Lopulta, mitä luontodokumentteja olen seurannut pitkään, ja Avara Luonto BBC:n mielestäni hyvin tehdyn sarjan jaksot katsonut areenasta, ja tutustunut Darwinin Evoluutio-oppi -teokseen, ja pohtinut sitä, että poikkeaako ihminen juuri perusteiltaan muista lajeista tässä maailmankaikkeudessa?
Alunperin lähdin Marxin lukemiston jälkeen kirjastosta lainasin luonnon historian oheislukemistoon Darwinin Evoluutio-opin, josta lähdin selvittämään kysymystä, miten tämä ihmisen rakentama maailma on alunperin lähtenyt tähän vapaaseen markkinatalousjärjestelmään kehittymään, jos sieltä löytyisi vastaus, ja sitten päädyin joihinkin evoluutioekonomien julkaistuihin papereihin nettihaulla, jossa lopulta nykyihmisen nykytiedon mukaan alkuvuosista lähtien olisi ihmisen luontaisiin ominaispiirteihin perustuvaa, eli luonnon valintana lähtenyt menemään, niin se on aika haikea ajatus, että joitain kymmeniä tuhansia vuosia takaperin kehitys olisi ilman ihmisen kognitiivista älyllistä toimintaa lähtenyt ihan automaattisesti väärään suuntaan kehittymään.
Mitä noista patenteista keskustelussa olin aktiivisempi aiemmin, niin tuo ehkä taloudesta, vaikka maapallo pitää sisällään tarpeeksi varallisuutta ja ravinnossa on sama, että sitä olisi kaikille maapallon ihmisille riittävästi molempia ehkä, mutta se on haikea ajatus, jos se alunperin on lähtenyt se hyvin epätasaisesti jakautunut varallisuus ja ravinto-kehitys, mitä se yhä hurjemmin kiihtyy se epätasainen jakautuminen jatkossakin ihmisen sukupuuttoon kuolemiseen saakka, niin ikään kuin kehityskaari olisi jo niin pitkällää epätasa-arvoisuuden edistymisessä, että ihmisellä edes makro-tasolla suurella joukolla ihmisiä ei olisi siihen mitään tehtävissä enää. Sama kai pätee liian myöhään poliittisten päättäjien heräämään ilmastonmuutoskysymykseen.
Lopulta itselleni on yhä skeptsemmäksi muuttunut tämä ihmislajin tulevaisuuden kuva, mitä ihmistä pidetään luomakunnan älykkäimpänä lajina, niin mitä asioissa on aina kaksi puolta, niin paljon on ihmisen älykkään toiminnan ponnistelujen seurauksesta luotnua tähän maailmaan, mutta se hinta voi olla aika kova jos mittariksi otetaan ihmisen lajin säilyvyyden kesto tässä maapallolla. Eli kauppatermein "Ihminen ostaa itsensä ennen aikaiseen hautaan oman älykkyytensä turvin".
Palaan tuohon luontohavaintooni, että maapallon eliölajeilla pääsääntöisesti on juuritasolla jokin pariutumisriitti, sen onnistumisen jälkeen parittelun seurauksesta naaras tulee tiineksi ja lopulta synnyttää parin jälkeläiset. Sitten useissa eliölajeissa se on uroksen tehtävä, joskaan ei kaikissa, huolehtia sen jälkeläisten kasvuympäristön ja alkuelämän turvallisuudesta siihen pisteeseen, mitä ne lähtevät aikuistuessaan omilleen, ja siihen asti myös tavallisesti saman yksilön tehtävänä on myös hoitaa riittävä ravinto jälkeläisille, ja myös itselleinsä. Joissain eliölajeissa myös synnyttävä naarasosakas osallistuu näihin toimiin, mutta monessa eliölajissa on lähinnä uros-puolisen lajiedustajan vastuulla tämä.
Voi olla, että joidenkin evoluutioekonomien päätelmissä, että luonnon valinta jossain määrin ohjaa myös ihmisen käyttytymistä tässä ihmislajin maailman kattavassa talousjärjestelmässä, voi olla, että siinä on jotain perää?