Kyselit myös levyistä ja muustakin ... vastaan siltä pohjalta että hankinnalla on joku kattosumma - tällöinhän turhan hankinta on aina pois jostakin tarpeellisesta:
SSD-levy on parhaimmillaan:
- jos koneessa on vain SSD-levy (tai levyjä). Harvalla on näin, vaan varsinainen data on kuitenkin jossakin muualla
- Windowissa (ohjelmien latailu kestää ikuisuuden ja kone hidastuu käytössä - ei niinkään SSD:llä)
- läppärissä, jossa nopea käynnistyminen ja mekaaninen kestävyys ovat oleellisia
Turhimmillaan SSD on Ubuntu työasemassa boottilevynä varsinaisen datalevyjen kumppanina, koska Ubuntu toimii ja boottaa hyvin asiallisesti vaikka systeemilevy on vanhakin (perustyöasemassa käytän vanhaa Maxtorin IDE-levyä, ei mitään ongelmaa). Miellyttävä SSD silti on. Boottilevy pitää kuitenkin olla eri levy kuin varsinainen datakovalevy, jos YHTÄÄN ajattelee suorituskykyä.
SSD-levyjä hankitaan myös preferenssisyistä, esim. tehotyöasemiin. Tämä on myyntikieltä ja tarkoittaa sitä, että SSD-levy hankintaan, jotta voi sanoa että tehotyöasemassa on SSD-levy. Business-tehotyöasemaan hankin SSD:n ilman muuta systeeemilevyksi.
SSD-levy on esim. Windows-läppärissä erittäin hyvä. Samoin se on erittäin hyvä kun ajetaan virtuaalikoneita, jos ne vain mahtuvat sille.
Joten sinulla ei ole joko tai tilanne (SSD vai kovalevy) vaan kyse on siitä hankitko SSD:n kovalevyn lisäksi. Toinen levy sinulla pitää kuitenkin olla, jos yhtään ajattelet järjestelmän hyvää toimintaa suuremmilla datamäärillä (sitähän helposti on ja sitä joutuu käsittelemään tänä päivänä, esim. varmistusten ajon yhteydessä).
WD Caviar Green levyt ovat kummallisen nopeita. Caviar Black sarja on vielä parempi, tosin joidenkin mielestä Samsungin levyillä saa hyvän suorituskyvyn huomattavasti edullisemmin kuin Caviar Blackillä. Sata-III lienee aika turha kovalevyillä, toistaiseksi, koska pullonkaula lienee itse levy. Tehotyöasemaan sellaiset kuitenkin hankin ja tuki löytyy uusilta P67-piirisarjan emoilta. Samoin niistä löytyy USB3, joka on ihan hyvä mutta ei niilläkään levyillä vielä kuuhun mennä (10-kertaa nopeampi USB2:een nähden on vain huono vitsi).
Koteloonkin kannattaa panostaa. Fractal Design Define R3 on hyvää suunnittelua ja vaimentaa monellakin tavalla, mm. poweri on pohjalla ja suodattimella erotettuna koneen alle. Tähän hankin Cable Management -tyyppiset powerit = tarkoittaa sitä, että turhat piuhat voi jättää kytkemättä ja tällöin kotelo ei ole täynnä turhia johtoja.
Antec Sonata III omalla powerillaan tulee halvemmaksi ja on mekaanisesti hieman parempaa laatua, mutta suunnittelu on perinteisempää.