Kirjoittaja Aihe: Vista wreck [Ratkaistu]  (Luettu 5257 kertaa)

Jaer

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 528
    • Profiili
Vista wreck [Ratkaistu]
« : 10.08.09 - klo:21.18 »
Vista kippas nurin ja nyt on operaationa etsiä digikuvia kovolta.

Tällä hetkellä on ainut konsti päästä selaamaan kiintolevyä Ubuntulla/Mintillä (molemmat) on asennettu kiintolevylle.

Mielenkiintoista oli purkaa Windows hakemisto hakemistolta ja heivata rojut bitti avaruuteen. Huomioni kiinnittyi seikkaan, jota en ole aikaisemmin huomannut. Elikkäs näyttäisi siltä, että Vistan OmaTietokone/Resurssien hallinta sensuroi näkymää => mitä loppujen lopuksi kiintolevy sisältää, vaikka olisi "Näytä piilotiedostot" toiminto päällä.


Huh, Että siellä on miljoonittain pieniä tiedostoja ja näyttäisi siltä, että Vista tekee jokaiselle "päivitykselle/Järjestelmän muutokselle" oman hakemistokansion ja sinne jonkun pikku filun.

Jos Winsows 7 on Vistan service Pack 3 (kuultua) niin ei voi ainakaan selkeämpää/järjellisempää rakennetta odottaa.
 
Toisallta on vaihtelua "purkaa" asennuksen sijaan.  :D

Edit:1

Sorry, aihe tuli väärään lokeroon. Oikea lokero olisi ollut => Muut käyttöjärjestelmät ja Linux-jakelut

Ok. Jatketaan juttua.


Historiaa asennuksista.

Kone on Orkkis Vista johon on lisätty 2 kpl linuxeja. Ensin ubuntu 8.10 ext3 formaatilla ja sitten 9.04 ext4 formaatilla jonka jälkeen on asennettu 8.04 LTS ext3 formaatilla => kaikki on OK,  kun asennuksessa on käytetty asennus ohjelman Osioi itse mahdollisuutta (=pika siivutus) .

Kiintolevy oli jaettu kahtia jolloin oli helppo ottaa siivua D:-asemasta

Ongelmat alkoivat Mintin asennuksen jälkeen kun siivutus tapahtui Gparted ohjelmalla=> toimi moitteettomasti ja teki siistin siivutuksen. MUTTA Vista ei tykännyt, että mennään C:-asemaa (boot) räpläämään. Oli nääs Vistassa indeksointi palvelu päällä.

Vistan Indeksointi palvun ollessa päällä, niin Ubuntulla/Mintillä ei voi siirtää tiedostoja suoraan Windows osoille. Tai siis voi ja pystyy, mutta kun siirron jälkeen käynnistät Vistan, niin se herjaa just niistä samoista tiedostoista jotka olit hetkeä aikaisemmin sinne siirtänyt.

Mintin Gparted siirteli Windowssin tiedostoja siivutuksen
yhteydessä kun pienensin molempia asemia (C ja D)


Mintin asennus meni ongelmitta läpi ja bootmenu pelaa hyvin, mutta Vistaa kun yrittää käynnistää niin kone leikkaa kii.



Kysymys:
Missä sijaitsee tieto useista käyttiksistä (files) ja millaisessa muodossa?

hd0,0 Vistan boot osio C:-asema
hd0,1 vistan D:-asema
hd0,3 Ubuntu
hd0,4 Ubuntu swap
hd0,5 Mint
hd0,6 Mint home
hd0,7 Mint swap

Vahvasti veikkaan tuota hd0,0  mutta missä?

EDIT2
Otsikkoa muutettu
« Viimeksi muokattu: 31.08.09 - klo:23.47 kirjoittanut Jaer »
Rauta seiska: Intel Core i7 @ 920 & Nvidia
Ubuntu, Mint, Debian, Ultimate Edition
Androidina HTC Desire HD

walto

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 287
  • Ymph...
    • Profiili
    • Reveurs Domain
Vs: Vista wreck [Vastausta Odotellen]
« Vastaus #1 : 13.08.09 - klo:23.52 »
Hei.
Ensin niistä tiedostoista, mitä vista ei näytä. Muistaakseni MS-järjestelmissä on useamman tason piilotiedostoja, joista syvemmät vaativat perehtymistä ja/tai järjestelmän ulkopuolisen tarkkailun.

Mutta nippelitiedoista asiaan:
Tekstistäsi ymmärsin windowsin päivitys yms. tietojen olevan tiedostoina, ei kansioina. Nautilus ainakin näyttää ensin kansiot+piilokansiot, sitten tiedostot+piilotiedostot.

Kuvasi ovat joko osiolla hdd0,0 tai hdd0,1 riippuen siitä, tallensitko ne asemalle C vai D.
Muistaakseni windowsilla omat tiedostot olivat seuraavanlaisesti C:\Documents and settings\[nimi]\Omat tiedostot\ (todennäköisesti vielä \omat kuvatiedostot\)

Jos teit kuville oman kansion, etsi kansion nimeä.

Vielä selventääkseni kirjoitan tärkeysjärjestyksen:

1. Osio. Muistele, kumpaan asemaan tallensit kuvat (C / D). Jos asemaan C, etsi osiolta hdd0,0. Jos taas D, hdd0,1

2. Tallenuskohde. Etsi omat tiedostot (Documents and settings -kansio) tai mahdollinen itsetehty tallennuskansio.

3. Käytä etsimiseen aikaa (sikäli kun windowsin metadata vie rutosti tilaa näkökentältä

Onnea penkomiseen

Huom. Vistaa en ole onneksi räpeltänyt, joten muistikuvani perustuvat XP-järjestelmään. Toivottavasti järjestelmän rakenne ei ole muuttunut paljoa ja löydät kuvasi
registered ubuntu user #23980
http://www.adressit.com/linuxkouluihin

Asus EEE 901, 2 GB DDR2, Jaunty Gnome
Pöytäkone: 2,8 GHz CPU, 1,3 GB RAM, 80, 33, 20 GB SATA ...

Jaer

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 528
    • Profiili
Vs: Vista wreck [Vastausta Odotellen]
« Vastaus #2 : 19.08.09 - klo:14.58 »
Digi jutut on nyt levyllä. Nyt seuraava vaihe olisi etsiä tieto tai tiedosto joka sisältää niin sanotun "multiboot" jutskan.  Lähinnä mielenkinnon vuoksi kiinnostaa tietää.edellä mainittu juttu.

Todennäköisesti joudun myös ottamaan Ubuntun ja Mintin puolelta Kotikansiot tikulle ja aloittaa homma alusta osioimalla levy uudestaan. No, se ei ole vaikeaa, pikemminkin helpoin homma.

Vista ei sinällään poikkea Xp:stä, muutoin kuin jos oikein muistan niin program Files kansio on virtualisoitu siten, että se näyttää olevan kaikille käyttäjille sama, mutta todellisuudessa se on jokaisen käyttäjän  tilin alla omana kansiona. Tällä tavoin huijataan vanhempia sovelluksia toimimaan Vista ympäristössä..

Rauta seiska: Intel Core i7 @ 920 & Nvidia
Ubuntu, Mint, Debian, Ultimate Edition
Androidina HTC Desire HD

succee

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 26
  • Estetty foorumeilta, rhino-käyttäjän alter ego
    • Profiili
Vs: Vista wreck [Vastausta Odotellen]
« Vastaus #3 : 29.08.09 - klo:00.23 »
Sulla on kyllä ihan harhakäsityksiä Vistasta, esim. Program Files -kansiosta jonain virtualisoituna.
Mainitsemasi pikkufileet yms siellä on todennäköisesti sitä että Vista pitää tallessa tietyn määrän taaksepäin tiedostojen aikaisempia versioita muutosten jälkeen - eli niihin aiempiin versioihin voi palata tarvittaessa. Tuohon käytettävän tilan voi määrittää Vistan asetuksista itse.
Sitten Vistan hyvän tietoturvan periaatteisiin kuuluu ettei "tavallisella käyttäjällä" ole kirjoitus/päivitysoikeuksia sovellusten ohjelmakansioihin eli Program files -kansiostoon. Käyttäjäkohtaiset ohjelmien käyttöön ja niiden toimintaan tarvittavat tiedot, asetukset ja väliaikaistiedostot yms tulevat Käyttäjät (Users) -kansioon ko. käyttäjän kotikansion alle, useimmiten piilokansioihin ja tiedostoihin. Vistassa on tietoturva muuttunut XPstä siltäkin osin ettei noita käyttäjäkohtaisia asetuksia tehdä rekisteriin.

Itse ymmärsin sepustuksestasi ettet kysellyt missä valokuvasi ovat, vaan kyselit ihan muita juttuja ja puhelit erinäisistä käsityksistäsi Vistan osalta.

Sulle on ilmeisen epäselvää se miten PC:tten kiintolevyosiointistandardit toimivat (käyttiksistä riippumatta) sen suhteen mistä käyttöjärjestelmien käynnistys aloitetaan kun kone laitetaan päälle. Se menee niin että siltä kiintolevyltä, joka koneen BIOS:ssa määritellään käynnistyväksi ensin etsiään osio, joka on merkitty aktiiviseksi ja sen osion juuresta etsitään pääkäynnistyslohkoa, minne jonkun käyttiksen käynnistyslataaja alkukäynnistystietue asennuksissa sijoitetaan (eli esim.Vistan bootloader tai linuksien grub - kummatkin osaavat käynnistää eri käyttiksiä aivan yhtälailla eli ovat käyttisriippumattomia).
Eli koneellasi C: -aseman juureen (tai teknisemmällä linuks kielellä hd0,1 asemaan) tulee haluamasi käynnistyslataajan alkulataaja, riippuen mitä haluat käyttää käynnistyslataajana. Sitten käynnistyslataajaan määriteltävät eri käyttisvaihtoehtojen määritykset tulevat sinne sen käynnistyslataajan natiivikäyttiksen asennuksen alle tiettyyn paikkaan (eli linuksin grubin määritykset sijaitsevat tietyssä kansiossa sen linuks asennuksen alla minkä asennuksessa grub on samalla asennettu tai Windowsin bootloaderin asetukset tulevat Windowsin asennusaseman alle tiettyyn kansioon) ... eli siellä on määritykset, mihin asemiin ne kaikki eri koneelle asennetut käyttikset on asennettu ja vain siis se tieto, mistä asemasta niiden kunkin käynnistys aloitetaan.

Itse tekisin nuo eri linuxien asennukset niin että käyttäisin niillä vain yhtä yhteistä swap- osiota (eli tuohan on linukseissa Windowsin virtuaalimuistia vastaava asia) eli koska tuo on keskusmuistin jatke linuksia käytettäessä, voivat eri linuksien asennukset käyttää samaa (koska käytät kerrallaan vain jotain linuksia niistä useammasta asentamastasi). Eli voisit tehdä vain yhden swap-partition ja sitten vain oman root(/) -partition kullekin linuxille, jonka asennat.

Linuksin asennuksesta Windowsille aiheutuneen ongelman voit välttää sillä että mieluummin teet Vistan levyosion pienentämisen sen omalla Tietokoneen hallinta - Levynhallinta -työkalulla  (siellä voi pienentää / laajentaa osiota) ja vielä ajamalla pienennystä ennen Levyn eheytyksen, niin ei tule noita ongelmia mitä tulee herkästi kun linuxin asennuksessa linuksin asennusohjelma ei osaa tehdä asioita täydellisesti oikein olemassaolevan Windowsin aseman koon muuttamisessa.

Ellei tuossa ollut vastauksia kysymyksiisi, muotoileppas kysymyksiäsi tarkemmin  ;)
« Viimeksi muokattu: 29.08.09 - klo:00.41 kirjoittanut succee »

Tha-Fox

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3315
  • Arch Linux && CentOS
    • Profiili
    • http://kettu.dy.fi
Vs: Vista wreck [Vastausta Odotellen]
« Vastaus #4 : 29.08.09 - klo:00.42 »
(eli esim.Vistan bootloader tai linuksien grub - kummatkin osaavat käynnistää eri käyttiksiä aivan yhtälailla eli ovat käyttisriippumattomia).

Osaako Windowsin bootloaderit käynnistää muitakin kuin MS:n omia tekeleitä?

succee

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 26
  • Estetty foorumeilta, rhino-käyttäjän alter ego
    • Profiili
Vs: Vista wreck [Vastausta Odotellen]
« Vastaus #5 : 29.08.09 - klo:01.00 »
(eli esim.Vistan bootloader tai linuksien grub - kummatkin osaavat käynnistää eri käyttiksiä aivan yhtälailla eli ovat käyttisriippumattomia).

Osaako Windowsin bootloaderit käynnistää muitakin kuin MS:n omia tekeleitä?

Tietenkin Windows Vistan / Win7n käynnistyslataaja osaa, aivan samoin kuin esim linuskoitten käyttämä grub - etkö muka tuota tiennyt?
Käynnistyslataajan toimethan ovat varsin yksinkertaiset. Siinähän vain kerrotaan käyttis-tms-käynnistysvaihtoehdot ja mistä koneelta ne startataan. Itselläni on ainakin läppärissä käytössä Windows 7 :n käynnistyslataajalla koneessa myös rinnalla kökkivän linuskan sekä OS X:n käynnistys.

Tässä muutama hyvä aiheesta sivistävä linkki :

http://neosmart.net/dl.php?id=1
http://www.vistabootpro.org/

http://port25.technet.com/archive/2006/10/13/Using-Vista_2700_s-Boot-Manager-to-Boot-Linux-and-Dual-Booting-with-BitLocker-Protection-with-TPM-Support.aspx
« Viimeksi muokattu: 29.08.09 - klo:01.09 kirjoittanut succee »

Tha-Fox

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3315
  • Arch Linux && CentOS
    • Profiili
    • http://kettu.dy.fi
Vs: Vista wreck [Vastausta Odotellen]
« Vastaus #6 : 29.08.09 - klo:01.02 »
(eli esim.Vistan bootloader tai linuksien grub - kummatkin osaavat käynnistää eri käyttiksiä aivan yhtälailla eli ovat käyttisriippumattomia).

Osaako Windowsin bootloaderit käynnistää muitakin kuin MS:n omia tekeleitä?

Tietenkin Windows Vistan / Win7n käynnistyslataaja osaa, aivan samoin kuin esim linuskoitten käyttämä grub - etkö muka tuota tiennyt?
Käynnistyslataajan toimethan ovat varsin yksinkertaiset. Siinähän vain kerrotaan käyttis-tms-käynnistysvaihtoehdot ja mistä koneelta ne startataan. Itselläni on ainakin läppärissä käytössä Windows 7 :n käynnistyslataajalla koneessa myös rinnalla kökkivän linuskan sekä OS X:n käynnistys.

Varmaan jokin härö siis omassa Win 7 Prossa, kun ei Kubuntua löytänyt. Nyt buuttaa Grubilta molemmat.

succee

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 26
  • Estetty foorumeilta, rhino-käyttäjän alter ego
    • Profiili
Vs: Vista wreck [Vastausta Odotellen]
« Vastaus #7 : 29.08.09 - klo:01.10 »
(eli esim.Vistan bootloader tai linuksien grub - kummatkin osaavat käynnistää eri käyttiksiä aivan yhtälailla eli ovat käyttisriippumattomia).

Osaako Windowsin bootloaderit käynnistää muitakin kuin MS:n omia tekeleitä?

Tietenkin Windows Vistan / Win7n käynnistyslataaja osaa, aivan samoin kuin esim linuskoitten käyttämä grub - etkö muka tuota tiennyt?
Käynnistyslataajan toimethan ovat varsin yksinkertaiset. Siinähän vain kerrotaan käyttis-tms-käynnistysvaihtoehdot ja mistä koneelta ne startataan. Itselläni on ainakin läppärissä käytössä Windows 7 :n käynnistyslataajalla koneessa myös rinnalla kökkivän linuskan sekä OS X:n käynnistys.

Varmaan jokin härö siis omassa Win 7 Prossa, kun ei Kubuntua löytänyt. Nyt buuttaa Grubilta molemmat.

Windows 7 on mainio - sä et vaan oo osannu  ;)  Tsekkaas noi linkit tolta edeltä niin pääset takasin kärryille kans näistä muistakin vaihtoehdoista.
Itse noita linuskaversioita asentaessa laitan jätän grubin asentuun sinne linuskan roottiin ja lisään linuska-asennuksen käynnistysvalinnan sitten parilla klikkauksella Windowsin käynnistyslataajaan - noin ei pääse grubit sotkeen.

kde-linuskoista Kubuntua parempia ovat kyllä esmes Mandriva, Fedora tai SUSE
Mandrivan uusimmasta betasta löytyy infoa täältä :
http://wiki.mandriva.com/en/2010.0_Beta
http://ftp.sunet.se/pub/Linux/distributions/mandrakelinux/devel/iso/2010.0/beta/
http://www.thecodingstudio.com/opensource/linux/screenshots/index.php?linux_distribution_sm=Mandriva%202010%20Beta


« Viimeksi muokattu: 29.08.09 - klo:01.22 kirjoittanut succee »

Tha-Fox

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3315
  • Arch Linux && CentOS
    • Profiili
    • http://kettu.dy.fi
Vs: Vista wreck [Vastausta Odotellen]
« Vastaus #8 : 29.08.09 - klo:01.25 »
Eipä tuo seiska tähän mennessä oo säväyttäny. Toki selkeä parannus Vistaan, josta päivitin, mutta ainakaan buuttiajoissa ja levytoiminnoissa ei enää alemmas päässykään. Mutta ihan kelpo varakäyttis, jos ei jokin meinaa toimia suljettujen koodien takia.

Storck

  • Vieras
Vs: Vista wreck [Vastausta Odotellen]
« Vastaus #9 : 29.08.09 - klo:01.45 »
Taitaa olla sille sarvikuonolle tuo trollaaja sukua.

Tomin

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 11481
    • Profiili
    • Tomin kotisivut
Vs: Vista wreck [Vastausta Odotellen]
« Vastaus #10 : 29.08.09 - klo:09.29 »
Varmaan jokin härö siis omassa Win 7 Prossa, kun ei Kubuntua löytänyt. Nyt buuttaa Grubilta molemmat.
Ei taida seiska löytää niitä automaattisesti kuitenkaan... ::)
Automaattinen allekirjoitus:
Lisäisitkö [RATKAISTU] ketjun ensimmäisen viestin aiheeseen ongelman ratkettua, kiitos.