En oikein jaksa uskoa. Kuitenkin esim.todella yleisesti kärkipään jakeluksi rankattu Mint on forkattu Ubuntusta, eikä taustalla ole yritystoimintaa. Ja jos vaikka MS ostaisi Canonicalin ja sattuisi lopettamaan Ubuntun, niin varmasti jakelu jatkuisi jo olemassa olevana Mint Debianina.
Ubuntun siirtyminen Microsoftin omistamaksi jakeluksi olisi tosiaan ihan mahdollinen skenaario, ottaen huomioon MS:n ja Canonicalin yhteistyön Windows Subsystem for Linuxin osalta.
Tuolloin voisi tosiaan käydä niin, että monet Ubuntusta johdetut jakelut siirtyisivät Debian-pohjaisiksi. Linux Mintillä voisi olla tuossa hyvä sauma kasvattaa käyttäjäkuntaansa, joka nykyisin lienee melko pieni Ubuntuun verrattuna. Itse todennäköisesti siirtyisin takaisin puhtaaseen Debianiin, jos Ubuntun kehityssuunta alkaa näyttää arveluttavalta.
Omien havaintojeni perusteella Ubuntu on suosittu sovelluskehittäjien järjestelmänä ja pilvi-virtuaalikoneiden mikropalvelualustana, kun taas Red Hat ja CentOs ovat perinteisempien nettipalvelimien ja isojen koneiden käyttöjärjestelmiä suuremmissa yrityksissä ja pankeissa.
Kunnollisia tilastoja jakelujen markkinaosuuksista ei ole olemassa, mutta Google Trendsillä voi saada jonkinlaisen käsityksen suosiosta:
https://trends.google.com/trends/explore?date=today%205-y&q=Ubuntu,CentOs,Debian,%2Fm%2F02h5b_x,Linux%20Mint(Hakusanalla "Mint" saa Linux Mintille suuremman osuuden, mutta siihen sisältyy suuri määrä muita kuin Linux-jakelua koskevia hakuja etenkin englanninkielisistä maista.)