Ostin puolisen vuotta sitten uuden kannettavan koneen ja siinä tuli vakiona Vista. Ei hyvin pitkään tarvinnut konetta käyttää, kun huomasin, että Vista on todellinen muistisyöppö pienimmilläkin visuaalisilla tehosteissa, ja lisäksi Vista tuntuu nakertavan kiintolevyä koko ajan (ei varmaan ainakaan lisää kiintolevyn elinikää). Myös Microsoftin lupauksia paremmasta tietoturvasta on hankala niellä.
Viime aikoina innostuin kokeilemaan Ubuntu 7.10:ä, osaksi jo sen takia, että halusin nähdä miten se on kehittynyt verrattuna edellisiin kokeilemiini Ubuntun versioihin, ja osaksi sen takia, että halusin nähdä kuinka Ubuntu sopii kannettavalle. Kokemukset ovat olleet positiivisia ja nyt olen varma, että arkikäyttöön (ei sisällä pelaamista) Ubuntu on juuri sopiva käyttöjärjestelmä.
Ja kysymyksiin:
1) Windowsin puolella selaimilla on tapana kerätä kaikenlaista moskaa sivustoilta. Lähes päivittäin saa olla käyttämässä esim. Ad-Awarea tai muuta vastaavaa haittaohjelmien ja mainosohjelmien poistamiseksi. Ja monesti skanneriohjelmilla löytyykin esim. erilaisia haitallisia cookie-tiedostoja. Eikö näiden tiedostojen pitäisi poistua, kun selaimen välimuistin jne. tyhjentää itse selaimesta? Vai miksi Windowsista löytyy kyseistä moskaa välimuistin tyhjentämisen jälkeenkin, ja ennen kaikkea, kertyykö Ubuntuun Firefoxista moskaa jonnekin selaimen välimuistin tyhjentämistoiminnon ulottumattomiin?
2) Jos kävisi niin, että tietokoneeseeni tulisi virus, se ei pystyisi toimimaan Ubuntussa. Mutta entäpä jos virus pääsisi jotenkin käsiksi Windows-osiolle, joka on "/windows" -hakemistossa? Onko tällainen mahdollista ja aiheutuuko siitä vaaraa Windowsille? Ubuntulla kun on kuitenkin kirjoitusoikeus Windows-osiolle.
3) Eikö Ubuntussa tarvitse todellakaan koskaan ajaa eheytystä kiintolevylle? Miten tällainen järjestelmä toimii ja onko tässä järjestelmässä joitakin haittapuolia?
(En löytänyt näihin vastauksia pienen etsiskelyn jälkeen. Pahoittelen, jos kysymykset ovat tyhmiä.
)
- Zeikeer