Aikasarjan tallentamisessa idea on tietysti lähinnä se, että se suojaa jonkin verran käyttäjien omaa kämmäilyä vastaan. Siis jos tajuaa deletoineensa vahingossa jotain oleellista viime viikolla, niin se on mahdollista saada takaisin. Systeemi voi toimia myös jonkinlaisena versionhallintana, eli jos uusi konfiguraatio ei toimi, mutta vanha toimi, niin vanhaan on mahdollisesti vertailla. Jos taas aikasarjaa ei tehdä ja koko verkkohakemisto kopioidaan aina edellisen varmuuskopion yli, niin päivää vanhempaa dataa ei tietysti ole. Tällöin järjestely suojaa vain lähinnä kovalevyn hajoamista vastaan.
Yksinkertaisimmillaan kopion tekevä rsync-komento voisi olla seuraava:
nice -19 rsync -aHv --numeric-ids --progress --delete /media/cifs-verkkolevy/ /backup/cifs-verkkolevy/
Huomaa kauttaviivat polkujen lopussa. Niiden on syytä täsmätä, tai muuten rsync saattaa tehdä uuden hakemiston ja tiedostot sen alle. Tuollaista komentoa olen joskus käyttänyt, kun molemmissa päissä on ext3-tiedostojärjestelmä ja liikenne kulkee NFS-protokollalla. Optioilla H (kopioi hardlinkit sellaisenaan) ja numeric-ids (käyttäjien nimiä ja ryhmiä ei tulkita paikallisen järjestelmän käyttäjiksi, vaan kopioidaan numerot sellaisenaan) ei liene merkitystä NTFS:n kanssa.
Komennon voi sitten laittaa skriptiin rsync-backup.sh ja skriptin crontabiin. Ks. 'man 5 crontab'. Esim. rivit
# kahdeksalta joka ilta
0 20 * * * rsync-backup.sh > /var/log/rsync-backup 2>&1
tiedostoon rsync-crontab ja sitten roottina komento
crontab rsync-crontab
Syntyneen tilanteen voi tarkistaa komennolla
crontab -l
Tämä on siis kaikki testaamatonta viritelmää. Rsyncin optiot -v ja --progress tuottanevat lokitiedostoon /var/log/rsync-backup suuren määrän turhaa tekstiä, joten ne kannattanee ottaa pois tositoimissa. Samoin cron-työ olis fiksumpaa ajaa muuna käyttäjänä kuin roottina.
Jos tämmöinen komentorivitoiminta vaikuttaa vieraalta ja ikävältä, niin kaikenlaisia backup-ohjelmia löytyy lukuisia, kuten todettua. Mulla ei vaan ole tullut vielä(kään) eteen tarvetta semmoiselle, joten joku muu valaiskoon vaihtoehtoja.