reititin on D-Link G604T joka on toiminut useita kuukausia lähes ongelmitta. Pari kertaa on mennyt WLAN jumiin jostain syystä myös Windowsin puolella (langatonta verkkoa on jatkettu muutamalla lisäpurkilla naapuritaloon). Muita vikoja en ole havainnut, tosin konfiguroin laitteen aikanaan melko tarkasti.

Edellä mainituista seikoista johtuen en oikein jaksanut enää innostua ACX111-piirillä varustetun WLAN korttini Linux-säätämisestä ja käytin perinteistä verkkokorttia. Laitan tuon WLAN-kortin vielä toimimaan mikäli se on mahdollista kohtuullisella vaivalla. Pitää nyt vielä lukea lisää foorumeja ja tuota ACX-ajurin postituslistaa.

DHCP + NAT + nimipalvelinsotkut

DHCP:n kanssa nimipalvelimien asettaminen vaikutti lähes salatieteeltä koska automaattisesti nimipalvelimia ei haettu. ADSL-reitittimessäni on NAT päällä ja en halunnut tätä muuttaa koska sisäverkosta on tiettyjä etuja. Tästä johtuen laitoin IP:n kiinteänä vaikka ADSL-purkissa onkin DHCP päällä. Se ei haittaa yhtään mitään koska tuo DHCP-palvelin, eli ADSL-purkki tässä tapauksessa, odottelee koko ajan broadcastina lähetettävää DHCP_DISCOVER-sanomaa, johon se sitten vastaa aikanaan DHCP_OFFER:lla. Tuon OFFER:n mukana tulee IP-osoite, maski ja gateway, mutta en jaksanut alkaa RFC-dokuja lukemaan jotta olisin nähnyt miten on nimipalvelimien laita.

Muut verkossa olevat Windows-koneet toimivat kyllä DHCP:n kanssa eikä mitään nimipalvelimien IP-osoitteita tarvitse asetella. Nimipalvelinten osoitteet pyysin Soneran asiakaspalvelusta koska se oli kätevin tapa. IPv6:n poistamisella ei ole netin toimivuuteen mitään vaikutusta omien kokeilujeni mukaan, nimittäin tuolla englannin kielisellä foorumilla joka toisessa threadissa vaadittiin poistamaan IPv6 kokonaan asetuksista (itselläni on nyt IPv6 myös tuolla konffiksessa, eikä se ole haitannut toistaiseksi mitään).

Maininnan arvoista on myös se, että komentoriville ei ole tarvinnut mennä nyt kertaakaan kun tietää missä viat olivat. Käytännössä vika oli omassa tietämättömyydessä sekä viallisessa ajurissa tai sitten siinäkin on vielä joitain konfigurointiin liittyviä seikkoja joita en ole vielä ymmärtänyt. Pitäisi varmaan mennä kysymään neuvoa joltain Ubuntua käyttävältä mummolta, tämähän on niin "ihmisystävällinen" distro :).

Edit: Lisätty tekstiä sekä korjattu kirjoitusvirheitä.

« Viimeksi muokattu: 12.12.05 - klo:23.21 kirjoittanut CP »