Kirjoittaja Aihe: kovalevyn kloonaus dd:llä  (Luettu 5530 kertaa)

welmar

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1582
    • Profiili
kovalevyn kloonaus dd:llä
« : 26.02.12 - klo:14.37 »
Haluaisin windowsin pois läppäriltä mutta säilyttää sen toimivana esim pelaamista varten. Käytössä olisi dockin asema ja 64SSD levy. Miten kloonaus onnistuu dd:llä? Ja käynnistyykö W7 usb:ltä?

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5777
    • Profiili
Vs: kovalevyn kloonaus dd:llä
« Vastaus #1 : 26.02.12 - klo:15.21 »
Ja käynnistyykö W7 usb:ltä?
Usko huviksesi. Tätä et todellakaan halua, vaikka se on mahdollista. Suorituskyky on luokkaa täysin järkyttävä. Ihan oikeasti niin huono, että se vaikuttaa erityisesti jos haluat pelailla, koska mm. direct x:n käyttämät tietomäärät on suht isoja yhdistettynä tuohon latausnopeuteen, niin saat takuulla odottaa niin pitkiä aikoja, että pelaaminen on pois suljettu vaihtoehto.

Esim. e-sata onkin jo tietysti ihan eriasia, mutta ei taida koneestasi sitä löytyä jos oikeasti harkitset winukan usbi käynnistelyä.

*edit*
Itse kerran tyyppäilin XP:n käynnistystä usbilta ja onnistuihan se taisteluiden jälkeen. Boottiaika oli jotain luokkaa 2-5min ennenkuin työpöytä tuli näkyviin. Jeps siis näkyviin ja lataaminen vielä jatkui. Aikomuksenani oli käyttää muutamia kevyitä normaaleja ohjelmia usbi xp:ltä, mutta jo toisen bootin jälkeen tulin siihen tulokseen, että jyräsin koko asennuksen bittitaivaaseen sen hitauden takia.
« Viimeksi muokattu: 26.02.12 - klo:15.24 kirjoittanut qwertyy »

welmar

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1582
    • Profiili
Vs: kovalevyn kloonaus dd:llä
« Vastaus #2 : 26.02.12 - klo:15.36 »
Ei ole esata mutta koneessa on kylläkin USB 3.0 portti. Olisiko sekin liian hidas ulkoisen SSD:n kanssa? Ja toimisiko yhtä nopeasti normaali levyllä?
« Viimeksi muokattu: 26.02.12 - klo:15.38 kirjoittanut welmar »

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5777
    • Profiili
Vs: kovalevyn kloonaus dd:llä
« Vastaus #3 : 26.02.12 - klo:16.21 »
No silloin tilanne on jo kyllä huomattavasti parempi, mutta e-sata nopeuteen ei kuitenkaan voi päästä kuin teoriassa. Tuossa on se ongelma, että uudellakin usb3:lla joudutaan ensin kuormittamaan sen ohjainpiiriä sata-->usb muunnoksella, eli käytännön nopeus on erityisesti käyttöjärjestelmällä kuitenkin huomattavasti pienempi.

Tuo ehkä kuitenkin voisi olla jotenkin siedettävä ratkaisu, mutta toki asema pitää ensin tuupata usb3 piirillä olevaan kiintolevysovittimeen tai nopeus jää välittömästi usb2 tasolle, lue: täysin sietämätön.

*edit*
Itse en oikein näe järkeä kyllä haaskata ssd:n nopeusetuja usb3:lla käytettäväksi, vaikkakin toki se on nopeampi kuin mitä kiintolevy parempien hakuaikojen takia.

Oletko harkinnut dualboot asennusta? Aika pienellekin asemalle saa linuxin ja windowsin asennettua. Windowsissahan voi huijata vaikka ulkoisen aseman näkymään tiettynä C-aseman kansiona, aivan kuten Linuxeissa. Tietysti jonkin verran pitää muistaa antaa Windowsin tiedostojärjestelmällekin tilaa tai suorituskyky alkaa siinäkin tippumaan nopeasti.
« Viimeksi muokattu: 26.02.12 - klo:16.24 kirjoittanut qwertyy »

welmar

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1582
    • Profiili
Vs: kovalevyn kloonaus dd:llä
« Vastaus #4 : 26.02.12 - klo:17.11 »
Dualboot tässä onkin eikä toi windows muuten haittaisi mutta se vie mielestäni turhaan paljon tilaa. En ymmärrä mihin W7 vie melkein 40gigaa vaikka omia tiedostoja (lähinnä eri linux-distroja) on yhteensä vain reilu 10gigaa. Ja toi levyosiointi ärsyttävä. Että sain linuxin asennettua minun piti ensin poistaa hybernateosio ja asentaa linux uudelle osiolle. Miten saisin samalle levylle vielä swap osion ja toimiiko se myös windowsin hibernate osiona? Voisko tuon recovery osion tallentaa ulkoiselle ja miten se tehtäis dd:llä? Ensimmäisessä viestissä oli liitteenä gparted kuva tämänhetken tilanteesta.

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5777
    • Profiili
Vs: kovalevyn kloonaus dd:llä
« Vastaus #5 : 26.02.12 - klo:17.55 »
Meni hiukan ohi mitä tarkoitit tuolla hibernate osiolla. Ei Windowseissa kyllä sellaista käytetä, vaan se on ihan Windowsin osiolla en nyt muista miten nimitys oli hiber.sys tms. Linuxissa voi periaatteessa käyttää swappia vaikka omana tiedostonaan, eikä varsinainen swap osio ole ihan pakollinen.

Tuon recovery osion voi tuolta kyllä kopioida ja itse sen yleensä olen hävittänytkin omistamiltani koneilta. Tosin itse olen sen kopioinut muistiin ihan ostoisella Acronis True Imagella, joten dd:n kanssa kikkailusta en oikein osaa sanoa mitään. Riippuen myös koneesta nuo voi ja tietysti kannattaa myös varmuuskopioida dvd levyille.

Mitä tulee Windowsin tilankäyttöön, niin monesti käyttäjät ei hoksaa poistella järjestelmän palautuskohtia lainkaan. Ihan vaikka kirjoittamalla käynnistysikonille "siivous" --> Vapauta levytilaa poistamalla tarpeettomia tiedostoja. Sieltä valitsee vielä ohjelman ajettavaksi järjestelmänvalvojana, niin pääsee helposti poistamaan viimeisintä lukuunottamatta kaikki vanhat. Toki itsellänikin vie pöytäkoneessa Windowsiin kuuluvat tiedostot noin 60-70Gt, mutta ohjelmia kyllä onkin melkoisesti asenneltuna.

*edit*
dd:llä homma kyllä silläkin onnistuu, mutta pitää olla varsin tarkkana mitä on tekemässä tai pahimmillaan voi vahingossa tuhota tiedostoja lopullisesti.

welmar

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1582
    • Profiili
Vs: kovalevyn kloonaus dd:llä
« Vastaus #6 : 26.02.12 - klo:18.14 »
Kyllä tässä koneessa oli uutena 1,5gb systeemi osio reilu 100gb osio  12gb recoveryosio ja 8gb hybernate niminen osio jonka poistin ja asensin linuxin. Syy hybernaten poistoon oli se ettei yli 4 pääosion teko ole mahdollista. Voisikohan tuon 1,5gb systeemi osion yhdistää tuohon isompaan windows osioon? Ja riittääkö pelkkä recovery osio W7 uudelleen asennukseen? Ja onnistuuko usb:ltä, optista asemaa kun ei ole.

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5777
    • Profiili
Vs: kovalevyn kloonaus dd:llä
« Vastaus #7 : 26.02.12 - klo:19.00 »
Tuohon 1,5Gt System osioon en menisi koskemaan tai Windows ei ehkä boottaa sen jälkeen (yhdistämällä lähes sata varmaa, ettei boottaa). Se sisältää nimittäin Windowsin ytimen. Tuo hybernate osio kuulostaa kyllä melko utopistiselta ratkaisulta, enpä ole koskaan moiseen törmännyt. Kannattanee ainakin poistaa Hibernate varmuudenvuoksi Windowsista päältä, vaikka luultavasti se ei ole enää muutenkään käytössä.

Windowsin voi asentaa usb tikulta. Tämä on ihan 100% itse monesti kokeiltu homma. Tosin voi olla mahdollista että koneen oma varmuuskopion teko softa ei moista salli, vaan vaatii ne dvd:t. Mutta tuo olisi kyllä valmistajalta melkoinen mokaus. Recovery osio on pakollinen jos haluat palauttaa koneen täysin tehdasasetuksille biosista. Mutta itse ongelmaan, niin eikös Linuxit mene ihan heittämällä jatko-osioille? Neljän primääriosiota ei pitäisi olla iso ongelma.

Pakko huomauttta tähän väliin, että kaikki viimemmät palautukset läppäreihin olen kyllä tehnyt ihan alkuperäisiltä Windowsin asennuslevyiltä, koska itse haluan nimenomaan välttää valmistajan asentamat ylimääräiset järjestelmään asennetut tauhkat. Pitää vain muistaa ottaa huomioon, että koneessa oleva lisenssi on sitten OEM-lisenssi, eikä Retail levy käy asennuksessa.

Tarkasta palautustavasta on mahdoton sanoa yhtään mitään, kun ei ole hajuakaan minkälainen kone on kyseessä. Kannattaa kokeilla kuukkeloida miten kyseisen mallin palautusosion saa usb-muistille. Melko varmaa että juttua on jo valmiiksi netissä ja yleensä onnistuu ihan suoraan Windowsistakin.

juyli

  • Vieras
Vs: kovalevyn kloonaus dd:llä
« Vastaus #8 : 26.02.12 - klo:23.26 »
Miten kloonaus onnistuu dd:llä?
Kloonaus dd:llä tekee levystä (tai sen levyosioista niin määriteltynä) täyden kopion 1:1. Tuota kopiota ei ihan sellaisenaan voida lykätä minne hyvänsä. dd:llä on siis tehtävissä näköiskuva koko kiintolevystä sektori sektorilta (tms.) vrt. CD/DVD -iso.
dd-kopio toimii hienosti fyysisesti täydellisenä varmuuskopiona (mutta yleensä turhaa kopioida koko levy varmuuskopiona - useimmiten pelkän datan tallennus riittää).
http://linux.fi/wiki/Dd

petteriIII

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 693
    • Profiili
Vs: kovalevyn kloonaus dd:llä
« Vastaus #9 : 27.02.12 - klo:04.42 »
Kloonaus dd:llä tekee levystä (tai sen levyosioista niin määriteltynä) täyden kopion 1:1. Tuota kopiota ei ihan sellaisenaan voida lykätä minne hyvänsä.  

Kuinka käy kovalevy.klooni toimii kun kovalevyjen sektorikoot ovat erilaiset, boottaako kloonattu ?  
« Viimeksi muokattu: 27.02.12 - klo:06.47 kirjoittanut petteriIII »

juyli

  • Vieras
Vs: kovalevyn kloonaus dd:llä
« Vastaus #10 : 27.02.12 - klo:11.41 »
Kuinka käy kovalevy.klooni toimii kun kovalevyjen sektorikoot ovat erilaiset, boottaako kloonattu ?  

En ole koskaan kloonannut koko levyä (MBR ja jokin erityisosio sitten erikseen). Linux:ia ei tarvitse kloonailla - hyvin rakenneltu varmuuskopio riittää.
Mutta Linux:in saanet käynnistymään kloonattuasi sen vääränkokoiselle (alkuperäistä isommalle) levylle. Viittaan vain linux.fi/wiki/MBR -tekstiin:
Master Boot Record (lyh. MBR) on kiintolevyn tai muun massamuistilaitteen alussa oleva data-alue, josta BIOS etsii käyttöjärjestelmän latauskoodin.
http://linux.fi/wiki/MBR
Linux-kerneli käynnistyttyään ei enää käytä BIOS-palveluita.
Windowssiahan ei ole tarkoitus kloonata - MicroSoft koittaa nimenomaan tehdä parhaansa tuollaisen estämisessä.
« Viimeksi muokattu: 27.02.12 - klo:11.44 kirjoittanut juyli »

ajaaskel

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3401
    • Profiili
Vs: kovalevyn kloonaus dd:llä
« Vastaus #11 : 27.02.12 - klo:12.07 »
Kannattaisiko kokeilla Gparted: in avulla kopiointia ?
Autamme ilolla ja ilmaiseksi omalla ajallamme.  Ethän vaadi, uhoa tai isottele näin saamasi palvelun johdosta.

Kullervo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 876
    • Profiili
Vs: kovalevyn kloonaus dd:llä
« Vastaus #12 : 27.02.12 - klo:12.15 »
Kannattaisiko kokeilla Gparted: in avulla kopiointia ?

Pari kertaa on Gparted: in avulla kopiointia (ubuntun) tullut harrastettua ja onnistuu kohtalaisen helposti.
Windowsia en ole kopioinut.
Tuollainen linkki http://www.nilbus.com/linux/disk-copy.php on tarttunut kirjanmerkkeihin...

petteriIII

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 693
    • Profiili
Vs: kovalevyn kloonaus dd:llä
« Vastaus #13 : 27.02.12 - klo:12.44 »
Gparted-kopiointia minäkin harrastan kun nämä minun hullut kokeiluni romuttaa Ubuntuni vähän väliä - ja  jos ei romutu "vahingossa" niin sitten täytyy romuttaa tarkoituksella.

Mutta kun kauan sitten käytin dd-kopiointia niin toisella nimellä löytyi muuten parempi ohjelma - dcfldd tai jotakin sellaista. Ja saahan bar-paketilla itsekin näytön joka kertoo kuinka dd edistyy. Sikäli dd on kiva että se suorittaa koko homman kerralla ja sehän on noviisille mukavaa.

Mutta nykyään harrastan uudelleen asentaminista.

Mutta tuo dd kopioinnin toimiminen kun kovalevyjen sektorikoot ovat erilaiset olisi kiva tietää - vaikka voihan esimerkiksi ext4 muuttaa sen lennossa - niin varmaan onkin.

ajaaskel

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3401
    • Profiili
Vs: kovalevyn kloonaus dd:llä
« Vastaus #14 : 27.02.12 - klo:14.35 »
"dd" pystyy tekemään imagetiedoston osiosta tai koko levystä ja palauttamaan sen. Asia toiminee ok kun sektoreissa ei ole minkäänlaisia vikoja ja yleensä näytetään suosittelevan "dd": n käyttöä lisävipujen kanssa jotta se ei luovuttaisi kohdatessaan viallisen kohdan.  Tuolla "dd": llä näyttää silti olevan puutteita, riskejä ja rajoituksia, tuossa on jotain siihen liittyvää (englanniksi) ja muita ideoita:

http://serverfault.com/a/15995

PS.
 Siellä on kikka myös miten "dd": n saa näyttämään etenemistietoja.
 Onko "ddrescue/gddrescue" kenellekään tuttu "dd": n korvikkeena ?  Kokemuksia ?
« Viimeksi muokattu: 27.02.12 - klo:14.42 kirjoittanut ajaaskel »
Autamme ilolla ja ilmaiseksi omalla ajallamme.  Ethän vaadi, uhoa tai isottele näin saamasi palvelun johdosta.