Esimerkiksi mitä seuraavat lyhenteet tarkoittavat, ja mikä on niiden vahvuudet ja heikkoudet: TN vs. VA vs. IPS ?
Lyhyesti: TN on edullisin valmistaa, mutta siinä on noita muita huonompi värintoisto ja katselukulmat. Toki tuokin tekniikka on mennyt paljon eteenpäin, joten välttämättä hyvä TN-paneeli ei käytännössä juuri eroa edullisesta IPS:stä. Edullisemman hinnan lisäksi perinteisesti se on ollut nopeampi eli vasteaika on pienempi ja monesti suurilla virkistystaajuuksilla toimivat pelinäytöt käyttävät tuosta syystä TN-paneelia. Toki muutkin tekniikat ovat parantuneet tuossa suhteessa. VA on oikeastaan vain erityistapaus IPS-paneelien joukossa (Samsungin versio siitä). IPS:ssä hyvää on parempi kuvanlaatu (värit) ja katselukulmat, mutta se kärsii heikommasta mustan tasosta (musta jää harmaammaksi) ja ainakin periaatteessa se on hitaampi kuin TN.
Käytännössä kaikki tekniikat ovat jo niin pitkälle kehittyneitä, että kaikilla saa hyvännäköistä kuvaa aikaiseksi, mutta erityistarpeissa tuollakin on merkitystä. Kuvankäsittelyyn tarkoitetut näytöt varustetaan IPS-paneelilla, koska TN-paneelit eivät yleensä osaa kuin kuusibittiset värit (eli värikanavaa kohden kuusi bittiä) ja IPS-paneeleissa voi olla jopa kymmenbittiset värit, jolloin näytön voi kalibroida esittämään värisävyt tarkasti oikein menettämättä yhtä paljon värejä. En tiedä onko tuo tilanne muuttunut, mutta tämä oli joskus se nyrkkisääntö. Nykyäänhän saa HDR-näyttöjäkin, joissa on värisyvyyttä ja kontrastia entistä enemmän.
Näyttöpaneelien valmistajat ovat siirtymässä OLED-näyttöihin, jotka perustuvat toisenlaiseen tekniikkaan. Niissä ei ole taustavaloa ja sen edessä nestekidepaneelia antamassa värit vaan valo tuotetaan suoraan (ali)pikseleissä, jotka ovat siis itse LED-valoja. Nyttemmin on uutisoitu siitä, miten isot näyttöpaneelien valmistajat sulkevat vanhoja tehtaita avatakseen uusia ja Panasonic jopa ilmoitti lopettavansa koko nestekidenäyttöjen tuotannon. Kehitys kehittyy.