Eikös HTML ja XHTML ole melko helppoja?
HTML ja XHTML lasketaan kuvauskieliksi, joten varsinaista ohjelmointia ne eivät ole.
Kannattaa miettiä millaiseen käyttöön/millaisia ohjelmia haluat tehdä. Elikkä onko ne web-sivuille toimintoja, konsoliohjelmia/scriptejä vai ihan graafisia pelejä/ohjelmia.
Web-sivuille suosittelen php + HTML yhdistelmää. HTML:llä tehdään sivulle tavallaan se perusrunko, ja php:llä siihe runkoon toiminnallisuudet. HTML on simppeli kieli, jonka oppii varmasti nopeasti. PHP:tä en itse osaa (ainakaan vielä), mutta perusteet varmaan oppii helpsoti, kielen perussyntaksi näyttää ihan ok olevan.
Ohjelmointiputkan php tutoriaaliMureankuhan php tutoriaaliKomentorivi/scripti kielistä suosittelisin pythonia, joka on melko yksinkertainen. Python soveltuu yksinkertaisuutensa vuoksi aloittelijoille varsin hyvin. Itse aloitin vasta pythonin opiskelun. Linkissä hyvä ohje pythonin opetteluun:
Python opas pdf-muodossa ja
Ohjelmointiputkan python tutoriaaliMureankuhan python tutoriaaliMyös perl suosii aloittelijoita. Perlillä voi tehdä niin konsoli kuin web sisältöä.
Mureankuhan perl tutoriaaliMoni kieli pohjautuu c:hen, ja c:llä voi edelleen tehdä paljon asioita. Jos käyttöliittymiä mielii kannattaa katsastaa suoraan c++. C++ on c kieli joka tuo mukanaan olio-ohjelmoinnin. Olioihin tulet väistämättä törmäämään jos jaksat opiskella ohjelmointia alkua pidemmälle. Oloit helpottavat ja tuovat selkeyttä varsinkin yhtään isompiin sovelluksiin. C kannattaisi hallita edes pintapuolin, sillä monet nykyiset kielet pohjautuu osaksi siihen. MIelestäni c-pohjalta on varsin helppo edetä php, perl ja pythonin.
Ohjelmointiputkan c-tutoriaaliJos tahdot tehdägraafisia sovelluksia/pelejä, ehdottaisin javaa tai c++. Javan etuna on koodiin siirrettävyys. Jos koodaat vaikka pelin linuxissa, toimii se suoraan windowssissa ja macossissa, kunhan koneelle on asennettu sama tai uudempi javan versio jolla ohjelma on koodattu. Sunin sivuilta löytyy kattava ja laadukas java dokumentointi. Javassa käskyt ja funktiot on nimetty varsin loogisesti, ja usein ne keksii jo englannin kielen avulla. Javan kannsa suosittelen ehdottomasti eclipseä. Nokia siirtyi muistaakseni pari vuotta sitten myös eclipseen.
Java 1.5 dokumentaatio ja
Javan really big index tutoriaali. Javan mukana tulee myös kätevä javadoc työkalu, jolla saa parissa sekunnissa sunin sivuilla olevan java dokumentaation kaltaisen dokumentin html muodossa omasta sovelluksesta, jos koodi on kommentoitu java syntaksin mukaisesti. Java on kielenä hieman c++ hitaampi. Lisäksi, jos teet javalla vaikka pelin, on se yleensä varsin pienellä työllä muokattavissa appletiksi, eli siis web-selaimessa toimivaksi. Voit toki suoraan kirjoittaa ohjelman/pelin appletiksi.
C++ syntaksi on mielestäni c:tä ja javaa hieman haastavempi, mutta taas c++ saa tehtyä kaikkea komentorivisovelluksista full-screen peleihin. Web ei c++ ja c taivu kylläkään suoraan.
Suoranaisesti on mahdotonta sanoa mikä kieli sopii sinulle parhaiten. Suosittelen vilkuilemaan ja lukemaan alla ja yllä olevien linkkien oppaita ja sisältöä. Katso mikä miellyttää sinua itseäsi ja mikä tuntuu mahdollisesti luontevammalta. Kun olet oppinut yhden kielen, voit aloittaa uuden helpommin. Periaatteessa kun kerran opit ohjelmoinnissa käytettävät tekniikat, ne pätevät muissakin kielissä. Esimerkiksi kuinka taulukko täytetään ja käydään läpi, tapa kielien välillä muuttuu hieman vain.
Minulla on jotain koulussa tehtyjä c ja java harjoituksia ja materiaalia, jos porukkaa kiinnostaa. Noiden pohjalta olen itsekkin kiellten perusteet opetellut. Harjoitustehtävien avulla opetteleminen on mielestäni miellyttävämpää ja helpompaa.
Wiklan kirjoittamaa java-opusta en nyt äkkiseltään löytänyt, mutta voin kaivella sen suosikeista jos on kiinnostuneita. Tämä on mielestäni loistava opus aloittilijalle javan maailmaan.
Ohjelmointi putkan oppaatMurean kuhan wikiAloittelijan Java opas