Kirjoittaja Aihe: Luetteko/Omistatteko perinteisiä printattuja Linux - kirjoja?  (Luettu 2037 kertaa)

Jere Sumell

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 742
  • Talous, Hallinto ja Markkinointi (AMK, 2017),B.B.A
    • Profiili
    • Tietokone-blogi
Lukeeko tällä palstalla tai omistaako ylipäätään ketään enää perinteisiä printtikirjoja, joiden aiheena on jokin Linux-teema?

Itselläni ei ole, kuin kaksi printti-Linux -julkaisua, ostin joskus 1990-luvun lopussa IT Pressin "Linux - Järjestelmänhaltijan opas", jossa käsiteltiin aataminaikaista Red Hat Linuxia, ja sitten ensimmäinen kosketukseni Linuxiin oli joskus PC SuperStoren vielä olleen bisneksessä, ostin sieltä Best Linux 2000, jossa oli suomenkielinen käsikirja mukana. En tiedä, voisi pistää myyntiin halvalla hinnalla ne tuonne kauppapaikka-ketjuun, jos joku on valmis niistä maksamaan jonkun euron, kun ne on olleet pitkään vailla käyttöä kirjastoni perinteisten tietotekniikka-kirjojen osastolla kirjahyllyssäni viemässä tilaa.

Sitten Linuxiin viittaava teos, jonka hankkisin tradenomi-opintojen Käyttöjärjestelmät -kurssin kurssikirjaksi, on DeMystiFieD -sarjan "How Operating System Works?", jossa ei nyt suoraan puhuta Linuxista, mutta yleisellä tasolla käyttöjärjestelmän toiminnasta rautatasolla. Ohjaaja sanoi, että kirja ei ole kovin korkeatasoinen, mutta minulla ei ole vertailukohtaa muihin tuon tietokirja-sarjan teoksiin, ja kyllä luin sen.

Linuxissa on nuo manuaalit joka komennolle, ja verkkoyhteisöt, kuten tämä Ubuntu Suomen kesustelualue  ja blogiartikkelit, mitä löytyy hakukoneiden kautta, sisältävät oikeastaan ongelmaan kuin ongelmaan ohjeita. Olen kuullut tämän myös saman entisen lukiokaveri-ihmisen suusta, joka ei juuri tiedä tietokoneista, mutta XP-päivitysten loputtua vaihtoi natiiviksi järjestelmäksi Ubuntun, ja hänkin totesi, että verkosta on löytänyt jokaiseen Ubuntu-ongelmaan ohjeita tähän asti.
Free Internet and  people for humans all over the globe!

(Profiilikuvassa oma valokuvani GIMPissä editoituna Disney Classic-väripaletin väreihin ja muunnettuna bittikartta-tiedostosta vektorigrafiikaksi.)

startx

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 414
    • Profiili
Asiat muuttuu niin nopeasti, ettei kirjoissa hirveästi ole järkeä. Linux lehdet on parempi ostos, niissä on uusimmat versiot arvostelussa ja monia hyödyllisiä asiota listattuna.

kamara

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3031
    • Profiili
Itseltäni löytyy Raimo Kosken kirjoittama ReadMe.fi:n Linux Tehokas hallinta. Toki silläkin alkaa jo olla ikää, ja käsittelee lähinnä Red Hatin sukulaista Kent OS:ssää.
Iästään huolimatta kannattaa käydä lukaisemassa, vaikka kirjaston kirjana. (Tosin nyt taitaa olla kirjastot suljettuina, lähes kaikkialla.)

Toinen kirja, joka on hyllyssäni on Linux Device Drivers, jota en suosittele, sillä se on niin vanha, ettei sen lukemisesta ole juuri hyötyä. Kirja kuitenkin esittelee Linux kernelin ohjelmointia.

Itse suosittelisin enemmän lehtien lukemista kuin kirjojen, koska lehdet ovat tuoreempia. Hyvä lehti on esim. Linux Magazine, ja hivenen kaupallinen lehti The MagPi, joka on oman makuni mukaan vähän liiankin kaupallinen, mutta siitä voi ottaa vähän vinkkejä Raspiin käyttöön.

Jere Sumell

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 742
  • Talous, Hallinto ja Markkinointi (AMK, 2017),B.B.A
    • Profiili
    • Tietokone-blogi
Joo, noi New Linux Media -kustantamon jotkin numerot voisi olla ihan mielenkiintoisia. Uusimmassa Linux Magazine Special voisi olla hankinnan arvoinen. Ihme, että sitä ei saa Turun suurimmasta lehtipisteestä Akateemisesta kirjakaupasta Hansasta. Länsikeskuksen Prismassa näyttäisi olevan lähin myyntipiste, ja Hirvensalon K-Supermarket kaukaisin, melkein ainoat, mistä sen saa.

Katselin Lehtipiste-jakelu/levitys-yrityksen lehtihausta hakutermillä "Linux", niin tuli "Saatat pitää myös näistä" -poiminnoissatuo Admin Magazine yhtenä. Ei kenelläkään siitä kokemusta? Lehden teema on verkkomaailma ja tietoturva. Lehtipisteen tiedoissa lukee julkaisucykliksi "4 kertaa vuodessa", mutta tilauspalvelun mukaan jos tilaa vuodeksi EU-alueelle, lehtiä tulee 6 numeroa.

Tuo Admin Magazine voisi olla tutustumisen arvoinen myös, vuoden tilaus maksaa näköjään kuluineen EU-alueelle vain vähän päälle 40 euroa.

https://www.admin-magazine.com/Subscribe

Tuon Sparkhouse Median kautta näköjään saa tilattua noita New Linux Median julkaisuja EU-alueellekin.

https://www.sparkhaus-shop.com

Jos ei tykkää luottokorttia tuonne syöttää, näköjään tilauksetkin voi maksaa PayPal -tilillä siten, että ottaa asiakaspalveluun yhteyttä, ja lähettävät sitten laskun sähköpostiin, jonka voi maksaa PayPal-tililtä.
Free Internet and  people for humans all over the globe!

(Profiilikuvassa oma valokuvani GIMPissä editoituna Disney Classic-väripaletin väreihin ja muunnettuna bittikartta-tiedostosta vektorigrafiikaksi.)

Leko

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 337
    • Profiili
    • taistop.kapsi.fi
Olen tuossa juuri laiskasti selaillut kirjaani The Linux Network
The M&T books Slackware series
Fred Butzen and Christopher Hilton
ISBN:1-55828-589-X
IDG Books Wordwide, Inc.

Vanhahan tuo on, mutta verkkojen perusasiat  eivät liene paljon muuttuneet. Nyt jo parikymmentä vuotta eläkkeellä oltuani en tuotakaan  enää tarvitse, mutta aikanaan..

Tuolla toisessa valtakunnassa toisessa hyllyssäni on jokunen muukin, mutta nyt on kolme rajavahtia välissä, eivätkä laivat kuljeta ihmisiä, niin että sepä niistä. Kuten sanoin, aktiiviajastani on jo aikaa, joten eipä niistä enää taitaisi paljon iloa ollakaan.