Kirjoittaja Aihe: Skandit XFS-tiedostojärjestelmässä  (Luettu 2461 kertaa)

JJarvi

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4
    • Profiili
Skandit XFS-tiedostojärjestelmässä
« : 11.05.11 - klo:21.34 »
Tervehdys. Tällainen ongelma olisi Ubuntun aloittelevalla käyttäjällä: Pitäisi saada usb-kovalevyltä olevat tiedot luettua talteen ja levyn tiedostojärjestelmänä on XFS. Kyseessä on Buffalo Terastation NAS -verkkolevyn tekemä varmuuskopio.

Saan liitettyä aseman onnistuneesti komennolla "sudo mount /dev/sdh1 /mnt -o ro,norecovery" , mutta kaikki skandinaaviset merkit tulevat mössönä tai muina omituisina merkkeinä. Tiedostoja on levyllä useampi kymmenen tuhatta, joten ei huvittaisi alkaa niitä käsin nimeämään uudelleen. Löytyisikö tuohon komentoon jotain optiota, jolla saisi asetettua merkistön kohdilleen? Man-sivuilta ei ainakaan ensi alkuun tullut sellaista vastaan..

Käyttöjärjestelmänä on usb-tikulta käynnistetty Ubuntu 10.10

retu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 949
    • Profiili
Vs: Skandit XFS-tiedostojärjestelmässä
« Vastaus #1 : 12.05.11 - klo:11.40 »
Olen tömännyt samaan, vaikkei minulla olekaan buffalon verkkolevyä eikä xfs-osioita. :D

Vika on todennäköisesti samban puolella, mutta voiko buffalon samba-asetuksia säätää? Yksinkertaisinta olisi käyttää levyä edelleen verkkolevynä. Jos näet nimeät tiedostot uudelleen, ne näkyvät sitten väärin lähiverkossa.

JJarvi

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4
    • Profiili
Vs: Skandit XFS-tiedostojärjestelmässä
« Vastaus #2 : 12.05.11 - klo:18.08 »
Joo, tarkennan vielä tilannetta, että kyseessä on siis ulkoinen usb-kovalevy, jota Buffalo Terastation käyttää varmuuskopiointiin. Usb-levy näkyy Terastationissa erillisenä verkkojakona, read only -tilassa. Terastationissa sen sijaan on omat raid 5 -levynsä, niistä ei siis tässä ole kyse.

Usb-levyllä olevat tiedostonimet näkyvät ok ääkkösineen kaikkineen, kun levy on kytkettynä Terastationiin. Mutta siinä tapauksessa jos Terastation hajoaa, ja pitäisi palauttaa tiedostoja toisen linux-koneen avulla, niin merkistöt tulevat näkyviin väärin.

Toivottavasti löytyy ratkaisu tähän, voisi nukkua yönsä rauhallisemmin noiden varmuuskopiointiasioiden suhteen..

SuperOscar

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4065
  • Ocatarinetabellatsumtsum!
    • Profiili
    • Legisign.org
Vs: Skandit XFS-tiedostojärjestelmässä
« Vastaus #3 : 12.05.11 - klo:20.36 »
Joo, kyllä tähän pitää ratkaisua etsiä Samban puolelta eikä xfs:stä. Itselläni on joka koneella xfs-osio, eikä koskaan ole ollut ääkkösten kanssa vaikeuksia.
pöytäkone 1, NUC: openSUSE Leap 15.6, kannettavat 1–3: Debian GNU/Linux 12; pöytäkone 2: openSUSE Tumbleweed; RPi 1: FreeBSD 14-RELEASE; RPi 2: LibreELEC 11

JJarvi

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4
    • Profiili
Vs: Skandit XFS-tiedostojärjestelmässä
« Vastaus #4 : 12.05.11 - klo:23.17 »
Buffalon verkkolevyssä on selaimella hallittava käyttöliittymä, mutta siellä ei muistaakseni ole mitään sen kummempia asetuksia kuin että minkä nimisiä kansioita levyltä jaetaan ja käyttäjätilit yms. En tiedä pystyisikö linux-koneeseen kytkettyä usb-levyä jakamaan samballa verkkoon ja yrittää saada siihen samoja asetuksia kuin mitä Buffalo käyttää.. Onko ideoita?

Kuten sanottu, olen näissä linux-asioissa täysin aloittelija, ja kaiken lisäksi tätä ongelmaa alkaa tuskin laitevalmistajakaan selvittämään, kun tämä ei suoranaisesti liity itse laitteen toimintaan. Noita linux-pohjaisia verkkolevyjä on kuitenkin aika laajalti käytössä, joten luulisi että jollain on tullut sama kysymys aiemminkin vastaan. Viimeistään siinä vaiheessa, kun on pitänyt alkaa varmuuskopioita palauttamaan.

retu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 949
    • Profiili
Vs: Skandit XFS-tiedostojärjestelmässä
« Vastaus #5 : 13.05.11 - klo:01.04 »
En tiedä pystyisikö linux-koneeseen kytkettyä usb-levyä jakamaan samballa verkkoon ja yrittää saada siihen samoja asetuksia kuin mitä Buffalo käyttää.. Onko ideoita?
Pystyisi.

Mutta mites ne ääkköset näkyy, kun ne ei näy?

Tee vaikka verkkolevyn kautta tiedosto "Ääliö älä lyö, ööliä läikkyy!". Miten se näkyy sitten usb-levy ubuntuun liitettynä?

Käytätkö verkkolevyä linuxista vai windowsista vai molemmista?

Jatkuu...

Yön yli nukuttuani juolahti mieleen että buffalossa ei ehkä ole utf-8 merkistö käytössä. Nykyisissä linuxeissa utf-8 merkistö on oletus, ubuntussakin locale on en_US.UTF-8 tai fi_FI.UTF-8 (suomiasetuksin), mutta tuommoinen purkki voi käyttää C localea. Jos ääkkösten paikalla näkyy vain yksi kummallinen merkki, kyse on todennäköisesti tästä. Esim. 'Ääliö' näkyy '??li?'. Jos jokaisen ä:n paikalla näkyy kaksi kummallista merkkiä, purkki käyttää uft-8 ja kyse lienee samba ongelmasta.

Yksinkertainen testi (ilman että tarvitsee säätää locale asetuksia).

Nautilus käyttää GLib-kirjastoa, joten merkit voisi ruveta näkymään kun lisäät .profile tiedoston (kotihakemistossa) loppuun rivin:
Koodia: [Valitse]
export G_FILENAME_ENCODING=ISO-8859-1Kirjaudu sitten ulos ja takaisin. Nyt usb-levyn sisältö saattaa näkyä oikein. Huomaa että muut koneellasi olevat ääkkösiä sisältävät tiedostot näkyvät nyt väärin. Tämä on siis vain testijuttu.

Huomaa myös että, jos tössit jotenkin tuon .profile tiedoston muokkauksen, et ehkä voi enää kirjautua koneellesi. Varminta olisi siis luoda uusi käyttäjätunnus kokeilua varten ja muuttaa sen .profile tiedostoa.
« Viimeksi muokattu: 13.05.11 - klo:10.57 kirjoittanut retu »

JJarvi

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4
    • Profiili
Vs: Skandit XFS-tiedostojärjestelmässä
« Vastaus #6 : 14.05.11 - klo:22.15 »
Kiitos vinkeistä. Verkkolevyä käytetään yksinomaan Windowsista ja varsinaista linux-konetta ei ole tällä hetkellä käytössä, ainoastaan usb-tikulta boottattu ubuntu.

Ääkkösten tilalle tulevia merkkejä tulee yhtä monta kuin on kirjaimiakin, joten kyse lienee sitten samba-ongelmasta.

Täytyy testata tuota mainitsemaasi .profile -tiedoston muokkausta. Tosin tässä vaiheessa tulee jo mieleen, että taidan hoitaa varmuuskopioinnin jatkossa verkon yli Windows-koneeseen kytketylle usb-levylle. Ei tarvitse tuon XFS:n kanssa sitten temppuilla. Mutta kiitokset kuitenkin neuvoista.