Googlasin tuosta aiheesta, jonka esitin viimeismpänä "Database Schema Creation Tool", tai vastaavalla hakutermillä, ja löysin muutamia kaupallisia yrityksiä, jotka tarjoavat kalliita lisenssejä web-sovelluksiinsa, jotka luovat noita skriptejä. Graafisia ER-mallinnus-työkaluja on pilvin pimein, osa niistäkin maksullisia, mutta harvassa, DIA:ssakaan, joka tosin ei ole verkkopohjainen sovellus, vaan Standalone, DIA:kaan ei sisällä ominaisuutta generoida tietokannan metadatasta tietokantaan ajettavaa .sql-tiedostoa.
Windows-ympäristössä Turun AMK:n Tietokannan suunnittelukurssilla käytettiin muistaakseni Rise -nimistä työkalua, joka sisältää graafisen käyttöliittymän ER-mallinnukseen, ja sitten
http://www.risetobloome.com/Page_1_S_NoPadding.aspx?item=530 valmistajan sivuilta saa myös ladattua noita koodigeneraattoreita, jotka luo tuon ER-mallin pohjalta jonkinlaisen kooditiedoston, jonka voi ajaa sitten terminaalista tietokantaan. Tosin lopputulos oli Postgres -kannan luodun koodin osalta sekava, ja ilman dokumentointia.
Jos nyt lähinnä tarkentaisin, että ER-mallista SQL-Database Schema (en tarkalleen ottaen tiedä tuota Scheman tietotekniikan yhteydessä käytettävää suomennosta, mutta psykologiassa se on Skeema, sisäinen malli, olen kuullut tuon tietotekniikka-kontekstiin liitettynä joskus, mutta se on unohtunut, koska sitä tule koskaan suomeksi näitä termejä käytetyksi) koodin SQL-scheman (Tietokannan Metadata) koodiluonti -generaattori -sovellus, jos helpottaa vähän, siihenhän ei näitä käyttöoikeuksien määritystä sisällytetä.
Tosiaan voisi mennä ehkä liian kompleksiseksi, jos ajattelee tietokannan ylläpitäjän (Database Administrator ) osalta kompleksiseksi mitään automatisoitua metadatan luonti-casea hoitaa? Mutta ohjelmistokehittäjät eivät tavallisesti hoida noita Adminin tehtäviä, ainoastaan hoitavat tilauksesta tietokannan suunnittelun ja määrittelyn. Ajattelen siis ohjelmistokehitys-firman kautta tätä asiaa. Tietokannan tilaava yritys palkka jonkin pää-käyttäjän tietokannalle, jonka työtehtävä sitten hoitaa nuo käyttäjäoikeus-määrittelyt.
Googlaa tuolla aloittamallani hakutermillä, ja hämmästy, miten voisi "Valmistettu Suomessa" -logon jos hakee, ensimmäisenä kotimaisena tarjoajana tarjota kotimaisen palvelun ohjelmistoyritysten työkaluksi. Jos tuotteen kaupallistaa, ja markkinoi sitä järkevällä tavalla, koska kuitenkin tuotteen kanssa täytyy jossain olla esillä, että potentiaaliset asiakkaat löytävät sen, voi olla, että se saisi jonkinlaista menestystä.
Sitten jos vielä haluaa kompleksisemman haasteen, jos on nörtti, joka hallitsee tietokannat jo syntymästä saakka täydellisesti, voi alkaa suunnittelemaan omaa Tietokantahallintajärjestelmää -koko paketti haltuun, RDBMS -markkinat ja niche haltuun sitten, kun on kaupallinen koulutus tietokoneinsinöörin tohtoritutkinnon jälkeen. Lolz.