...
Jos raha olisi eräänlainen arvostuksen mittari, niin miksiköhän Ubuntua ei arvosteta kun vain harva olisi valmis tukemaan taloudellisesti Ubuntun toimittajaa?
...
Siksi että et ole määritellyt mitä tämä Ubuntun maksullisuus tarkoittaisi. Ei maailmankaikkeudessa oikeasti voi muuttaa vain yhtä parametriä ja kuvitella, että kaikki muu pysyy samana.
Esimerkiksi seuraavia kysymyksiä herää:
Jos Ubuntun käyttö on maksullista:
- miten tuotteen jakelu järjestetään maailmanlaajuisesti? Ketkä ovat jälleenmyyjiä? Yritetäänkö solmia ensiasennussopimuksia, oletettavasti erittäin kalliita.
- vai tehdäänkö Ubuntusta suljettu rauta/ohjelmistojärjestelmä -kokonaisuus, tyyliin Mac? Kuka tämän jakelun ja myynnin tekisi, maksaa paljon?
- vai myydäänkö Ubuntua ainoastaan ulkomaisessa nettikaupassa? Tällöin siis ihmiset, joilla ei ole luottokorttia tai vastaavaa (Paypal) eivät voi sitä hankkia, riippuen maasta.
- jos tuote on maksullinen onko kaksi kertaa vuodessa tehtävät versiot enää oikeasti järkeviä ollenkaan?
- pitääkö jokaisesta uudesta versiosta maksaa päivitys, siis kaksi kertaa vuodessa?
- oletettavasti jokaisesta koneesta johon Ubuntun asentaa pitää maksaa?
- miten maksun valvonta toteutetaan, aktivoimalla kuten Windowsissa?
- miten piraattitoimintaa valvotaan, BSA:n kautta vai suostuisiko Teosto valvomaan tätäkin? (ehkä huono vitsi
)
- miten tuki järjestetään? Maailmanlaajuinen CRM-järjestelmä tietenkin pitää toteuttaa? Meneekö tuki maan omien jälleenmyyjien kautta vai suoraan maailmanlaajuisesti? Eri maiden lakia tietenkin pitää noudattaa ja esim. Suomen kuluttajakaupassa pitää voida asioida Suomeksi ja Ruotsiksi oli tuki sitten järjestetty miten hyvänsä.
- tuleeko Ubuntu Suomi maksulliseksi tukifoorumiksi?
- mikä on moderaattoreiden ja vakituisten avustajien palkkioperusta? Ei kai kukaan sentään ilmaiseksi tätä ryhtyisi tekemään, jos tuote on maksullinen
- mitkä ovat Foorumin avustajien muodolliset pätevyysvaatimukset ja koulutusvaatimukset?
- miten pitkä on takuuajan ilmainen tuki, vai onko sitä ollenkaan, ehkä kaikki tukikyselyt maksavat?
- tuleeko Ubuntusta eri versioita, jos niissä on mukana suljettua koodia? GNU-lisenssi ei varmastikaan taivu kaikkeen mitä Ubuntussa on mukana, jos Ubuntu on maksullinen.
- kuka yleensäkään maksaisi Ubuntusta, jos Debianista hieman muokkaamalla saisi ilmaisen, lähes samalta näyttävän version, jota voisi mainostaa "avoimen maailman vastavetona maailman kaupallistumiselle"? Ehkä pitäisi laittaa oma Foorumi pystyyn, jossa tätä jaeltaisiin ilmaiseksi ... voisi vaikka tehdä vaikka kaksi testiversiota vuodessa ja parin vuoden välein keskittyä suurempiin muutoksiin ...
Jos saisi Debianin kökköä grafiikkaa parannettua, jonkun ammattitaitoisen designerin avulla, niin sehän alkaisi näyttää ihan hyvältä - tällähän jo pääsisi pitkälle. Tämän version voisi vaikkapa perustella Suomen koulutusjärjestelmän ja hyvinvointivaltion periaatteiden avulla, joiden avulla tehdään "yhteistä hyvää kaikille", tämähän voisi olla vaikkapa Suomen koulujen ja yliopistojen yhteisprojekti - ottaa pari teekkaria kesäksi tekemään tätä, sehän riittäisi - enää menevät sloganit puuttuvat
... siinähän sitten yrittäisivät rahastaa Ubuntulla ... oletettavasti tuhat muutakin ihmistä miettisi vastavetoa Ubuntun muuttumiselle maksulliseksi, aikaisemmista lupauksista poiketen ...