noihin kohtiin, jos sellaiset joutuu syystä tai toisesta sinne lisäämään (==monitori ei osaa kertoa noita arvoja suoraan käyttikselle), laitetaan tasan ne arvovälit/listat joita monitori tukee (löytyy monitorin manuskasta tai netistä), mutta ne eivät todellakaan ole sama kuin mistään listasta valittava näytön virkistystaajuus.
Itseasiassa pystypäivityksen arvoiksi voi kyllä laittaa vaikka 50-85 jos joutuu arvailemaan (minulla on esimerkiksi yksi putki, jossa ei ole minkään valtakunnan mallimerkintää), suurin osa CRT-monitoreista pystyy moiseen.
HorizSyncin arvaamiseen luulin omaavani hyvän kaavan, joka olisi tietenkin pystyresoluutio kertaa pystypäivitys - eli miten monta viivaa sekunnissa pitää piirtää - eli jos esimerkiksi tiedetään näytön venyvän 1024×768@85Hz-tilaan, voitaisiin laittaa maksimiksi 768×85 = 65820 eli ylöspäin pyöristettynä 66 khz, mutta tämä ei sittenkään ilmeisesti riitä. Miten tuo oikeasti menee?
Sinällään jos muu ei auta, arvaaminen voi olla ihan hyvä lähtökohta, vuosikausiin monitorit eivät ole sellaisesta hajonneet, vaan näyttäneet vain out-of-sync-tekstiä, joten arvailla voi vaikka kilohertsin kerrallaan, jos muitakaan keinoja asian selvittämiseen ei ole.
Konetta ei muuten tarvitse bootata, näppärä tapa on käyttää virtuaalikonsoli hyväksiin.
sudo nano -w:llä (-w tärkeä optio, muuten menee rivit rikki) voi näppärästi editoida xorg.confia, toisesta taas komentaa
sudo /etc/init.d/gdm restart. Virtuaalikonsolien välillähän voi liikkua ALT+funktionäppäimillä, X:stä (eli graafisesta käyttöliittymästä) ensimmäiseen virtuaalikonsoliin taas CTRL-ALT-F1:llä, takaisin X:ään ALT-F7:lla.