Kirjoittaja Aihe: Ubuntun (/juuren) asennus  (Luettu 11294 kertaa)

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5777
    • Profiili
Vs: Ubuntun (/juuren) asennus
« Vastaus #20 : 04.09.14 - klo:21.56 »
Dos:sin "juuri" oli aikoinaan a:\ (nyk. kadonnut levykeasema) . Myöhemmin c:\ (kovalevy). Mahdollisuutta asentaa systeemiä useammille levyille ei juuri ollut. Dossin korvasi eri Windows versiot ja vanhat fat-levyjen nimeämiskäytäntö jäi kummittelemaan. FAT on kehitetty aikoinaan melko pienille levykkeille ei kovalevyille.
Ei pidä paikkaansa. Tai no pitäähän se nyt tietysti sinne Dos, olisiko versio 1-2 nurkille, jolloin kiintolevyjä ei käytännössä kuluttajilta muutenkaan.

Lainaus
Linuxin on aina voinut asentaa useammalle levylle. Linuxin hakemistopuun juuri eli "/" on voinut sijaita melko vapaasti. Kunhan BIOS & lataaja pystyy sen lukemaan. Sama koskee /boot osiota. Mielellään pienellä levyllä tai ainakin levyn alussa. Loput on voinut pistää melko vapaasti eri levyille/tiedostojärjestelmille tarpeen mukaan. Linux ei käytä BIOSsia levyn lukuun. Joten Linux pystyi käyttämään sellaisiakin levyjä joita BIOs ei ymmärtänyt. /etc/fstab sisältää tiedon juuren ja muiden osioiden käytöstä. Osia systeemistä voi pistää myös keskusmuistiin. SSD on nopea, mutta keskusmuisti vielä nopeampaa. Esim. /var ja /tmp on helppo siirtää muistiin. /boot voidaan jättää liittämättä juureen ja esim. /usr ja /sbin voidaan liittää vain luku tilassa. Mikä hankaloittaa kovasti haitakkeiden asentumista. Tuolloin systeemi vastaa paljolti live-CD-levyä.
Tuoreella raudalla tuo alkaa olla sinänsä aika erilainen tilanne, koska lähinnä se efi osio pitää löytyä asemalta.

Lainaus
Dos/Windowssilla oli aikoinaan hassuja kokorajoituksia - suoranaisia vikoja vähänkin isommissa levyissä. Dos 3.2 raja oli muistaakseni 32 mt, mikä oli aikoinaan ärsyttävän pieni levy ja tänä päivänä todella naurettavan kokoinen. Ei sinne montaa levykettä mennyt.
Ei pidä lainkaan paikkaansa. Teoreettinen maksimi asemakoko olisi jo tuolloin ollut 768mb. Osiokoko oli tuohon rajoitettu Dos3.2:ssa. Korjaus Dos 3.3:ssa, Dos 3.2:ssa se oli 64mb. Mutta silti kovin ajantasalla. Tuohon aikaan XT-standardi oli 10mb.

En muista mitä tuohon aikaan maksoi noin 20Mt kiintolevy. Kuitenkin todella hyvän auton hinta oli silloin kyseessä, eli ei Dos kyllä mitenkään ollut ajastaan jäljessä tuon suhteen. Pahin akilleen kantapää oli järjestelmän alkuaikojen oletus "640kt riittää kaikille", josta tuli Dos-aikakauden lopulle asti riesaa.

*piti oikein tarkistaa pari asiaa*
« Viimeksi muokattu: 04.09.14 - klo:22.14 kirjoittanut qwertyy »