Tervehdys! Uudisasukas ja sekakäyttäjä ilmoittautuu (& valittaa vuodatuksen mittaa)...
Erinäisten live-cd -kokeilujen jälkeen päädyin eilen loudaamaan Ubuntu 8.10:n dvd.ison. Polttelun jälkeinen asennus sujui sutjakasti ja buuttauksen jälkeen sai päivityksiä vielä liki 300 megan edestä. Harmistus oli kuitenkin pienoinen, vaikka asennus sujui hyvin: loudasin dvd:n siksi, että aie oli asentaa sekä Gnome että Xfce kerralla, vaan eipä tuolle ollut asennuksissa optiota. Olin näes kokeilujen pohjalta päätynyt siihen, että Xfce saa riittää, mutta koska levylle mahtuu, niin asennan myös varsinaisen Ubuntun nätin työpöydän ja login-näytön takia. Olisin halunnut Xubuntun, niin olisin asentanut Xubun 8.04 live-cd:ltä... Samoin asensin joukon ohjelmia ja viritin HP:n.
Kone on vanhempi 1,5 gigan tsto-Pena jostain v:lta 2002-2003, Siemensin 177-näytöllä ("esiviritys": 1024x768/85Hz: minun silmille pakkoratkaisu). Slackware-kokeilujen jäljiltä kiintolevy oli linux-osioitu xfs-pohjalta ja data-osasto (/home) on yhä xfs. Näytönohjaimena on GeForce2 MX/MX400. Viime mainittuun liittyen valvoin viime yön saadakseni resoluution ja viritystaajuuden kohdalleen: asensin ensin Ubuntun tarjoaman Nvidian Server Settingsin & draiverin, mutta näytön tahmatessa poistin sen ja asensin ver177-ajurin, jota muistelen kokeilleeni joskus vuosi-kaksi takaperin (saatoin sekoittaa näytön mallinumeroon...). Homma pelasi, mutta Xfce oli yhä asentamatta. En asentanut koko desktoppia, vaan hieman pienemmän paketin, kun halusin säilyttää Ubuntun lämpöiset värit buuttaus-loggaus -vaiheessa. Systeemiä tuntemattomana ja jo hätäillen en saanut Xfce:tä aamuyöstä käynnistymään. Jokin virheilmoitus sai päättämään, että Nvidia lähtee. Ja lähti. Ja lähti siedettävä näyttö, kun geneerinen draiveri pudotti viritystaajuuden jonnekin 0-50Hz:iin.
Lopulta aloitin xorg.confin siivotulta, "tyhjältä pöydältä". Näytön vir.taajuus oli huima 60Hz. Tyydyin siihen ja kohtalooni alistuneena runnoin Xfce:n desktopin koneelle ynnä tein tarvittavat korjaukset loggausnäyttöön. Nyt samalla koneella oli X/Ubuntu, jota 24h aiemmin aioinkin. Mutta näyttö vaivasi, tiesin vaihtavani paketin toiseen ensi lauantaina ellen saa näyttöasetuksia kondikseen: taas sisään Nvidia SysSettinks & ver96-draiveri. Pyörrytti: OpenOfficesta ja Operasta katosivat suomivalikot! Näin Ubuntussa, Xfce:n puolelle en rohjennut kurkata. Huono kauppa, tuumin ja ihmettelin Abin valikkojen olevan tallella. Eikä siinä kaikki: joka ikinen avattu ohjelmaikkuna liimautui johonkin kohtaan näytöllä, ei siirtynyt eikä muuttanut kokoa (paitsi F11:llä), ikkunan koko yläosa - ohjelman+tiedoston nimet, & nappulat ikkunan sulkemiseksi, suurentamiseksi ym. - oli kadonnut johonkin nevadaan ja erinäköiset infoikkuvat kieltäytyivät näyttämästä infoaan. Kokeilun ja hakemisen jälkeen opin, että Nvidian lupaamat tehosteet ikään kuin asentuivat automaattisesti Ulkoasun Tehosteisiin enkä jostain syystä meinannut saada kruksia takaisin Ei tehosteita -osastolle. Kun lopulta sain, niin ikkunatkin normalisoituivat.
Tuon urakan jälkeen en hevin käy tätä asennusta ronkkimaan. Eikä oikeastaan ole syytäkään: on vakaan tuntuinen ja söpö Ubuntu, jonka äärellä ei tule kylmä, ja vähän on nopeampi Xfce-versio käyttää silloin, kun päädyn peuhaamaan suurilla työtiedostoilla. Takaraivossa on kuitenkin kutissut joukko toiveikkaan aprikoinnin sekaisia, toivottavasti käytännön läheisiä kysymys-ideoita:
- Miksei asennus-dvd voi tarjota useita desktoppeja (DE:itä)?
- Tällöin myös login-vaiheessa olisivat vaihtoehdot valmiina.
- Tuo olisi oikein hyvä tilanne meille newbie-osaston väelle.
- Atin ja Nvidian draivereita ei voine asennuspaketissa jakaa, mutta...
- niitä koskevan infon olisi hyvä pamahtaa LueMut!-esiin, kun asennus OK!
- Oletussovellukset-puolella Ubuntussa on hyvä valikko, mutta...
- toivoisin sinne vielä hieman tarkennusta!
- Mikseivät kaikki kiintolevyllä olevat oletusehdokkaat näy valikoissa, kun käyn muuttamaan oletuksia?