Ubuntukin tuohon vielä taipunee, mutta vaatii ehdottomasti asennuksen alternate-levyltä, koskien kaikkia versioita..
Uudempia versioitakin voi yrittää, mutta on laite sen verran vanha, että Dapper (6.06)on varmin valinta ja Feisty 7.04) toiseksi varnmin.
Ensisijaisesti suosittelisin keskusmuistin laajentamista niin suureksi, kuin mahdollista, nopeuttaa toimintaa. Muutenkin tuonikäiseltä koneelta ei pidä odottaa liikoja, varsinkaan liikkuvan kuvan suhteen.Vaan n.s. asialliset hommat saa toki tehtyä.
Mutta seuraavassa osviittaa:
Vähämuistisessa koneessa on elintärkeää olla kiintolevyllä riittävän iso swap-osio, johon järjestelmä tallettaa osia keskusmuistin sisällöstä keskusmuistin loppuessa kesken. Tuosta levystä joutaa mielestäni vähintää, 512 Megatavua siihen käyttöön. Yli Gigatavu (1024Megatavua) on sitten jo hätävarjelun liitoittelua.
Työpöytäympäristöt:
Ubuntussa oletuksena Gnome ja Kubuntussa KDE. Molemmat raskaita ja tulla muistimäärällä tuskallisen hitaita.
Xubuntun XFCE on edellisiä keveämpi, saattaa toimia jouhevammin. Samoin sen oletussovellukset ovat keveämpiä, mutta aikaihmisten normaalikäyttöön (selailu, sähköposti, tekstinkäsittely, talukkolaskenta, ...) riittäviä
Vielä kevyempi on Fluxbuntu, jonka Fluxbox ei enää oikeastaan enää ole työpöytäympäristö, vaan ikkunamanageri (toiminnallisesti suppeampi).
Jos vielä enemmän on taitoa tai haluja opetella miniimalistisen järjestelmän viritystä, seuraavista linkeistä voi olla apua:
https://help.ubuntu.com/community/LowEndSystemSupporthttps://help.ubuntu.com/community/Installation/LowMemorySystemsJa muistutan vielä, että Ubuntun noin 20000:n ohjelman pakettivarastoista (repository) voi sitten asennella sovelluksia aivan ristiin rastiin omien tarpeiden / mieltymysten / kokeilunhalun mukaan.
ottaen tietysti huomioon laitteiston rajallisen suorituskyvyn
Ystävällisin terveisin
Jallu59