...
Sitten kysymys kuuluu vielä: voiko tuossa koneesa käyttää muuta kuin alkuperäisen lisenssinumeron winukkaa laillisesti, kun lisenssitarra on vaikkakin toisella numerolla?
...
Kirjoitin tuolla edellä miten tämän oikeasti saa selville - mutta voi kai tätä pekuleerata ilman että on tekijänoikeusjuristi, ainakin yrittää.
Vastaus riippuu varmaankin siitäkin mikä tilanne oikeasti on ... jos se toinen numero ei ole itsellä hallussa tai jos kyseessä on ansiotarkoitus, lienee tuomio aika selvä - laitonta. Toisaalta vaikka tästä pälkähästä jotenkin teoriassa voisi päästäkin - jos esimerkiksi on vahingossa laittanut numerot ristiin kahdelle koneelle - mutta ihan jokainen ei pidä kivana sitä, että joutuu selittelemään asiaa "raastuvan penkillä", vaikka tuomiota lopulta ei tulisikaan. Eli kaiken tuotteen aktiviointiin ja muuhun liittyvän vakoilun jälkeen, näyttämisvelvollisuus voi siirtyä omistajalle, jos on tehnyt väärin (siis parhaassakin tapauksessa), joka on lain tulkinnassa merkittävä asia sekin.
Jos yritetään käyttää jotakin muuta kuin OEM versiota ja itsellä on vain konekohtainen OEM-lisenssi, niin tietenkään minkäänlaisia oikeuksia ei voi olla. Silloinhan on ihan selkeästi kyse tuotteen käytöstä jota ei ole ostanut ja johon ei ole lisenssiä. Tuskin OEM version omistaminen on edes lieventävä asianhaara.
Joten yhteenvetona tästä voi ehkä todeta sen, että oikeasti tässä ei ole juurikaan mitään syytä kuvitella, että laillisesti voisi tehdä jotakin muuta kuin kuin käyttää sitä numeroa joka koneen pohjassa on (vaikka teoriassa voisikin olla).
Toisaalta kysymyksen muotoilu ja taustatiedot viittaavat siihen, että kyse voi olla samanlaisen, eri koneen median käytöstä mainitussa koneessa - tämähän on tietysti aivan eri asia. Lukeeko mediassa oikeasti tämä lisenssinumero? - itse en ainakaan ole tällaisia nähnyt. Yleensä nämä mediathan eivät ole korvamerkittyjä joten voi käyttää, kunhan asennuksessa käyttää sitä numeroa joka on koneen pohjassa. Tähänkin kysymykseen lopullisen vastauksen antaa HP, kyseessä on kaupallinen tuote ja niistä vastaa se joka näitä valmistaa ja myy - täältä käsin ei voi luotettavasti nähdä onko media tarkoitettu yleiskäyttöiseksi kyseiseen mallisarjaan tai -sarjoihin, vai onko sen käyttö toisessa yksilössä kielletty, esim. tekstillä DVD:n päällä.
Se mihin edellisissä posteissa viitattiin on se, että laittomuuksien ehdottaminen tai tapojen esittäminen jolla tekijänoikeuksia kierretään on laitonta. On myös virallisesti vahvistettu (Suomessakin, ainakin uutisten mukaan), että foorumin ylläpitäjät ovat vastuussa foorumilla esitetyistä tämänlaatuisista kirjoituksista. Tämä on tietysti asia erikseen.
Toisaalta, oikeasti en näe tässä mitään ongelmaa.
Itse olisin jyrännyt silmää räpäyttämättä XP:n yli ja parissa tunnissa olisi syntynyt toimiva läppäri jollakin Ubuntu-versiolla tai sen johdannaisella. XP:llä olevat tiedostot olisi voinut ottaa talteen vaikkapa Ubuntu Live-levyllä joten XP:tä ei olisi edes tarvinnut käynnistää. Mielestäni kaikenmaailman dual-bootit tämänlaatuisella koneella ovat vain (yleisimpien) käyttöjärjestelmien pysähtyneisyyden kauden venyttämistä uudelle vuosikymmenelle.