Googlella on ikävä "pakotetun eläköitymisen" käytäntö Chromebookeille. Joillekin sangen yleisillekin Chromebook-laitteille on viiden vuoden kuluttua mallin ilmestymisestä markkinoille asetettu EOL (End-Of-Life), jolloin niile ei tehdä eikä jaeta päivityksiä. Googlen tuki tylysti loppuu.
Pitäisikö 5v ikäinen moitteettomassa kunnossa oleva kone kipata roskikseen ja ostaa uusi? Ei todellakaan, minun mielestäni sellainen olisi haaskausta: koko laajahko konekantani on yli 5v ikäistä. Sen sijaan tuollaisesta koneesta voi kipata koko Googlen ja ChromeOS:n roskikseen ja asentaa Linuxin.
Ostin kesällä yhden rikkinäisen vanhan Acer C7 -Chromebookin ilmas systeemilevyä. Asensin siihen SSD:n HD-paikkan ja tekemälläni Recovery USB:llä asensin koneeseen ChromeOS:n - ja törmäsin tuohon tylyyn ilmoitukseen, että päivityksiä ei tule.
Tongin hieman nettiä, ja löysin ohjeita, kuinka koneesta voi flash:äämallä uuden firmwaren&SEABIOS:in heittää kaiken googlen roskan ulos, niin ettei bootissakaan näkyisi ChromeOS vaihtoehtoa, ja asentaa haluamansa käyttis. Piti vain avata kone taas ja asentaa foliolla oikosulku firmiksen Write-protect piikkien väliin, ja sitten ladata John Lewis:n tekemä täysfirmis.
Olin valinnut koneeseen Xubuntu-pohjaisen GalliumOS:n (xfce-käyttöliittymä) ja ladannut sen ISO-filen ja tehnyt boottaavan asennustikun ohjelmalla Etcher.
Kun Linux-asennustikun laittoin koneen kylkeen ja tämän uudella firmiksellä ladatun ent.Chromebookin käynnisti, Bios huomasi heti tikun, ja kun sen valitsi boottilaitteeksi, oli GalliumOS pian koneessa. Ja tuo vanha Intel SandyBridge-prossulla varustettu mopo osoittautui sangen pirteäksi GalliumOS-Linux-koneeksi 120GB SSD:llä ja 4GB RAM:lla. Saatanpa vielä vaihtaa koneeseen 2x8GB RAM:in, vaikka se Chromebookina kuulemma tuki vain max 4GB RAM:ia.
Joten vanhasta Chromebookista kannattaa heittää pois Google, ei konetta.