Ubuntu Suomen keskustelualueet

Muut alueet => Muut käyttöjärjestelmät ja Linux-jakelut => Aiheen aloitti: partapappa - 21.02.08 - klo:09.26

Otsikko: Mikä linux vanhaan kannettavan??
Kirjoitti: partapappa - 21.02.08 - klo:09.26
Hei!

Minun pitäisi saada linux vanhaan kannettavaan missä on muistia vain 96mt ja prosessori on intel Celeron 550mhz. Kovo 6Gt.
Olen kokeillut Damn Small linuxia, eikä se ollut sopiva minulle. Puppy olisi ollut hyvä mutta sen full asennus kovolle ei onnistu koskaan kunnolla(kerneli valittaa aina että jotain puutuu).
Otsikko: Vs: Mikä linux vanhaan kannettavan??
Kirjoitti: larpa - 21.02.08 - klo:10.21
Miten olisi fluxbuntu ?
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=13375.msg118788
Otsikko: Vs: Mikä linux vanhaan kannettavan??
Kirjoitti: Jallu59 - 21.02.08 - klo:10.38
Ubuntukin tuohon vielä taipunee, mutta vaatii ehdottomasti asennuksen alternate-levyltä, koskien kaikkia versioita..
Uudempia versioitakin voi yrittää, mutta on laite sen verran vanha, että Dapper (6.06)on varmin valinta ja Feisty 7.04) toiseksi varnmin.

Ensisijaisesti suosittelisin keskusmuistin laajentamista niin suureksi, kuin mahdollista, nopeuttaa toimintaa. Muutenkin tuonikäiseltä koneelta ei pidä odottaa liikoja, varsinkaan liikkuvan kuvan suhteen.Vaan n.s. asialliset hommat saa toki tehtyä.

Mutta seuraavassa osviittaa:

Vähämuistisessa koneessa on elintärkeää olla kiintolevyllä riittävän iso swap-osio, johon järjestelmä tallettaa osia keskusmuistin sisällöstä keskusmuistin loppuessa kesken. Tuosta levystä joutaa mielestäni vähintää, 512 Megatavua siihen käyttöön. Yli Gigatavu (1024Megatavua) on sitten jo hätävarjelun liitoittelua.

Työpöytäympäristöt:
Ubuntussa oletuksena Gnome ja Kubuntussa KDE. Molemmat raskaita ja tulla muistimäärällä tuskallisen hitaita.
Xubuntun XFCE on edellisiä keveämpi, saattaa toimia jouhevammin. Samoin sen oletussovellukset ovat keveämpiä, mutta aikaihmisten  normaalikäyttöön (selailu, sähköposti, tekstinkäsittely, talukkolaskenta, ...) riittäviä
Vielä kevyempi on Fluxbuntu, jonka Fluxbox ei enää oikeastaan enää ole työpöytäympäristö, vaan ikkunamanageri (toiminnallisesti suppeampi).

Jos vielä enemmän on taitoa tai haluja opetella miniimalistisen järjestelmän viritystä, seuraavista linkeistä voi olla apua:
https://help.ubuntu.com/community/LowEndSystemSupport (https://help.ubuntu.com/community/LowEndSystemSupport)
https://help.ubuntu.com/community/Installation/LowMemorySystems (https://help.ubuntu.com/community/Installation/LowMemorySystems)

Ja muistutan vielä, että Ubuntun noin 20000:n ohjelman pakettivarastoista (repository) voi sitten asennella sovelluksia aivan ristiin rastiin omien tarpeiden / mieltymysten / kokeilunhalun mukaan. ;) ottaen tietysti huomioon laitteiston rajallisen suorituskyvyn ;D

Ystävällisin terveisin

Jallu59
Otsikko: Vs: Mikä linux vanhaan kannettavan??
Kirjoitti: oobetimer - 14.02.09 - klo:18.16
SuomiKnoppix

Itse olen asentanut SuomiKnoppixin wanhaan Toshibaan jossa on 233Mhz prossu ja 64Mt ram-muistia. Työpöydäksi noilla arvoilla kannattaa valita Icewm, Fluxbox, Mwm tai Twm, koska Kde vaatii vähintään 82Mt ram-muistia toimiakseen kivuttomasti.

SuomiKnoppix löytää parhaiten kaikki laitteet, kuten esim.Huawei e220 mokkulan, ja netti toimiikin todella sutjakkaasti Konqueror-selaimella (Iceweasel, joka on Firefoxin serkku on huomattavasti raskaampi). Kun selaimesta ottaa JavaScrip-asetuksen pois käytöstä niin selaimesta tulee todella nopea...

Knoppixin asennuksessa kannattaa valita se keskimmäinen vaihtoehto, koska Debian-tyylisessä vaihtoehdossa on bugi..

Jossakin läppäreissä (IBM, Compaq v300, ..) joutuu ottamaan numlock-asetuksen pois päältä (muuten tulee kuutosia, ym, kirjaimien sijasta). Ohjauskeskus -> laitteet-> näppäimistö..

Joillekkin laitteille, kuten esim. muistitikuille täytyy luku- ja kirjoitusoikeudet antaa root.ina kirjautuneena, jonka jälkeen ne toimivat myös normaalikäyttäjänä. Root-kirjautuminen suoritetaan konsolitilassa...

Tuolta löydät asennus-CD:n

http://linux.ilmainen.net/suomiknoppix/

...ja tuolta tietoa Knoppixista

http://linux.ilmainen.net/knoppix.htm
Otsikko: Vs: Mikä linux vanhaan kannettavan??
Kirjoitti: fyndi - 14.02.09 - klo:18.28
Suosittelisin Puppya, koska se vaan on niin pirun toimiva vanhassakin koneessa. Mutta jos Ubuntusta tykkää niin U-lite, eli entinen Ubuntulite. Toimii hyvin vanhassakin koneessa. Toinen suhteellisen kevyt ja näyttävä on mielestäni Vector Light edition.
Otsikko: Vs: Mikä linux vanhaan kannettavan??
Kirjoitti: oobetimer - 14.02.09 - klo:19.03
Puppy

Puppy on ihan ok, mutta sillä on joskus vaikeuksia tunnistaa näytönohjaimia (IBM 600), ja Puppyssa ei toimi mokkula ihan noin vain heittämällä (täytyy asentaa wvdial, ym)....

Otsikko: Vs: Mikä linux vanhaan kannettavan??
Kirjoitti: Lasse. - 14.02.09 - klo:19.20
Vastasitte hivenen vanhaan aiheeseen... ::)
Otsikko: Vs: Mikä linux vanhaan kannettavan??
Kirjoitti: Timo Virtanen - 15.02.09 - klo:10.16
Juu, aihe on wanha, mutta alati ajankohtainen. Vanhoja koneita siunaantuu nurkkiin ja mielenkiinto saada ne "tulille" on joskus kova. Kaikilla ei ole mahdollisuutta tai edes haluja surffata laitekehityksen kärkityrskyissä. Hyvä vaan kun joku testaa ja tiedottaa jakeluista, jotka eivät vaadi suuria konetehoja. Pikku distrojen masokistisen yksinkertaiset, mutta toimivat työpöytäympäristöt jotenkin vetoavat minuun  ;D. terveisin Timo
Otsikko: Vs: Mikä linux vanhaan kannettavan??
Kirjoitti: Jallu59 - 15.02.09 - klo:10.57
No tähänkin kejuun voi päivityksenä kertoa ajan tasalla olevan tilanteen. Merkkipohjaisen Ubuntun päälle voi vanhaan tapaan laittaa minkä tahansa kevyen työpöytäympäristön. Fluxbuntu on projektina vähän hyytynyt, Fluxboxin voi tietysti asentaa siitä huolimattaa haluamineen lisukkeinneen. Mutta tilalle on tullut lupaava LXDE-työpöytäympäristö, joka myös löytyy repoista ja käyttää Openboxia. Myös LXDE:llä varustettu, Ubuntun repoja käyttävä U-lte (ent. Ubuntulite) valmispaketti on saatavilla.U-lite on vielä tätä kirjoitettaessa 8.04-pohjainen, kuntaa 8.10 repoista löytyy tuo lxde-desktop.

T:Jallu59

Otsikko: Vs: Mikä linux vanhaan kannettavan??
Kirjoitti: oobetimer - 16.02.09 - klo:17.06
Fluxubuntu ja mokkula

Tosiaan Fluxubuntu ja mokkula ovat hieman vaikea yhdistelmä, ja jos halutaan että läppäriä ulkoilutetaan myös vähän kauempana, niin silloinhan mokkula on käytännössä se ainoa vaihtoehto nettiliikenteelle..

Ainakin itse valitsen sellaisen käyttärin, joka on helppokäyttönen, monipuolinen, luotettava ja siinä toimii mokkula hyvin..

Ja jos todella aletaan vaatimaan todella pientä muistinkulutusta, niin esim. SuomiKnoppixilla voi käyttää nettiä myös pelkässä tekstitilassa joko Elinks- tai Lynx-selaimen avulla........
Otsikko: Vs: Mikä linux vanhaan kannettavan??
Kirjoitti: HaXeri - 17.02.09 - klo:17.34
Debian lenny openboxilla/Crunchbang